Απεβίωσε ο Γερμανός συγγραφέας Ζίγκφριντ Λεντς

Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα

Απεβίωσε ο Γερμανός συγγραφέας Ζίγκφριντ Λεντς

Σε ηλικία 88 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Ζίγκφριντ Λεντς, από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς συγγραφείς της Γερμανίας.

Γεννήθηκε το 1926 στο Λικ, περιοχή της Ανατολικής Πρωσίας και έγραψε πάρα πολλά μυθιστορήματα, καθώς και πολλά διηγήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα.

Ήταν γιος τελωνιακού και το 1944 κατατάχθηκε στο γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό. Λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λιποτάκτησε στη Δανία, αλλά έγινε αιχμάλωτος πολέμου.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, σπούδασε φιλοσοφία, αγγλικά και ιστορία της λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Διέκοψε ωστόσο σύντομα τις σπουδές του και προσελήφθη από τη συντηρητική εφημερίδα Die Welt. Από το 1951 ο Λεντς άρχισε να εργάζεται ως ανεξάρτητος συγγραφέας στο Αμβούργο.

Στρατεύθηκε στους σοσιαλδημοκράτες και υποστήριξε την «Οστπολιτίκ» του καγκελαρίου Βίλι Μπραντ, που επεδίωκε τη συμφιλίωση με την Πολωνία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν φίλος με τον Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος από το 1974 ώς το 1982.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ μιλώντας για τον θάνατο του συγγραφέα είπε: «Ένα μέρος της Γερμανίας μας άφησε σήμερα».

Αλλά και ένας από τους υπεύθυνους του εκδο��ικού οίκου Hoffmann und Campe, ονόματι Ντάνιελ Κάμπα δήλωσε: «Ο Ζίγκφριντ Λεντς ήταν απ' αυτούς τους ανθρώπους που δεν υπάρχουν πια σήμερα, ένας συγγραφέας ο οποίος έχαιρε εκτίμησης πέραν των λογοτεχνικών κύκλων».

Να σημειωθεί ότι το γνωστότερο από τα βιβλία του είναι «Το μάθημα γερμανικών» (1968, στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οδυσσέας με τον τίτλο "Έκθεση ιδεών"), στο οποίο ασχολήθηκε με τον τρόπο που ο ναζισμός διείσδυσε στο πνεύμα των ανθρώπων.

Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία του Ζίγκι Γέπσεν, ο οποίος είναι κλεισμένος σε μια φυλακή για νεαρούς εγκληματίες σε ένα νησί στα ανοικτά του Αμβούργου και τιμωρείται επειδή έδωσε λευκή κόλλα σε μια έκθεση για «τη χαρά του καθήκοντος» -ένα θέμα πάνω στο οποίο έχει πολλά να πει, αλλά θα πρέπει να ξυπνήσει το παρελθόν.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top