«Ηχογεωγραφία» : Παρουσίαση βίντεο & ήχου από τη βραβευμένη συνθέτρια Γεωργία Σπυροπούλου

Στο πλαίσιο των εικαστικών δράσεων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2013

​Στο πλαίσιο των εικαστικών δράσεων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2013, η βραβευμένη συνθέτρια Γεωργία Σπυροπούλου παρουσιάζει την εγκατάσταση βίντεο & ήχου με τίτλο ‘Ηχογεωγραφία’ (Geografia Sonora) και με θέμα τη Μεσόγειο θάλασσα και τους ήχους της.

IMG_6258small.jpg
Ο συνδυασμός εικόνας και ήχου γίνεται κάθε φορά σε πραγματικό χρόνο από ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα. Η εγκατάσταση είναι ταυτόχρονα ένας χώρος ενατένισης, μια πρωτογενής εμπειρία περιπλάνησης στην εικόνα, το φως και τη μουσική. Η Σπυροπούλου, που ζει και εργάζεται στο Παρίσι, εκπροσώπησε την Ελλάδα με την ‘Geografia Sonora‘ στη «Μασσαλία 2013, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Στη Γεωργία Σπυροπούλου θα απονεμηθεί ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών από την Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Aurelie Philippetti, σε προγραμματισμένη τελετή τον Σεπτέμβριο.
«Αν μπορούσε κανείς να εκτοξευθεί έξω από την γη, και μπορούσε να πετάξει στο διάστημα, κι αν ο ήχος μεταδίδονταν τόσο μακριά, ή αν το αυτί είχε τις ιδιότητες μιας υπερ-μηχανής, θα άκουγε κανείς έναν συνολικό ήχο, το ηχητικό αποτύπωμα της γης - ένα θόρυβο που θα αποτελούνταν απ’ όλους τους γήινους ήχους, ανθρώπινους, ζωικούς, μηχανικούς, φυσικούς. Κι αν μπορούσε το αυτί να ζουμάρει σε μια περιοχή, θα άκουγε το ηχητικό αποτύπωμα αυτής της περιοχής. Κι αν μπορούσε να ζουμάρει κι άλλο θα μπορούσε να ακούσει οικογένειες ήχων ή και ήχους μεμονωμένους. Αυτή είναι η "Ηχογεωγραφία": μια πτήση, ένα ταξίδι, ένα φανταστικό ζουμ στη Μεσόγειο, τις χώρες της και τους ήχους τους ». ΓΣ

Αφιερωμένο στη «μικρή στεριά»

Σύνοψη
Η Ηχογεωγραφία είναι μια εγκατάσταση βίντεο και ήχου με θέμα τη θάλασσ��. Είναι ένας φανταστικός ηχητικός « αστερισμός », ένας « χορός » από φωνές, ηχητικά σήματα, ήχους φυσικούς και μηχανικούς από τις χώρες που « ακουμπούν » στη Μεσόγειο. Οι μικρο-μεταμορφώσεις της εικόνας και η ανασύνθεση του ηχητικού τοπίου δημιουργείται σε πραγματικό χρόνο επ’ άπειρον μέσω υπολογιστή - δεν υπάρχει καθορισμένη διάρκεια, αρχή ή τέλος.
Το βίντεο είναι μιά θάλασσα σε συνεχή κίνηση που στραφταλίζει. Μιά θάλασσα-ύλη που αλλάζει χρώμα, φωτεινότητα και πυκνότητα για να μεταμορφωθεί σε έναν αστερισμό από φώτα.
Το ηχητικό τοπίο είναι οργανωμένο σαν ένα αρχιπέλαγος « ηχητικών νησιών ». Η πλοήγηση μεταξύ των « νησιών », και η κίνηση του ήχου στο χώρο, παραπέμπουν στην έννοια του ταξιδιού, της συνάντησης και της ανταλλαγής. Το ταξίδι αυτό γίνεται με τη βοήθεια ενός « χάρτη πλοήγησης » - ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή ειδικά σχεδιασμένο για την Ηχογεωγραφία μέσα στο περιβάλλον Max/Msp.
Η Ηχογεωγραφία είναι έργο συμμετοχικό όπου το ηχητικό υλικό μπορεί να εμπλουτίζεται για πάντα. Οι ήχοι συλλέγονται από « δωρητές » στις χώρες τους ή από αρχεία.

Συντελεστές
Σύνθεση, σύλληψη, ήχος, βίντεο : Γεωργία Σπυροπούλου
Προγραμματισμός ήχου και βίντεο : José Miguel Fernández, Γεωργία Σπυροπούλου
Video footage : Ειρήνη Ζευγώλη
Στούντιο, τεχνική βοή��εια : Muse En Circuit

Ανάθεση : « ΜΑΣΣΑΛΙΑ 2013, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ »
Curator της έκθεσης « Cadavres exquis » : Evelyne Artaud
Η installation παροθσιάστηκε στο Μουσείο Granet της Aix-en-Provence (Ιανουάριος – Απρίλιος 2013)
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2013
01.06.13 - 17.07.13
Πειραιώς 260, Αθήνα
(Μικρή Αποθήκη)
Καθημερινά : 7pm - 8.45pm
Είσοδος ελεύθερη
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top