Συγκλονίζει η φωτογράφιση του Γιάννη Μπεχράκη με τους άστεγους της Αθήνας!

Ποιοί είναι οι άνθρωποι που «προσπερνάμε» όταν συναντάμε...

Συγκλονίζει η φωτογράφιση του Γιάννη Μπεχράκη με τους άστεγους της Αθήνας!

«Homeless in Athens» (Άστεγοι στην Αθήνα) είναι ο τίτλος του άλμπουμ του Γιάννη Μπεχράκη και οι φωτογραφίες του πραγματικά συγκλονίζουν.

Ο σπουδαίος φωτογράφος αποτυπώνει μέσα από τον φωτογραφικό του φακό πορτρέτα άστεγων στην Αθήνα του 2013. Εικόνες που συχνά προσπαθούμε να «προσπεράσουμε» , όταν περπατάμε ανάμεσα τους.

Οι άστεγοι στην Ελλάδα υπολογίζονται στους 20.000, από 11.000 που ήταν το 2009, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Praxis,

Δείτε τις φωτογραφίες και διαβάστε τις ιστορίες εννέα αστέγων, οκτώ Ελλήνων κι ενός Γερμανού μετανάστη στην Ελλάδα.
1_168.jpg
O Αλέξανδρος, 42 ετών, από τις Σέρρες ζει σε ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο κάπου κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Ηταν καταστηματάρχης μέχρι το 2010. Αναγκάστηκε να το κλείσει κι έκτοτε δεν έχει σπίτι.
2_167.jpg
Έξω από μια εκκλησία βρήκε καταφύγιο ο 36χρονος Μιχάλης. Δούλευε επί 15 χρόνια σε ξενοδοχείο, μα όταν αυτό έκλεισε δεν ξαναβρήκε δουλειά. Στο τέλος του 2011 έγινε άστεγος. Δύο μήνες μετά διαγνώστηκε με καρκίνο στον θυρεοειδή και στους λεμφαδένες.
5_104.jpg
Ο Άντι, 53 χρονος Γερμανός μετανάστης από το Ντίσελντορφ, ζει στο «σπίτι» που έφτιαξε ο ίδιος στον Πειραιά.
9_46.jpg
Ο Γιάννης, 53, είναι άνεργος. Ηταν σεφ επί 19 χρόνια, έχασε τη δουλειά του το 2010 κι ένα χρόνο μετά το σπίτι του.
10_41.jpg
Ο Σάββας, 34, είναι άστεγος από το 2009. Κοιμάται σε μια τέντα σε μια ανοιχτή φωτογραφική έκθεση, που διοργάνωσαν άστεγοι με τη βοήθεια της οργάνωσης Κλίμακα.
11_38.jpg
Η Μαριαλένα, 42, πρώην τοξικομανής που μολύνθηκε με AIDS ζει κάτω από μια γέφυρα στο κέντρο της Αθήνας.
13_24.jpg
Ο Ματθαίος, 58, ζει σ' αυτό το λόφο, κάπου στην Αθήνα, από το τέλος του 2011.
15_14.jpg
Ο Αλέξης, 43, πρώην πρωταθλητής ποδηλασίας. Το 2004 έχασε τη δουλειά, λίγο μετά έπεσε στα ναρκωτικά.
16_12.jpg
Ο Βάιος, 62, άλλοτε οικοδόμος, ζει σε μια εγκαταλειμμένη αποθήκη στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας.
*Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε φωτογραφία ( BA in Middlesex University) και στα τέλη του 1987 άρχισε συνεργασία με το πρακτορείο REUTERS. To 1988 προσελήφθη από το REUTERS στο Λονδίνο. Το 1989 ανέλαβε επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του REUTERS στην Ελλάδα και το 2000 προήχθη σε Chief-Photographer.
Κάλυψε μεγάλα γεγονότα στην Ευρώπη, Αφρική,Μέση Ανατολή και Ασία, όπως τους πολέμους και εμφύλιες συρράξεις στην Κροατία,Βοσνία, Κόσοβο, Τσετσενία, τον πόλεμο στον Κόλπο, στη Σομαλία, τη Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη,τις ταραχές στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την κηδεία του Αγιατολαχ Χομεϊνί στο Ιράν, μεγάλα πολιτικά γεγονότα στη Δυτική Ευρώπη, τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και το Ιράν, έκανε αποστολές στη Βόρεια Αφρική και Εγγύς Ανατολή.
mpexrakhs.jpgΗ δουλειά του έχει δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και εφημερίδες του παγκόσμιου τύπου όπως οι New York Times, Washington Post, London Times,Guardian, Newsweek, Time Magazine κλπ. Ανάμεσα στις δεκάδες διεθνείς βραβεύσεις ξεχωρίζουν οι εξής : το 1999 το 2002 και το 2003 αναγορεύτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος φωτορεπόρτερ της χρονιάς απο την Fuji στο Λονδίνο την Βαρκελώνη και τη Ρωμη αντίστοιχα, το 2000 στο Άμστερνταμ του απενεμήθη το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "Ειδήσεις" στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό WORLD PRESS PHOTO αναμεσα σε 4.000 φωτογράφους απο 122 χωρες και 40.000 φωτογραφίες, η πιο σημαντική παγκόσμια διάκριση στο χώρο της φωτογραφίας.
Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το OVERSEAS PRESS CLUB of AMERICA στη Νέα Υόρκη για το καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις ΗΠΑ το πιο σημαντικό βραβείο για ξένους ανταποκριτές στην Αμερική. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το 2002 κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο Πολεμικών ανταποκριτών Bayeux στο Παρίσι. Έχει κερδίσει τον τιτλο του Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς 7 φορές απο την Fuji.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top