Μήνυμα ειρήνης από το φεστιβάλ Ολυμπίας

Μετά από 15 χρόνια λειτουργίας το κράτος αποφασίζει να το κατοχυρώσει θεσμικά

«Το Υπουργείο Πολιτισμού αποφασίζει να κατοχυρώσει θεσμικά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, να το εντάξει στους θεσμούς της πολιτείας και να προστατεύσει τους σκοπούς και τους στόχους που έχει αποδώσει μέχρι σήμερα ώστε να έχει μέλλον και να συνεχίσει να προσφέρει πολύτιμο έργο στα παιδιά, αλλά και σε εμάς του μεγάλους».

Με αυτή την δήλωση που μεταφέρθηκε δια της αντιπροσώπου του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας, χαιρέτησε το 15ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους το περασμένο Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, ημέρα τη απονομής των βραβείων.

Η θεσμοθέτηση του φεστιβάλ Ολυμπίας που ταπεινά, σεμνά και χωρίς τυμπανοκρουσίες κλείνει εφέτος 15 χρόνια ζωής είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον του αν και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, κ. Δημήτρης Σπύρου, «ενώ είναι εξαιρετικά σημαντική η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, τον θεσμό αυτό μόνο οι πολίτες μπορούν να τον προστατεύσουν. Κανείς άλλος. Το φεστιβάλ δεν ανήκει σε πρόσωπα, δεν είναι ούτε του κ. Τζαβάρα, ούτε του (αντιπεριφερειάρχη του Νομού Ηλείας) κ. Καφύρα, ούτε του κ. Σπύρου. Είναι των παιδιών και των πολιτών του Πύργου».

Εντύπωση έκανε η συμβολική κίνηση της Ρουένα Μαρτίνεζ Ουλαγιάν _προέδρου της Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου και Τεχνών CODE, διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά στην Κωνσταντι��ούπολη, και μέλους της κριτικής επιτροπής του 15ου Φεστιβάλ Ολυμπίας_ να παραδώσει στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ. Χαράλαμπο Καφύρα ένα ρόδι. Σύμβολο ευημερίας, το ρόδι κοσμεί εφέτος και την αφίσα του 15ου Φεστιβάλ.

Του παρέδωσε επίσης ένα υφαντό με ζωγραφιές από παιδιά, ένα χαλάκι-ειρήνης, όπως το αποκάλεσε. «Τα παιδιά είναι πρεσβευτές καλής θέλησης» είπε η κυρία Ουλαγιάν. Με αυτό το δώρο ζητάμε να έχουμε στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αν θέλουμε παγκόσμια ειρήνη, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά», όπως έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι.

«Και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους είναι η τέλεια πλατφόρμα ώστε τα παιδιά μας να προσφέρουν ειρήνη και φιλία το ένα στο άλλο».


Tα βραβεία

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας

Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα/ Kauwboy του Boudewijn Koole (Ολλανδία/ The Netherlands, 2012)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

Φιλοδοξία/ Ambitious της Ainur Askarov (Ρωσία / Russia, fiction, 2011)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων

Το παράθυρο/ The Window της Camille Müller (Ελβετία / Switzerland, 2012)

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Boudewijn Koole (Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα / Kauwboy- Ολλανδία, 2012)

Βραβείο Σεναρίου

Rebecca Thomas (Ηλεκτρικά παιδιά / Electrick Children-ΗΠΑ, 2012)

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού

Rick Lens (Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα / Kauwboy- Ολλανδία, 2012)

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού

Julia Garner (Ηλεκτρικά παιδιά / Electrick Children-ΗΠΑ, 2012)

Ειδική Μνεία

Ψωμί/ Bread του Koray Sevindi ( Τουρκία/ Turkey, 2012)

Ειδική Μνεία

Ο θάνατος ενός υπερήρωα/ Death of a Superhero του Ian FitzGibbon (Γερμανία-Ιρλανδία/ Germany-Ireland, 2011)

Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA)

στο Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα / Kauwboy- Ολλανδία, 2012

Βραβείο Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για παιδιά και νέους (CIFEJ)

στα Ηλεκτρικά παιδιά / Electrick Children-ΗΠΑ, 2012

Βραβείο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF

Η βάση κάθε ενέργειας της Unicef είναι ο Χάρτης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Κάθε παιδιού –κι αυτού που ζει στην Αφρική κι αυτού που γεννήθηκε σε χώρα της Ασίας, των παιδιών της Νότιας Αμερικής μα και της Βόρειας, το�� παιδιού του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης.

Αγόρια ή κορίτσια, ανεξάρτητα από το χρώμα της επιδερμίδας τους, της γλώσσας που μιλάνε, της θρησκείας, των ηθών και των εθίμων –κάθε νέος άνθρωπος πρέπει να προστατεύεται, πρέπει να του προσφέρεται η δυνατότητα να ζει με υγεία σωματική και πνευματική, να του προσφέρεται η ευκαιρία να αναπτύξει τις ικανότητές του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top