Βασίλισσα Ελισάβετ - Πρίγκιπας Φίλιππος: Μία ιστορία αγάπης 73 χρόνων!

Πριν από 76 χρόνια η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Φίλιππο

Ο μεγάλος έρωτας της Βασίλισσας Ελισάβετ για τον Βασιλιά Φίλιππο / βίντεο ΣΚΑΪ

Σαν σήμερα στις 20 Νοεμβρίου του 1947 η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' παντρεύτηκε τον υποπλοίαρχο του Βασιλικού Ναυτικού Φίλιπ Μαουντμπάτεν, πρώην Πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, που είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα. Λίγο πριν από τον γάμο τους, ο Πρίγκιπας Φίλιππος πήρε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου και την προσφώνηση Αυτού Βασιλική Υψηλότητα.

Βασίλισσα Ελισάβετ – πρίγκιπας Φίλιππος: Μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο

 Ο γάμος τους τελέστηκε στο αβαείο του Γουεστμίνστερ. Έπειτα από 73 χρόνια γάμου, στις 9 Απριλίου 2021, ο Πρίγκιπας Φίλιππος απεβίωσε και η Ελισάβετ έγινε η πρώτη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου που βασίλευσε ως χήρα, μετά τη Βασίλισσα Βικτώρια. 

 

 

Ελισάβετ - Φίλιππος: Το παραμυθένιο love story που κράτησε 73 χρόνια 

H Ελισάβετ ήταν 13 χρόνων όταν γνώρισε και γοητεύτηκε από την προσωπικότητα και τον ψηλό, ξανθό 18χρονο τότε Πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας, Φίλιππο. Μάλιστα, ο νεαρός πρίγκιπας ειχε και υψηλές αθλητικές ικανότητες και επιδόσεις, ένα ακόμη χαρακτηριστικό που έκανε την Ελισάβετ να τον ερωτευτεί.

Ήταν μακρινά ξαφέλφια, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτώριας όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ. Μπορεί και οι δυο να είχαν βασιλικό υπόβαθρο, αλλά είχαν μεγαλώσει πολύ διαφορετικά. Το διαβατήριο του πρίγκιπα Φιλίππου ανέφερε «χωρίς μόνιμη κατοικία».

Ελισάβετ: Η μοναδική της επίσκεψη στην Ελλάδα - Δεν ήρθε ποτέ ως βασίλισσα

Σε ένα από τα γράμματα που έγραφε ο Φίλιππος στην Ελισάβετ, όταν εκείνος υπηρετούσε στον στόλο της Μεσογείου και του Ειρηνικού, έλεγε:
«Έχοντας γλιτώσει στον πόλεμο και βλέποντας τη νίκη, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να προσαρμοστώ. Κατάλαβα ότι έχω δοθεί στην αγάπη σου πλήρως και ανεπιφύλακτα. Κι αυτό κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου να μοιάζουν ασήμαντα».

O πρίγκιπας Φίλιππος έκανε πρόταση γάμου στην πριγκίπισσα, τότε, Ελισάβετ, στη Σκωτία το καλοκαίρι του 1946 και οι φήμες λένε ότι η «Lilibeth», τρελή από έρωτα, δέχτηκε χωρίς καν να ρωτήσει τη γνώμη του βασιλιά Γεωργίου VI.

Ο βασιλιάς Γεώργιος αρχικά δεν ήθελε η κόρη του να παντρευτεί, αλλά τελικά έδωσε την συγκατάθεσή του όταν εκείνη έκλεισε τα 21. Ο γάμος τους έγινε το αβαείο του Γουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947 και μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο.

Η στέψη που άλλαξε τα πάντα

Ο Φίλιππος εγκατέλειψε οριστικά τις προσωπικές του φιλοδοξίες και τα όνειρά του και αναγκάστηκε να ζει για πάντα στη σκιά της Ελισάβετ, όταν εκείνη στέφθηκε βασίλισσα σε ηλικία 26 χρόνων. Μάλιστα, ήταν νεότερη βασίλισσα του κόσμου.

Τρεις μήνες αφόρου το ζευγάρι ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου, η πριγκίπισσα Ελισάβετ έμεινε έγκυος. Το πρώτο παιδί τού ζεύγους, ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος, γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1948. Ακολούθησαν η πριγκίπισσα Άννα Ελισάβετ Αλίκη Λουίζα (15 Αυγούστου 1950), ο πρίγκιπας Ανδρέας Αλβέρτος Χριστιανός Εδουάρδος (19 Φεβρουαρίου 1960) και ο πρίγκιπας Εδουάρδος Αντώνιος Ριχάρδος Λουδοβίκος (10 Μαρτίου 1964).

«Η πρώτη, δεύτερη και ύψιστη δουλειά μου», όπως δήλωσε ο ίδιος, «θα ήταν να μην εγκαταλείψω ποτέ τη βασίλισσα».

 

 

Ο γόης πρίγκιπας Φίλιππος

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921. Όταν ήταν ακόμη μωρό, 18 μηνών για την ακρίβεια, εγκατέλειψε για πάντα την Ελλάδα, ταξιδεύοντας σε ένα βρετανικό πλοίο μέσα σε ένα κρεβατάκι που φτιάχτηκε από χάρτινα κουτιά.

Το 1939, στην ηλικία των 18 χρόνων, κατατάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, ενώ είχε εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι απιστίες του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, είχε απασχολήσει κατά καιρούς τη δημοσιότητα με τη συμπεριφορά του: Εξωσυζυγικές σχέσεις, άφθονα ποτά και πάρτι στα διάφορα κλαμπ με συντροφιά γυμνές γυναίκες και καυγάδες ήταν κάποια από τα... στιγμιότυπα ζωής του Δούκα του Εδιμβούργου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ουδέποτε επιβεβαίωσε ή διέψευσε τα γεγονότα που διέρρευσαν στο Τύπο. Δεν αμφισβήτησε ούτε μπήκε ποτέ στη διαδικασία να διαβάλει τον σύζυγό της.

Αντιθέτως, πολλές φορές τον υπερασπίστηκε δημόσια και, μάλιστα, τον είχε δικαιολογήσει κιόλας: «Ο πρίγκιπας είναι η δύναμη και ο λόγος που έμεινα όρθια τόσα χρόνια», δήλωσε όταν έκλεισαν 50 χρόνια γάμου με τον Φίλιππο.

 

 

 

Η μεγαλύτερη τιμή που έγινε ποτέ στον Φίλιππο ήρθε από την ίδια τη σύζυγό του, η οποία δήλωσε το 2011: «Είναι ο βράχος μου. Υπήρξε απλά η δύναμή μου και το στήριγμά μου».

Από τον Αύγουστο του 2016, όταν γιόρτασε τα 95 χρόνια του, ο Φίλιππος εξέφρασε την επιθυμία να αποσυρθεί, εκτιμώντας ότι εκπλήρωσε τον ρόλο του.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 09 Απριλίου του 2021, ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε λίγους μήνες μετά, στις 08 Σεπτεμβρίου του 2022.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top