Η βασίλισσα Ελισάβετ ταξίδεψε σε πάνω από 100 χώρες αλλά όχι στη χώρα μας ως βασίλισσα. Η μοναδική της επίσκεψη έγινε το 1950, όταν έφερε τον τίτλο της Διαδόχου.
Σε αντίθεση με τον νέο βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολου, ο οποίος είναι γνωστό ότι συμπαθεί την Ελλάδα και την επισκέπτεται τακτικά, έχοντας άλλωστε εκπροσωπήσει τη χώρα του στις τελετές για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση, η Ελισάβετ δεν είχε ιδιαίτερα θερμές σχέσεις ούτε με την Ελλάδα ούτε με την Κύπρο.
Κάρολος: Τι είναι αυτό που τον «δένει» τόσο δυνατά με την Ελλάδα
Ο διωγμός της οικογένειας του Φίλιππου μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή
Αν και είχε επισκεφτεί περισσότερες από 100 χώρες, ως βασίλισσα η Ελισσάβετ δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα και για αυτό, σύμφωνα με το BBC, η αιτία αναζητείται στα αισθήματα που έτρεφε ο Φίλιππος για την Ελλάδα. Ο πρίγκηπας - σύζυγος της Ελισάβετ φέρεται να είχε δυσάρεστες αναμνήσεις από την Ελλάδα, για μία σειρά από γεγονότα, όπως η δίωξη από το στρατοδικείο κατά του πατέρα του, πρίγκιπα Ανδρέα.
Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα: Βιβλίο Συλλυπητηρίων για την Ελισάβετ
Μάλιστα ο Φίλιππος σε πολύ μικρή ηλικία, αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα το 1922 όταν εκδιώχθηκε η οικογένειά του, στις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς στον ανώτερο αξιωματικό του Στρατού πατέρα του καταλογίσθηκαν ευθύνες.
Η ΕΟΚΑ και η άρνηση να δώσει χάρη στους αγωνιστές
Κατά πολλούς αναλυτές, είναι πιθανόν σε αυτή τη σκιά στη σχέση της με την Ελλάδα να συνέβαλε η απόφαση που πήρε στη δεκαετία του ‘ 50 να μην απονείμει χάρη στους Κύπριους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Αποτέλεσμα ήταν οι Ελληνοκύπριοι να οδηγηθούν στην αγχόνη από τις βρετανικές δυνάμεις στην Κύπρου.