Ελισάβετ: Η μοναδική της επίσκεψη στην Ελλάδα - Δεν ήρθε ποτέ ως βασίλισσα

Η βαριά σκιά του Κυπριακού και οι δυσάρεστες αναμνήσεις του Φίλιππου 

To video του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star (9/9/2022) για τη μοναδική επίσκεψη της Ελισάβετ στην Ελλάδα και τις ιδιαίτερες σχέσεις του νέου βασιλιά Κάρολου με τη χώρα μας  

Η βασίλισσα Ελισάβετ ταξίδεψε σε πάνω από 100 χώρες αλλά όχι στη χώρα μας ως βασίλισσα. Η μοναδική της επίσκεψη έγινε το 1950, όταν έφερε τον τίτλο της Διαδόχου.  

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πότε θα γίνει η στέψη του Καρόλου    

Σε αντίθεση με τον νέο βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολου, ο οποίος είναι γνωστό ότι συμπαθεί την Ελλάδα και την επισκέπτεται τακτικά, έχοντας άλλωστε εκπροσωπήσει τη χώρα του στις τελετές για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση, η Ελισάβετ δεν είχε ιδιαίτερα θερμές σχέσεις ούτε με την Ελλάδα ούτε με την Κύπρο. 

Κάρολος: Τι είναι αυτό που τον «δένει» τόσο δυνατά με την Ελλάδα

η βασίλισσα Ελισάβετ και ο τότε διάδοχος Κάρολος

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο τότε διάδοχος Κάρολος (πηγή AP Images) 

Ο διωγμός της οικογένειας του Φίλιππου μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

Αν και είχε επισκεφτεί περισσότερες από  100  χώρες, ως βασίλισσα η Ελισσάβετ δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα και για αυτό, σύμφωνα με το BBC, η αιτία αναζητείται στα αισθήματα που έτρεφε ο Φίλιππος για την Ελλάδα. Ο πρίγκηπας - σύζυγος της Ελισάβετ φέρεται να είχε δυσάρεστες αναμνήσεις από την Ελλάδα, για μία σειρά από γεγονότα, όπως η δίωξη από το στρατοδικείο κατά του πατέρα του, πρίγκιπα Ανδρέα. 

Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα: Βιβλίο Συλλυπητηρίων για την Ελισάβετ

Μάλιστα ο Φίλιππος σε πολύ μικρή ηλικία, αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα το 1922 όταν εκδιώχθηκε η οικογένειά του, στις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς στον ανώτερο αξιωματικό του Στρατού πατέρα του καταλογίσθηκαν ευθύνες.

Η βασίλισσα Ελίσάβετ και ο ελληνικής καταγωγής από τον πατέρα του πρίγκιπας Φίλιππος

Η βασίλισσα Ελίσάβετ και ο ελληνικής καταγωγής από τον πατέρα του πρίγκιπας Φίλιππος  (πηγή AP Images)    

Η ΕΟΚΑ και η άρνηση να δώσει χάρη στους αγωνιστές 

Κατά πολλούς αναλυτές, είναι πιθανόν σε αυτή τη σκιά στη σχέση της με την Ελλάδα να συνέβαλε  η απόφαση που πήρε στη δεκαετία του ‘ 50 να μην απονείμει χάρη στους Κύπριους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Αποτέλεσμα ήταν οι Ελληνοκύπριοι να οδηγηθούν στην αγχόνη από τις βρετανικές δυνάμεις στην Κύπρου.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top