Κάρολος: Τι είναι αυτό που τον «δένει» τόσο δυνατά με την Ελλάδα

Συχνές ήταν οι επισκέψεις του στο Άγιο Όρος

Ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Κάρολος Γ', είναι γνωστό ότι έχει δεσμούς με την Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη είναι και η σχέση του με την Ορθοδοξία, καθώς συχνές ήταν οι επισκέψεις του στο Άγιο Όρος.

Στο Μπάκιγχαμ με την Καμίλα ο βασιλιάς Κάρολος

Η μητέρα του, Ελισάβετ, αντίθετα, είχε επισκεφθεί τη χώρα μας μόλις μια φορά, ενώ κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της, αν και επισκέφθηκε 200 χώρες, δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα. 

Η μοναδική επίσκεψη της Ελισάβετ στην Ελλάδα

Το 1950, οι κάτοικοι της ελληνικής πρωτεύουσας παραβρέθηκαν κατά χιλιάδες ώστε να υποδεχθούν την πριγκίπισσα της Βρετανίας και τον δούκα του Εδιμβούργου στην πόλη τους. 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα δύο γενέθλια και το νυφικό με τα κουπόνια τροφίμων

Αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που η Ελισάβετ έφτασε στην Αθήνα. Ήταν Δεκέμβριος του 1950 και η τότε πριγκίπισσα, διάδοχος του Βρετανικού θρόνου αποδέχθηκε την πρόσκληση του ελληνικού βασιλικού ζεύγους για μια ιδιωτική επίσκεψη.

Το βρετανικό δίκτυο  BBC  κατέγραφε κάθε της κίνηση: Τη βόλτα της με το ανοιχτό αυτοκίνητο συνοδεία εφίππων αξιωματικών στο Σύνταγμα, αλλά και τη διαμονή της στα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι.

Κάρολος Γ': Οι σπουδές, το πάθος για τα φυτά και η σκιά της Νταϊάνα
 

Κάρολος: Ισχυροί οι δεσμοί με την Ελλάδα

Ο Κάρολος, όμως, δεν έκρυψε ποτέ  την αγάπη του για την Ελλάδα. Ο ίδιος έχει εξομολογηθεί αυτό το δέσιμο με την πατρίδα των προγόνων του.

Μάλιστα σε μια από τις επισκέψεις του στην Αθήνα, είχε δείξει ενδιαφέρον για τα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι. 

68 χρόνια μετά την επίσκεψη της Ελισάβετ στον Άγνωστο Στρατιώτη, ο Κάρολος είχε αποδώσει και αυτός φόρο τιμής στο μνημείο.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πότε θα γίνει η στέψη του Καρόλου

Στην Αθήνα, έκανε την βόλτα του, περπατώντας στην Ερμού, ενώ είχε καθίσει και σε ένα καφέ στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης.

Μάλιστα το τραπέζι που είχαν πιει τον καφέ τους ο Κάρολος με την Καμίλα έγινε... αξιοθέατο το επόμενο διάστημα, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να δουν πού έκατσε το ζεύγος.

Σε όλους έκανε τότε εντύπωση, όπως έλεγαν, για το πόσο απλοί άνθρωποι ήταν.

Στη συνέχεια ο Κάρολος μαζί με την Καμίλα, επισκέφθηκαν τον ναό της Αγίας Ειρήνης  και την Καπνικαρέα. 

Ο Κάρολος έχει βαθιά πίστη στην Ορθοδοξία. Είναι γνωστό ότι οι επισκέψεις του στο Άγιο Όρος μετά τον θάνατο της Νταϊάνα ήταν συχνές. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι κρυπτοορθόδοξος.

Ο Κάρολος είχε στενές σχέσεις με τη Μονή Βατοπαιδίου, παρακολουθούσε τις ακολουθίες, όλο το πρόγραμμα των μοναχών.

Στην Κρήτη ο Κάρολος χόρεψε «σιγανό»

Ο Κάρολος αγαπά ιδιαίτερα όμως και την Κρήτη. Το 2018 είχε βρεθεί στο χωριό Αρχάνες, όπου μαζί με την σύζυγό του Καμίλα άφησαν άφωνους τους πάντες όταν χόρεψαν «σιγανό».  

Στην Κρήτη ο Κάρολος χόρεψε «σιγανό»
Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Καρόλου στην Ελλάδα ήταν τον Μάρτιο του 2021 για τις εορταστικές εκδηλώσεις από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Επιθεώρησε την προεδρική φρουρά, όπου για μια ακόμη φορά έδειξε τις ελληνικές του ρίζες, δωρίζοντας μια φωτογραφία του πατέρα του, Φιλίππου, ντυμένου τσολιά.

Βιβλίο συλλυπητηρίων για την Ελισάβετ

Στο μεταξύ, στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων απο το πρωί και θα παραμείνει ανοιχτό για τις επόμενες 10 μέρες. 

Σε κλίμα συγκίνησης, Βρετανοί που ζουν στην Ελλάδα αποχαιρετούν τη Βασίλισσά τους και αφήνουν λουλούδια στην Πρεσβευτική Κατοικία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top