4+1 ταινίες που πρέπει να δεις έστω μία φορά στη ζωή σου

Τίμησε από τον καναπέ σου την Παγκόσμια Ημέρα Σινεμά

Φέτος είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Σινεμά. Η είσοδος σε όλους τους κινηματογράφους της χώρας θα κοστίζει μόνο 2 ευρώ, ενώ θα έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις όποια ταινία επιθυμείς. Αν δεν έχεις όρεξη για έξοδο, κάθισε αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού σου και δες κινηματογραφικά αριστουργήματα. 

Τραγούδια που ακούσαμε σε ταινίες και σειρές και λατρέψαμε!

Σαν σήμερα γιορτάζουμε την αγάπη για τις ταινίες του κινηματογράφου, μία γιορτή που έχει καθιερωθεί στις περισσότερες χώρες. Στην Αμερική γιορτάζεται κάθε χρόνο η Εθνική Ημέρα Σινεμά, κατά τη διάρκεια της οποίας τα εισιτήρια κοστίζουν 4 δολάρια. Στη γειτονική Ιταλία υπάρχει το πρόγραμμα Cinema in Festa, το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού: Διαρκεί ένα ολόκληρο τετραήμερο(σαν φεστιβάλ) και τα εισιτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των ιταλικών κινηματογράφων κοστίζουν 3,5 ευρώ.

Πέρυσι η ημέρα αυτή γιορτάστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά στις 27 Οκτωβρίου, ενώ φέτος η Ημέρα Σινεμά 2023 επιστρέφει με φτηνό εισιτήριο και «δυνατές» προβολές μόνο για μία ημέρα στις 26 Οκτωβρίου 2023.

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόμσια Ημέρα Σινεμά και η είσοδος σε όλους τους κινηματογράφους είναι 2 ευρώ / Φωτογραφία unsplash

4+1 ταινίες που πρέπει να δεις έστω μία φορά στη ζωή σου 

Υπάρχουν κάποιες ταινίες που καθηλώνουν, κάποιες ταινίες-σταθμός στον παγκόσμιο κινηματογράφο που σίγουρα θα πρέπει να παρακολουθήσετε έστω και μία φορά στη ζωή σας - εάν δεν το έχετε ήδη κάνει. Σίγουρα υπάρχουν αμέτρητα αριστουργήματα που αξίζει να τα ανακαλύψετε εάν είστε σινεφίλ.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τη δική μας λίστα και σας ευχόμαστε καλές προβολές!

Awakenings (1990)

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του νευρολόγου Dr. Oliver Sacks, η ταινία Awakenings είναι βιογραφική, με την ιστορία να λαμβάνει χώρα στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Ο Dr. Sacks συνάντησε ανθρώπους, στο νοσοκομείο που δούλευε, οι οποίοι βρίσκονταν σε κατατονική κατάσταση για δεκαετίες. Πιστεύεται ότι είχαν προσβληθεί από μια επιδημία ληθαργικής εγκεφαλίτιδας, γνωστή ως «ασθένεια του ύπνου», η οποία εμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Dr. Sacks ξεκίνησε να πειραματίζεται με το φάρμακο L-DOPA (θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον). Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Robin Williams, στον ρόλο του γιατρού και Robert De Niro, στο ρόλο του ασθενή, οι οποίοι  καθηλώνουν με τις μοναδικές ερμηνείες τους.

Will Smith: Από το μηδέν στην κορυφή - Η γυναίκα που του άλλαξε τη ζωή

 Pursuit of Happyness (2006)

Η ταινία Pursuit of Happyness λαμβάνει χώρα στο San Fransisco το 1981. O Will Smith υποδύεται τον Chris Gardner, έναν πωλητή που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, τον έχει αφήσει η γυναίκα του και μένει άστεγος μαζί με τον μικρό του γιο, Christopher (Jaden Smith). Ο Chris είχε δείξει ενδιαφέρον για τον χώρο του χρηματιστηρίου, αλλά αναγκάζεται να ζει για έναν χρόνο περίπου σε καταφύγια αστέγων μαζί με τον Christopher. Πώς θα αντεπεξέλθει με ένα μικρό παιδί και ένα μεγάλο επαγγελματικό όνειρο; Μια συγκινητική και καθηλωτική ιστορία, με εξαιρετικές ερμηνείες.

Ματ Ντέιμον: Η barwoman που καθόρισε τη ζωή του

Into the Wild (2007)

Η βιογραφική ταινία Into the Wild ακολουθεί την περιπέτεια του Christopher McCandless. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν αποφοιτά από το πανεπιστήμιο της Ατλάντα, αποφασίζει να αφήσει πίσω του την άνετη και ευκατάστατη ζωή του και να ξεκινήσει ένα ταξίδι για να βρει το σκοπό και το νόημα της ζωής ταξιδεύοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δίνει τα χρήματά του, καίει τα χαρτιά που τον ταυτοποιούν και δίνει στον εαυτό του το όνομα Alexander Supertramp. Όσο καιρό ταξιδεύει, συναντά ανθρώπους και ασκεί επιρροή στις ζωές τους. Είναι μια ιστορία για την ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία και για τη σύνδεση με τη φύση.

Τhe Talented Mr. Ripley (1999)

Νέα Υόρκη, τέλη της δεκαετίας του '50. Ο Χέρμπερτ Γκρίνλιφ, ένας εκατομμυριούχος εφοπλιστής, ζητά από τον νεαρό κύριο Ρίπλεϊ (Mατ Ντέιμον) να ταξιδέψει ως την Ιταλία προκειμένου να πείσει τον γιο του, Ντίκι, να επιστρέψει στην Αμερική. Ο Τομ Ρίπλεϊ φτάνει στη χώρα της dolce vita, σε αναζήτηση του παλιού του συμφοιτητή και γοητεύεται από το ανέμελο lifestyle της υψηλής κοινωνίας. Ο Ντίκι, μαζί με την αγαπημένη του, Μαρτζ Σέργουντ, θα τον ξεναγήσουν στο κοσμικό τους -καταφύγιο: μικρά χωριά της Νότιας Ιταλίας, Νάπολη, Σαν Ρέμο, Ρώμη...

Ο κύριος Ρίπλεϊ θα νιώσει την έλξη προς το πρόσωπο του Ντίκι, ο οποίος γίνεται το τέλειο πρότυπο προς μίμηση. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τους κινδύνους που κρύβει ένας άνθρωπος τόσο απρόβλεπτος, φιλικός, αλλά και σατανικός! Η ταινία έλαβε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς, ενώ έγινε και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Διασκευασμένου Σεναρίου και Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Τζουντ Λο.

«Ο James Dean ήταν ο ερωτικός σκλάβος του Marlon Brando»

Rebel Without a Cause (1955)

Ο Τζιμ (Τζέιμς Ντιν) είναι ένας μπερδεμένος έφηβος με τάσεις παραβατικότητας, ο οποίος αντιμετωπίζει τη νωχελικότητα της οικογένειάς του και τη δυσφορία που του προκαλεί η μεσοαστική ζωή, η οποία είναι γεμάτη αναγκαστική αγάπη και διπλά μηνύματα.

Αντιπροσωπεύοντας επακριβώς τα προβλήματα των νέων της εποχής του, έτσι όπως τα κινηματογράφησε ο σπουδαίος Νίκολας Ρέι, όπως η αγωνιώδης αναζήτηση της αλήθειας, η πλήρης αποξένωση και το τραγικό αδιέξοδο των απομόνωσης, ο Τζέιμς Ντιν ενσάρκωσε την απεικόνιση μιας τρυφερής, ευάλωτης και σε σύγχυση γενιάς, η οποία ματαίως αναζητούσε αξίες και πρότυπα από την χρεωκοπημένη προηγούμενη. Μια κλασική ταινία για την απογοήτευση του νέου ατόμου από τους θεσμούς και από την ανικανότητά των συνανθρώπων του για υγιή αντιπαράθεση πάνω στα ήθη της εποχής που αλλάζουν διαρκώς και για την διέξοδο προς μια επιπόλαιη και ανεύθυνη συμπεριφορά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top