Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Ποιο είναι το πρώτο «παιδί του σωλήνα»

Πότε γεννήθηκε στην Ελλάδα το πρώτο παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας - Ποια τα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας / βίντεο mega

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.

Βρετανία: Γεννήθηκε μωρό με DNA από τρεις ανθρώπους

Πότε θεωρείται ένα ζευγάρι υπογόνιμο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι όταν δεν επιτυγχάνει σύλληψη μετά από ένα χρόνο συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισύλληψης. Σύμφωνα με τον ορισμό της υγείας, όπως αυτός έχει διατυπωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η υπογονιμότητα αποτελεί διαταραχή της υγείας και χρήζει αντιμετώπισης. 

Ποιο ήταν το το πρώτο μωρό με εξωσωματική γονιμοποίηση

Έχουν περάσει σχεδόν 45 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο «παιδί του σωλήνα», η Λουίζ Μπράουν.

Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» έχει γενέθλια!

Στο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας, κάτω από την επίβλεψη του  Γυναικολόγου Δρ. Πάτρικ Στέπτοου, η Λέσλι Μπράουν γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει δύο κιλά και εξακόσια γραμμάρια. Έκτοτε, το μωρό της, η Λουίζ, πήρε το προσωνύμιο «το παιδί του σωλήνα» και ακολούθησε την πορεία της μητέρας της φέρνοντας στον κόσμο το παιδί της με την ίδια μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η Λέσλι Μπράουν προσπαθούσε με τον σύζυγό της επί εννιά χρόνια να κάνουν παιδί όταν αποφάσισαν να προσπαθήσουν με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, αυτό το κορυφαίο επίτευγμα του Πάτρικ Στέπτοου και του βραβευμένου με Νόμπελ Ιατρικής Ρόμπερτ Έντουαρντς, έδωσε και δινει ελπίδα και χαρά σε εκατομμύρια ζευγάρια ανά τον κόσμο με πρόβλημα τεκνοποίησης, να αποκτήσουν το δικό τους παιδι, και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

 

Πότε γεννήθηκε στην Ελλάδα το πρώτο παιδί με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης

Στην Ελλάδα, το πρώτο παιδί με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1982, με καισαρική τομή. Παρών και σε αυτή την περίπτωση ήταν ο δρ. Στέπτοου, ο οποίος χειρούργησε τη μητέρα Στέλλα Ιορδανίδου, πλαισιωμένος από το επιτελείο των Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής τους Αλκ. Κόλλια και Στ. Κτενά. Η Χριστίνα Ιορδανίδου ήταν το 13ο παιδί του σωλήνα παγκοσμίως.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top