Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» έχει γενέθλια!

Η Λουίζ Μπράουν είναι το πρώτο μωρό που γεννήθηκε με εξωσωματική

 

Στο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας, κάτω από την επίβλεψη του γυναικολόγου δρ. Πάτρικ Στέπτοου, η Λέσλι Μπράουν γεννά σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια, ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει δύο κιλά και εξακόσια γραμμάρια. Έκτοτε, το μωρό της, η Λουίζ, πήρε το προσωνύμιο «το πρώτο παιδί του σωλήνα» καθώς ήταν το πρώτο παιδί που γεννήθηκε με τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η Λέσλι Μπράουν προσπαθούσε με τον σύζυγό της επί εννιά χρόνια να κάνουν παιδί όταν αποφάσισαν να προσπαθήσουν με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο και την επιτυχή γέννηση της κόρης της, η Λέσλι έδωσε ελπίδα σε πολλά ζευγάρια ανά τον κόσμο με πρόβλημα τεκνοποίησης. Μάλιστα έκανε και δεύτερο παιδί με τον σύζυγό της μέσω της εξωσωματικής.

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής

Η Λουίζ που σήμερα κλείνει τα 42 της χρόνια έχει πει σε παλιότερη συνέντευξή της:

Τα ζευγάρια πρέπει πρώτα να βρουν το θάρρος να παραδεχθούν ότι είναι υπογόνιμα. Είναι κάτι που συμβαίνει στο ένα στα επτά ζευγάρια. Πρέπει να μοιραστούν την απελπισία τους και το πρόβλημά τους με γιατρούς και ειδικούς. Κάποιοι το κρατούν κρυφό ακόμα από τους πιο στενούς φίλους τους ακόμη και από την οικογένειά τους.

Όταν πια το έχεις πάρει απόφαση αρχίζει η περίοδος της θεραπείας. Φάρμακα, ενέσεις, ωοληψία, εμβρυομεταφορά. Μια περίοδος που διαρκεί περίπου 25 με 35 ημέρες. «Η διαδικασία μπορεί να είναι απλή ή μπορεί να χρειαστούν επεμβάσεις. Στην περίπτωση της μαμάς χρειάστηκαν επεμβάσεις πριν αρχίσει τη θεραπεία», λέει η  Λουίζ. Για δέκα ημέρες ακολουθείς πιστά ένα πρόγραμμα. Πρέπει να είσαι ήρεμη, να τρέφεσαι σωστά, να μην καπνίζεις. Να ακολουθείς τις δόσεις, να κάνεις αιματολογικές εξετάσεις, υπερηχογραφήματα.

Καμιά φορά είναι δύσκολο για κάποιον που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της θεραπείας να μείνει συγκεντρωμένος στον πρωταρχικό του σκοπό - να μπορέσει να κρατήσει στην αγκαλιά του ένα μωρό.

Μέχρι που έρχεται το στάδιο της εμβρυομεταφοράς, όταν τα καλύτερα έμβρυα τοποθετούνται στην κοιλότητα της μήτρας. Φεύγεις από το ιατρικό κέντρο με μια φωτογραφία από τον υπέρηχο που δείχνει μια κουκίδα και ελπίζεις ότι αυτή η κουκίδα θα μεγαλώσει σε ζωή.

Η Λουίζ Μπράουν είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε με εξωσωματική

Στην Ελλάδα, το πρώτο παιδί με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1982, με καισαρική τομή. Παρών και σε αυτή την περίπτωση ήταν ο δρ. Στέπτοου, ο οποίος χειρούργησε τη μητέρα Στέλλα Ιορδανίδου, πλαισιωμένος από το επιτελείο των Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής τους Αλκ. Κόλλια και Στ. Κτενά. Η Χριστίνα Ιορδανίδου ήταν το 13ο παιδί του σωλήνα παγκοσμίως.

Η Λουίζ Μπράουν σήμερα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως η υπογονιμότητα πλήττει το 10% των ζευγαριών προχωρημένης ηλικίας. Στη χώρα μας, ο αριθμός των ζευγαριών που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν λόγω υγείας εκτιμάται στα 300.000, ενώ το ποσοστό των γεννήσεων μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης φτάνει το 3%

Οι γιατροί υποστηρίζουν πως έχουν γεννηθεί μέχρι και σήμερα με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης πάνω από 4,5 εκατομμύρια παιδιά.

*Aυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 25 Ιουλίου 2019

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top