Marfin: 12 χρόνια μετά την τραγωδία στη Σταδίου που συγκλόνισε τη χώρα

Ατιμώρητοι οι δράστες του θανάτου τριών ανθρώπων και ενός αγέννητου παιδιού

Βίντεο για τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στη Marfin (2021)

Ήταν σαν σήμερα, στις 5 Μαΐου 2010, όταν ξέσπασε φωτιά σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου από μολότοφ κουκουλουφόρων. Τρεις άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, ενώ οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Δώδεκα χρόνια μετά, το έγκλημα της Marfin, που στιγμάτισε την Ελλάδα των μνημονίων, με τρεις νεκρούς, μια εκ των οποίων έγκυος, και 21 τραυματίες, παραμένει «αγνώστων δραστών».

Στο σημείο της οδού Σταδίου όπου κάηκαν ζωντανοί τρεις άνθρωποι δέκα χρόνια πριν, έσπευσαν δεκάδες πολίτες για να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων. Φωτογραφία Eurokinissi

Ατιμώρητοι οι δράστες του θανάτου τριών ανθρώπων και ενός αγέννητου παιδιού

Οι φυσικοί αυτουργοί δεν εντοπίστηκαν. Οι δύο που αρχικά κατηγορήθηκαν ουσιαστικά αθωώθηκαν, ενώ το μόνο που άλλαξε δραματικά ήταν οι ζωές των υπαλλήλων του φλεγόμενου κτιρίου της οδού Σταδίου.

Μητσοτάκης για Marfin: Έγκλημα δίχως τιμωρία – Ποτέ ξανά

Οι περισσότεροι από αυτούς που κατάφεραν να επιβιώσουν εκείνο το πρωινό της 5ης Μαΐου του 2010 έκλεισαν για πάντα την πόρτα πίσω τους: άλλαξαν ζωές, άλλαξαν επαγγέλματα, κάποιοι άλλαξαν και τόπο κατοικίας, ενώ κανένας τους δε θέλει να ξανακούσει για την πονεμένη αυτή ιστορία.

Ακόμη και το πολύκροτο θέμα των αποζημιώσεων, που κλήθηκε να καταβάλει η τράπεζα στα θύματα, δεν έχει ξεκαθαρίσει στο Εφετείο, αφού η αρχική απόφαση να δοθούν αποζημιώσεις από 25.000 έως 350.000 ευρώ κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο υπερβολική.

Στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά δεκάδες εργαζόμενοι. Φωτογραφία Eurokinissi

Οι φωτογραφίες, τα βίντεο, οι μαρτυρίες από εκείνη τη μέρα είχαν ως αποτέλεσμα να σχηματισθεί μια ογκώδης δικογραφία με δύο άτομα στο εδώλιο να αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες. Το Μεικτό ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τους έκρινε ομόφωνα αθώους.

Το μυστήριο της Marfin

  • Ποιοι ήταν τελικά οι κουκουλοφόροι που πέταξαν τις μολότοφ και έκαψαν ζωντανούς τρεις ανθρώπους.
  • Ποια η ευθύνη των υπευθύνων του κτιρίου για μέτρα πυροπροστασίας; 
  • Γιατί η έρευνα δεν εντόπισε τελικά τους υπεύθυνους, ώστε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη;

Tο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου την ώρα της φωτιάς/ Φωτογραφία Eurokinissi

Tο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου την ώρα της φωτιάς/ Φωτογραφία Eurokinissi

Το χρονικό της τραγικής υπόθεσης

Ήταν μεσημέρι της 5ης Μαϊου του 2010. Η Αθήνα είχε κατακλυστεί από χιλιάδες διαδηλωτές κατά του μνημονίου και η χώρα είχε παραλύσει από τη γενική απεργία.

Οι πρώτες πληροφορίες για την αδιανόητη τραγωδία που είχε συμβεί στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου ήρθαν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφού τα ελληνικά μετείχαν στην απεργία.

Την τραγική εκείνη ημέρα πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Φωτογραφία Eurokinissi

Τρεις άνθρωποι, υπάλληλοι της τράπεζας, κάηκαν ζωντανοί, όταν ομάδα 23 κουκουλοφόρων (σύμφωνα με το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι) έβαλαν φωτιά με μολότοφ. 

Φωτορεπορτάζ από την ημέρα της τραγωδίας στη Marfin στη Σταδίου/EUROKINISSI

Ποια ήταν τα θύματα της φωτιάς στη Marfin

Ήταν η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και έγκυος στο πρώτο της παιδί, και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών.

Οι επιθέσεις με τις μολότοφ εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο βιβλιοπωλείο Ιανός και την τράπεζα. Οι οκτώ υπάλληλοι που είχαν παγιδευτεί στη Marfin προσπαθούσαν όπως όπως να σωθούν, μέχρι και από τα μπαλκόνια της τράπεζας που είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Από τις μετέπειτα αφηγήσεις και μαρτυρίες κατά τη διεξαγωγή της δίκης ήρθαν στο φως τραγικές και συγκλονιστικές πτυχές από το δράμα των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην τράπεζα.

Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με οικείους τους ανέφεραν ότι πνίγονται από τον καπνό, ενώ η μοναδική έξοδος ήταν κλειστή. Υπάλληλοι, που διασώθηκαν αφηγήθηκαν τις στιγμές πανικού με μοναδική οδό διαφυγής να πηδήξουν από το μπαλκόνι. Οι κουκουλοφόροι απ' έξω ούρλιαζαν «Να καείτε».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top