Ο άντρας που έκανε τη Μελίνα Μερκούρη να κλάψει - Ένας παράφορος έρωτας

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ζυλ Ντασέν

Αφιέρωμα στη σπουδαία ηθοποιό και πολιτικό Μελίνα Μερκούρη / βίντεο Action 24

«Η Μελίνα είναι μια θεά που μέσα της βρίσκει ησυχία ο Διάβολος», είχε πει κάποτε για τη σπουδαία ηθοποιό και πολιτικό ο δεύτερος σύζυγός της Ζυλ Ντασέν, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, 18 Δεκεμβρίου 1911.

Ο Ζυλ Ντασέν ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος του θεάτρου και του κινηματογράφου, που έζησε για πολλά χρόνια στη Γαλλία και στην Ελλάδα, όπου και πέθανε.

Μετά τον γάμο του με τη Μελίνα Μερκούρη συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα και θεωρούσε τον εαυτό του Έλληνα. Προς το τέλος της ζωής του έγινε επίτιμος Έλληνας πολίτης ως ύψιστη αναγνώριση της πολιτιστικής προσφοράς του στην Ελλάδα. Έλεγε χαρακτηριστικά: «Ήμουν Έλληνας πριν γνωρίσω τη Μελίνα».

Όταν η Μελίνα Μερκούρη έπεσε στις ρόδες αυτοκινήτου για έναν άνδρα

Μελίνα Μερκούρη Zυλ Ντασέν

Η Μελίνα Μερκούρη και ο Zυλ Ντασέν μιλούν στα μίντια της εποχής, στο 31ο Φεστιβάλ των Καννών

Η ταινία «Στέλλα» και ο θυελλώδης έρωτας με τη Μελίνα Μερκούρη

Στις 21 Νοεμβρίου 1955 έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους η θρυλική ταινία «Στέλλα» στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Μελίνα Μερκούρη και ο Γιώργος Φούντας. Όταν η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τα συντηρητικά ήθη της εποχής. Ωστόσο, η επιτυχία ήταν τεράστια και σύντομα ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και προβλήθηκε και στο εξωτερικό.

Μάλιστα, η ταινία ήταν και ο λόγος που η Μελίνα Μερκούρη γνώρισε τον άντρα της ζωής της, Ζυλ Ντασέν. Η «Στέλλα» προβλήθηκε στο 8ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Κανών το 1955, απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας και ήταν υποψήφια για Όσκαρ ενδυματολογίας.

Η Μελίνα Μερκούρη, ο  Zυλ Ντασέν και ο Μάνος Χατζηδάκις

Η Μελίνα Μερκούρη, ο  Zυλ Ντασέν και ο Μάνος Χατζιδάκις

Η Μελίνα Μερκούρη είχε περιγράψει την παρουσία της στις Κάννες και τη γνωριμία της με τον Ζυλ Ντασέν: «Ο Ντασέν με γνώρισε στην οθόνη. Ο Κακογιάννης τον παρακάλεσε να έρθει στην προβολή της «Στέλλας». Ο Τζούλης, εκείνη την εποχή ήταν το πιο φανταχτερό πλάσμα του φεστιβάλ λόγω μακαρθισμού. Ήρθε, είδε το φιλμ. Εγώ, με την φίλη μου τη Ρένα και τον Φούντα καθόμασταν πίσω. Όταν τέλειωσε η ταινία, είδα έναν άνθρωπο με πολύ γαλάζια μάτια να πηδάει σαν αθλητής τα καθίσματα και να έρχεται να μας παίρνει αγκαλιά, τον Φούντα κι εμένα. Τα μάτια του ήταν πολύ γαλανά. Ο Μιχάλης είπε: «Να σας συστήσω: «Η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Φούντας. Ο Ζυλ Ντασέν». «Τι ωραία που περπατάτε», μου είπε, «τι ωραία που γελάτε». Ήταν ο άνθρωπος που θα με μάθαινε πώς να κλαίω…»

Η Μελίνα Μερκούρη δεν κέρδισε τελικά το βραβείο καλύτερης ηθοποιού, και όταν ο Ζυλ Ντασέν την είδε να κλαίει, την πλησίασε και της είπε ότι άξιζε πολύ περισσότερα: «Δεν μπορούσα να χαμογελάσω. Κρύφτηκα σε μια γωνιά για να μην βλέπει κανείς τα δάκρυά μου. "Έχει τόση μεγάλη σημασία το βραβείο;". Ήταν ο άνθρωπος με τα γαλανά μάτια. Τον μίσησα. Εκείνος μπορούσε να μιλάει – είχε πάρει το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη. Ποιος διάβολος ήταν για να μου μιλάει με αυτό το ύφος; "Αλήθεια;" γκάριξα. Γκάριξα σαν γάιδαρος. "Αξίζεις πολύ περισσότερα απ’αυτό". Με φίλησε στο μάγουλο κι έφυγε».

Κάπως έτσι γεννήθηκε ο μεγάλος έρωτας της Μερκούρη και του Ντασέν που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής τους. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top