Christian Dior: Πέπλο μυστηρίου γύρω από τον θάνατό του

Είναι ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μόδας

Ο ιδρυτής Κριστιάν Ντιόρ, οι εμβληματικοί καλλιτεχνικοί διευθυντές και η σχέση με την Ελλάδα / βίντεο Το Πρωινό

Ο Κριστιάν Ντιόρ (Christian Dior), ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μόδας στην ιστορία της παγκόσμια μόδας, γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1905 στο Γκραβίγ της Νορμανδίας. Ήταν ο μικρότερος γιος ενός βιομήχανου λιπασμάτων. 

Βάσω Λασκαράκη: Ο έρωτας, η κόρη της και το νέο επαγγεματικό της βήμα

Το 1910 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι. Παρόλο που ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική ακολούθησε τις επιθυμίες των γονιών του να γίνει διπλωμάτης και σπούδασε στο École des Sciences Politiques. Το 1928, με λεφτά του πατέρα του άνοιξε μια μικρή γκαλερί στο Παρίσι και πουλούσε έργα καλλιτεχνών όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Μαξ Ζακόμπ. 

Όμως στις αρχές της δεκαετίας του ’30 ο πατέρας του χρεοκόπησε και η μητέρα του και ο αδερφός του πέθαναν. Έτσι ο Κριστιάν αναγκάστηκε να κλείσει την γκαλερί καθώς επωμίστηκε όλα τα χρέη.

Η καριέρα του άρχισε τη δεκαετία του 1930 όταν αποφάσισε μετά από παρότρυνση του φίλου του Jean Ozenne να πουλήσει σχέδιά του σε διάφορους οίκους μόδας υψηλής ραπτικής. Κάποια από τα σχέδια του αγοράστηκαν και από την γνωστή κατασκευάστρια καπέλων Agnes.

Christian Dior

Εκείνη την εποχή γνωρίζεται και με τον Robert Piguet όπου αγοράζει μερικά σχέδιά του και κάποια δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Figaro.

Μετά τον πόλεμο, άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι (30 Avenue Montaigne) με την υποστήριξη του οίκου υφασμάτων Boussac .

Η πρώτη του κολεξιόν και το «New Look» που προκάλεσε αίσθηση

Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάζεται στις 12 Φεβρουαρίου 1947 και αποτελείται από 90 δημιουργίες φορεμένες από 6 μοντέλα. Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και χαρακτηρίστηκε ως το «New Look». Η αισθητική του, σε μια εποχή που οι γυναίκες είχαν αρχίσει να απελευθερώνονται από τους περιορισμούς του πολέμου, παρέπεμπε στο παρελθόν. Αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού, που είχε παρακμάσει στη διάρκεια του πολέμου. Το 1949 τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της Γαλλίας έφεραν το όνομά του. Αυτός ήταν επίσης που συνέλαβε την ιδέα του «τέλους αδείας», που σήμαινε ότι έπαιρνε αμοιβή για καθένα από τα σχέδιά του.

Όταν η Μελίνα Μερκούρη έπεσε στις ρόδες αυτοκινήτου για έναν άνδρα

Christian Dior

Καθιέρωσε μεταξύ άλλων της γραμμές Tulip, Η, Α και Υ. 

Εκτός από τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής, ο Ντιόρ ασχολήθηκε με την παραγωγή έτοιμων ενδυμάτων και αξεσουάρ. Το 1947 λάνσαρε στην αγορά το πρώτο του άρωμα με το όνομα Miss Dior.

Christian Dior: Σχεδίαζε ρούχα για τους Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατάφερε με τα ρούχα του να διατηρήσει την εταιρεία ακμαία, για οικονομικούς λόγους.

Έραβε ρούχα για τις συζύγους των Ναζί και τους δωσίλογους Γάλλους, αν και δεν ήταν οπαδός τους. Απλώς εκείνοι ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να διαθέσουν χρήματα για την γκαρνταρόμπα τους εκείνη την εποχή. Το ίδιο ακριβώς έκαναν κι άλλοι οίκοι μόδας, όπως της Νίνα Ρίτσι και του Ζαν Πατού.

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Το γεγονός που σημάδεψε τη ζωή της

Christian Dior

Christian Dior: Το πέπλο μυστηρίου γύρω από τον θάνατό του

Ο Christian Dior έφυγε ανεπάντεχα από τη ζωή σαν σήμερα στις 24 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία 52 ετών. Έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που χαλάρωνε σε σπα στο Μοντεκατίνι της Ιταλίας. Το μοιραίο προήλθε από ένα ψαροκόκκαλο που του έφραξε τον λαιμό, όπως είναι η επίσημη εκδοχή ή από στρες μετά από έντονη χαρτοπαιξία.

Το κοσμικό Παρίσι βούηξε, ότι ο θάνατος τον βρήκε κατά τη διάρκεια μιας έντονης ερωτικής συνεύρεσης με δύο νεαρούς. Την εποχή του θανάτου του ο Κριστιάν Ντιόρ είχε επίσημη σχέση με τον εικοσιεπτάχρονο Γαλλοαργερινό τραγουδιστή Ζακ Μπενιτά.

Στην κηδεία του διάσημου μόδιστρου, παραβρέθηκαν τουλάχιστον 2.500 άτομα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top