Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας

«Η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για τα εξωτερικά σύνορά της»

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε για άλλη μια φορά την οδύνη του για τις τραγικές απώλειες ζωών στις δύο χώρες και είπε πως, εκτός από την παροχή βοήθειας σε Τουρκία και Συρία, η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή για να οργανωθεί διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες ώστε να βρεθούν πόροι για την ανοικοδόμηση των πληγέντων περιοχών.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αμέριστη στήριξη στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εδαφικής της ουδετερότητας, με την Ουκρανία να αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης: Το μήνυμα σε Τουρκία

«Η στήριξη της ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να θεωρείται δεδομένη», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη με το ρωσικό εισβολέα με τους όρους της.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει παρουσία του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαστε στο "παράθυρο" του αιώνα για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι υπάρχουν έντονες τάσεις αύξησης.

«Η Ελλάδα θα συνεχίζει να αγωνίζεται ώστε η ΕΕ να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της», σημείωσε.

Σεισμός Τουρκία: Πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Ελλάδα

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Αθήνα διεκδικεί πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους για να έχει όλα τα μέσα στη διάθεσή της, ενώ στάθηκε και στη σημασία εμποδίων, όπως είναι ο φράχτης στον Έβρο, ζητώντας οικονομική στήριξη από την Ευρώπη, αλλά ξεκαθαρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα τον κατασκευάσει.

Σεισμός Τουρκία: Πάνω από 15.000 οι νεκροί – Ενισχύεται η ελληνική βοήθεια

Συνεχίζοντας, κάλεσε την ΕΕ να επιταχύνει τις πολιτικές επιστροφών για όσους δεν έχουν άσυλο, προκειμένου να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους.

Συντετριμμένος ο Μητσοτάκης από τον θάνατο του Μανούσου Βολουδάκη

«Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητήσουμε για την Ουκρανία, αλλά και το μεταναστευτικό και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως με το φράχτη στον Έβρο. Θα συζητήσουμε και θέμα ανταγωνιστικότητας για την πράσινη μετάβαση», είπε ο πρωθυπουργός.

Επιστολή Ευρωπαίων ηγετών σε Ερντογάν

Τα βαθιά συλλυπητήριά τους, αλλά και τη στήριξή τους, εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε επιστολή που έστειλαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει, η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας μπροστά σε αυτή την τραγωδία.

Σεισμός Τουρκία: Οργή κατά του Ερντογάν για την ολιγωρία

Παράλληλα, ενημερώνουν τον Τούρκο Πρόεδρο πως τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια διάσκεψη δωρητών για την κινητοποίηση κεφαλαίων από τη διεθνή κοινότητα προς υποστήριξη του λαού της Τουρκίας και της Συρίας.

Ολόκληρη η επιστολή

Βρυξέλλες, 9 Φεβρουαρίου 2023
 
Αγαπητέ Πρόεδρε,

Ο λαός σας βιώνει μια οδυνηρή δοκιμασία. Εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιθυμούμε να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας για την καταστροφική απώλεια ανθρώπινων ζωών μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι και θλιμμένοι από τις δραματικές συνέπειες αυτής της τρομερής καταστροφής.

Οι σκέψεις μας είναι με όλες τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και με όλους εκείνους που εξακολουθούν να περιμένουν νέα. Ευχόμαστε στους πολλούς τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Υπό αυτές τις φρικτές συνθήκες, αποτίουμε φόρο τιμής στους γενναίους διασώστες που εργάζονται νυχθημερόν για να σώσουν ζωές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της στέκονται πλήρως αλληλέγγυοι στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας μπροστά σε αυτή την τραγωδία.

Αμέσως μετά τον σεισμό, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να παράσχουμε γρήγορα κάθε δυνατή βοήθεια για να ανακουφίσουμε τον πόνο σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Σουηδική Προεδρία ανέλαβαν την πρωτοβουλία να φιλοξενήσουν στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο μια διάσκεψη δωρητών για την κινητοποίηση κεφαλαίων από τη διεθνή κοινότητα προς υποστήριξη του λαού της Τουρκίας και της Συρίας.

Είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας σε στενό συντονισμό με τις τουρκικές αρχές. Οι σκέψεις μας θα συνεχίσουν να είναι μαζί σας και με το λαό σας.

Με εκτίμηση,

Υπογράφεται από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top