Μπορέλ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων

Κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή

Ζοζέπ Μπορέλ

Ξεκάθαρο μήνυμα – για ακόμη μια φορά – έστειλε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο η Κομισιόν, τονίζοντας ότι παραβιάζει δικαιώματα τρίτων χωρών.

«Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης με αφορμή την υπογραφή μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας στις 3 Οκτωβρίου της συμφωνίας μίσθωσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης.

Λιβύη: Διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια - Πώς πήγαν να τον «παγιδέψουν»

Ευρωκοινοβούλιο: Παράνομο και άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο κ. Κεφαλογιάννης, μέσω της ερώτησης, ζητούσε τη λήψη μέτρων για τη συμφωνία που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εταιρεία Πετρελαίου Λιβύης: Θέλει αγωγό με Ελλάδα και όχι με Τουρκία!

Τουρκικές προκλήσεις: Συνάντηση Δένδια-Ταγιάνι – Ηχηρό μήνυμα από Ιταλία

Ως προς την πρόσφατη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ο Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, μέσω της ερώτησης, ζητούσε τη λήψη μέτρων για τη συμφωνία που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Γραφείο Τύπου της ΝΔ-Eurokinissi - Δημήτρης Παπαμήτσος

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Όσο είμαι στη Γερουσία δε θα πάρει F-16 η Τουρκία

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών όλων των παράκτιων κρατών συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που γεννώνται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές αυτές», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν ξέρει τα όρια της. Μην τα βάζετε μαζί μας»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top