Τουρκικές προκλήσεις: Συνάντηση Δένδια-Ταγιάνι – Ηχηρό μήνυμα από Ιταλία

«Η κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί»

Νίκος Δένδιας - Αντόνιο Ταγιάνι

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η Ιταλία κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως «η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

Στο επίκεντρο της συνάντησης συζητήθηκαν - μεταξύ άλλων - η προκλητική στάση της Τουρκίας, όπως επίσης και η στενή συνεργασία των δύο χωρών στο προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Τουρκία: Νέο παραλήρημα Ερντογάν εναντίον ΗΠΑ και Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά την απειλητική στάση της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε αν αυτή μπορεί να οφείλεται στην προεκλογική περίοδο της γείτονος χώρας. 

«Όλοι ξέρουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τις απειλές της προς την Ελλάδα. Φυσικά και τις απορρίπτουμε, αλλά αποδεικνύουν την ορθότητα της ελληνικής στάσης, αλλά και το ότι η Άγκυρα απειλεί μια χώρα με την οποία συνορεύει, και ότι με τον τρόπο αυτό αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Χρειάζεται μια ισχυρή καταδίκη. Και λυπάμαι που η Τουρκία δεν διδάχθηκε τίποτα από τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία», απάντησε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι

«Όλοι ξέρουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τις απειλές της προς την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Δένδιας για παρακολουθήσεις: Με καλύπτει απόλυτα η διαβεβαίωση Μητσοτάκη

Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, με αναφορά στο ίδιο πάντα θέμα, τόνισε ότι «οι διαφορές δε λύνονται με απειλές και μονομερείς πρωτοβουλίες» και ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί». «Η στάση μας είναι ότι τα προβλήματα λύνονται με τον διάλογο», πρόσθεσε ο κ. Ταγιάνι.

Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν ξέρει τα όρια της. Μην τα βάζετε μαζί μας»

Οικονόμου: Δεν τιμά τις τουρκικές αρχές να κάνουν πολιτική με καψόνια

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μεταναστευτικό και προσφυγικό, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «το μεταναστευτικό είναι μια τεράστια πρόκληση για τις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Δεν είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα, αν δεν καταβληθούν και προσπάθειες για να βελτιωθεί και η κατάσταση στη Λιβύη. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση της όλης κατάστασης και η συνεργασία μας με την Ιταλία, στο θέμα αυτό, είναι στενότατη».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι

Ηχηρό μήνυμα της Ιταλίας σε Τουρκία: «Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί»

Θεανώ Φωτίου: Η δήλωση για τις παρακολουθήσεις που… άναψε φωτιές

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στις Βρυξέλλες βρήκαμε ένα κλίμα διαλόγου. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης δεν μπορούν να αφεθούν μόνες σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αφορά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ένωσης. Ιταλία και Ελλάδα δείχνουν πάντα αλληλεγγύη με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά δεν μπορούν να τους φιλοξενήσουν όλους για μεγάλης διάρκειας περιόδους. Οι σημερινοί κανόνες μπορούν να βελτιωθούν, η Συμφωνία του Δουβλίνου δείχνει κουρασμένη και, φυσικά, κύριο στοιχείο παραμένει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top