Λιβύη: Διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια - Πώς πήγαν να τον «παγιδέψουν»

Δεν κατέβηκε από το αεροσκάφος - Προκλητικοί οι Λίβυοι: Θα απαντήσουμε

Ακυρώθηκε η επίσκεψη στην Τρίπολη λόγω σοβαρού διπλωματικού επεισοδίου / Βίντεο: ΕΡΤ

Διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, η οποία τελικά δεν έγινε ποτέ.

Το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών στην αφρικανική χώρα, προσγειώθηκε στην Τρίπολη προκειμένου ο ΥΠΕΞ να συναντηθεί εκεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

Τουρκικές προκλήσεις: Συνάντηση Δένδια-Ταγιάνι – Ηχηρό μήνυμα από Ιταλία

Ωστόσο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης τον Νίκο Δένδια περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνηση Ντμπέιμπα, η οποία πριν από λίγο διάστημα είχε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα. Ουσιαστικά, δηλαδή, προσπάθησαν να «παγιδέψουν» τον Νίκο Δένδια.

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Όσο είμαι στη Γερουσία δε θα πάρει F-16 η Τουρκία

Η ελληνική πλευρά διαμαρτυρήθηκε και τονίστηκε ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα.

Ακολούθησαν συνεννοήσεις, με τον υπουργό να περιμένει στο αεροσκάφος για τουλάχιστον μια ώρα.Τελικά, η σκάλα του αεροσκάφους του Νίκου Δένδια δεν κατέβηκε ποτέ, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να ακυρώνει την επίσκεψή του στη Λιβύη και να συνεχίζει τοι ταξίδι του στη Βεγγάζη, προκειμένου να συναντηθεί με τον με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους.

Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν ξέρει τα όρια της. Μην τα βάζετε μαζί μας»

Τότε, σε μια αδικαιολόγητη και προκλητική κίνηση, οι Λίβυοι αρνήθηκαν να εγκρίνουν το σχέδιο πτήσης του κ. Δένδια προς τη Βεγγάζη.

Τελικά το αεροπλάνο απογειώθηκε με καθυστέρηση και δια του FIR Μάλτας έφτασε μέχρι τον ενάεριο χώρο πάνω από την ανατολική Λίβυη προκειμένου να προσγειωθεί τελικά στη Βεγγάζη.

Προκλητικοί οι Λίβυοι: Θα απαντήσουμε

Ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα το Νίκος Δένδιας, αποφεύγοντας την παγίδα των Λιβύων, φαίνεται ότι ενόχλησε την υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.

«Η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς περίμενε να τον υποδεχτεί. Το καταδικάζουμε και θα αντιδράσουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης. 

Δένδιας στη RAI για τουρκολιβυκό: Σαν να κάνει η Ελλάδα ΑΟΖ με... Τυνησία

«Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας εκφράζει την έκπληξή του για την άρνηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος του φτάνοντας στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης χωρίς μάλιστα να δώσει εξηγήσεις», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Δένδιας: Η Τουρκία αψηφά ακόμα και τη γεωγραφία

Η επίσκεψη στην Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης στη χώρα, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

O Νίκος Δένδιας και η Νάιλα Αλ Μανγκούς

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες - Εδώ ο Νίκος Δένδιας και η Νάιλα Αλ Μανγκούς σε συνάντηση στην Αθήνα / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi - Σωτήρης Δημητρόπουλος

Ωστόσο, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας, αλλά αντίθετα η μοναδική αποστολή της είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, κάτι που συνεχώς μεταθέτει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top