Τσίπρας-παρακολουθήσεις: «Δεν είναι μέγα λάθος, είναι μέγα σκάνδαλο»

Οικονόμου σε Τσίπρα: Το ποιος είναι υπέρμαχος της αλήθειας θα φανεί

«Αντί για υποκριτικές συγγνώμες και ψέματα, ο κ. Μητσοτάκης να πει ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν», ζήτησε, με on camera δήλωσή του, o Αλέξης Τσίπρας.

Ντόμινο εξελίξεων για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει πως δεν πρόκειται για μέγα κι ασυγχώρητο λάθος, αλλά για μέγα σκάνδαλο κι ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία.

Για «μέγα σκάνδαλο κι ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει», κάνει λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και των δύο ηχηρών παραιτήσεων, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Άρειος Πάγος: Εισαγγελική έρευνα για διαρροές και παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως λέει συνειδητά ψέματα, ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Ο κ. Μητσοτάκης δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία». «

Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη ημέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;», αναρωτιέται.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οφείλω μια συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη»

«Καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά κι αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ».

Δήλωση Μητσοτάκη τη Δευτέρα για την υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη

«Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το κράτος δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

ΠΑΣΟΚ-ΕΥΠ: «Συνεχίζεται η άθλια προπαγάνδα από την κυβέρνηση»

Η πλήρης δήλωση Τσίπρα:

«Η κακοποίηση του κράτους δικαίου από το καθεστώς Μητσοτάκη, με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών, προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας.

Κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Δεν πρόκειται για μέγα και ασυγχώρητο λάθος. Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει.

Και όταν φανερώθηκε, είπε τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, συνειδητά ψέματα για να καλυφθεί. Και σήμερα συνεχίζει με ψέμα πάνω στο ψέμα.

Ότι δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία.

Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;

Αλλά ακόμα και αν κάποιος τον πιστεύει, η ανεπάρκειά του είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Δεν είναι απλά πολιτικά υπόλογος, είναι και ηθικά έκθετος. Και καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Αντί για συγγνώμες και ψέματα, λοιπόν, ας μας πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια.

Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει.

Σε κάθε περίπτωση ας γνωρίζει ότι η αλήθεια θα έρθει στο φως.

Είναι θέμα ελευθερίας κι ασφάλειας.

Είναι θέμα δημοκρατίας.

Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ.

Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το κράτος δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη».

Οικονόμου σε Τσίπρα: Το ποιος είναι υπέρμαχος της αλήθειας, θα φανεί στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης

«Η Κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top