Ντόμινο εξελίξεων για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ

Τι απαντά η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Ντόμινο εξελίξεων μετά την παραίτηση του γ.γ. του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ / Βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Καταιγιστικές εξελίξεις έφερε η υπόθεση παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων. Μετά την είδηση της παραίτησης του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, θέση πήρε και η Δικαιοσύνη, με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διενεργεί προσωπικά ποινική προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση διαρροών και παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

Άρειος Πάγος: Εισαγγελική έρευνα για διαρροές και παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Μετά το ντόμινο παραιτήσεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε άμεσα την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε λίγο αργότερα, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος απάντηση θετικά στο αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Οικονόμου: «Ναι» από την κυβέρνηση στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής 

«Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά», κατέληξε ο κ. Οικονόμου. 

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συγκαλεί σήμερα στις 10 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, με φόντο τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Στο τραπέζι της σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να βρεθεί το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κουμουνδούρου θα ζητήσει επίσης την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι στο οποίο επίσης δήλωσε θετική η κυβέρνηση δια του Γιάννη Οικονόμου.

Έρευνα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για διαρροή στοιχείων από την ΕΥΠ

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος θα διενεργήσει προσωπικά ποινική προκαταρκτική έρευνα, όχι για την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον κ. Ντογιάκο για να αποκαλυφθεί πως διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων που φέρεται ότι έγιναν τόσο στον στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, που άπτεται, όπως διευκρίνιζαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές, θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Τέλος, έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων ήδη διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top