Στο «κόκκινο» η κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis 

Ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων και αίτημα κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή  

Το ρεπορτάζ του Πέτρου Μποτσαράκου για την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή/ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (30/1/22)

Κορυφώνεται εκ νέου η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Novartis, με ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων και εκατέρωθεν κατηγορίες, μετά και τις αναφορές τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση  της πρότασης δυσπιστίας.    

Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Η ΝΔ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή όπως αναφέρει δε ζητά συγνώμη από τους 10 πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων είχαν ανακοινωθεί σαν «υπόπτων» για χρηματισμό από τη Novartis, καλύπτoντας έτσι και τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά Ευάγγελο Βενιζέλο (ο οποίος φέρεται να είχε εκφράσει τη δυσφορία του επειδή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε αναφερθεί και στον ίδιο στη  συζήτηση για την πρόταση μομφής στη Βουλή). 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του κατηγορεί τον πρωθυπουργό με ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη Θεόφιλου Ξανθόπουλου  για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη,  λόγω της συγκεκριμένης αναφοράς, όπως και για ποινικοποίηση της δημοσιογραφικής έρευνας, με τη ΝΔ να ανταπαντά ότι προσβάλλει τον Άρειο Πάγο.        

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε συγκεκριμένα  για τις αναφορές του πρωθυπουργού στη Βουλή:

«Οι απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί περί «υποκόσμου και συμμορίας», τις οποίες απηύθυνε ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά δημοσιογράφων που αποκάλυψαν πτυχές του σκανδάλου Novartis και καλούνται ως κατηγορούμενοι, συνιστούν ευθεία παρέμβαση στη δικαιοσύνη, καταργούν το τεκμήριο αθωότητας, στοχοποιούν την ερευνητική δημοσιογραφία, υπονομεύουν συνολικά το κράτος δικαίου. Είναι πραγματικά πρωτοφανές, ο πρωθυπουργός της χώρας, να παραβιάζει με τέτοιο ωμό τρόπο, την διάκριση των εξουσιών και την θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι άλλος δημοσιογράφος καλείται για παροχή εξηγήσεων επειδή έκανε απλώς ρεπορτάζ για την κινητοποίηση μαθητών λυκείου, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του έχουν ακέραια την ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και την ποινικοποίηση της δημοσιογραφικής έρευνας. Οι ανακοινώσεις καταδίκης των διώξεων δημοσιογράφων από τις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις αλλά και την Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, αποτελούν κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση. Οι μόνες αποτελεσματικές λειτουργίες του «επιτελικού» κράτους αποδείχθηκαν τελικά ο αυταρχισμός και η καταστολή. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, συναγωνιζόμενη την Πολωνία και την Τουρκία! Φύγετε».


Η απάντηση της ΝΔ στον Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ 

Απαντώντας, η ΝΔ υποστηρίζει από την πλευρά της:  

«Αντί ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν συγγνώμη από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που στοχοποίησαν συστηματικά, με όργανο τον διαβόητο «Ρασπούτιν» της εποχής και το στήσιμο μιας άθλιας σκευωρίας, ζητούν και τα ρέστα από πάνω. Η σκευωρία κατέρρευσε και οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και οι άλλοι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι. Όχι για την άποψη τους. Καλούνται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη ως ύποπτοι για την τέλεση κακουργημάτων που έχουν σχέση με τη συμμετοχή στο στήσιμο της υπόθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να βρει, έστω και τώρα, το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη εξακολουθεί να προσβάλλει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Τον καλούμε ξανά να απαντήσει: ο Άρειος Πάγος εκτελεί πολιτικές εντολές; Εμπιστεύεται την Δικαιοσύνη ή όχι; Είναι απαράδεκτο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να υπερασπιστεί τους εκλεκτούς του, να αμφισβητεί τους θεσμούς».

Novartis: Στο αρχείο οι δικογραφίες για Γεωργιάδη - Αβραμόπουλο

Αίτημα κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή από τον Πολάκη και 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για Α. Γεωργιάδη – Δ. Αβραμόπουλο   

Την ίδια ώρα αίτημα κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή  από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσαν  49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Χανίων και αναπληρωτή Τομεάρχη Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης Παύλου Πολάκη. Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούν την πράξη αρχειοθέτησης των δικογραφιών για τη Novartis που αφορά τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Το αίτημα συνυπογράφει και η Γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη.

Άδωνις για επεισόδιο με Πολάκη: Μου είπε να φορέσω τσίγκινο σωβρακάκι

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης δήλωσε ότι προχωρά σε αγωγή κατά του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι με τις  δηλώσεις του στη Βουλή «καταστρατήγησε το τεκμήριο της αθωότητας» (αναφερόμενος στην κλήση του ως υπόπτου για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης). 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top