Σακελλαροπούλου: Απειλή κατά της Ευρώπης η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου

Τι είπε η ΠτΔ κατά την επίσκεψή της στη Σλοβενία 

Κατερίνα Σακελλαροπούλου Σλοβενία

H με οιονδήποτε τρόπο παραβίαση ή αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου, συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη, όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στην Ευρώπη, επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη συνάντησή της με τον Σλοβένο ομόλογό της, Μπόρουτ Πάχορ, στη Λιουμπλιάνα.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου Σλοβενία

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επίσκεψή της στη Σλοβενία 

Δολοφονία Καραϊβάζ: Το σημείωμα της Σακελλαροπούλου στην οικογένειά του

Κατά την συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σλοβενίας και τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς, 

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στη Σλοβενία, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας, η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Θυμάτων Όλων των Πολέμων και ακολούθησαν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας των οποίων η κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες επισκέψεις της στο εξωτερικό, την εποχή της πανδημίας, γεγονός ενδεικτικό του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Όπως ανέφερε, «οι σχέσεις Ελλάδας και Σλοβενίας διακρίνονται από θερμή φιλία και στενή συνεργασία» και εξέφρασε τη βεβαιότητα της, ότι «τα κοινά μας οράματα και η σύγκλιση απόψεων που διαπιστώσαμε κατά τις πολύ ενδιαφέρουσες συνομιλίες που προηγήθηκαν, θα αποτελέσουν εφαλτήριο για ενδυνάμωση και ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς».

Σακελλαροπούλου από Άμφισσα: «Tιμάμε την πρώτη πόλη της Στ. Ελλάδας...»

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και προς αυτή την κατεύθυνση θα καταβάλουμε προσπάθεια στο επόμενο διάστημα. «Η παρουσία δε εδώ, σήμερα του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, αποσκοπεί στην ανάδειξη των δυνατοτήτων περαιτέρω σύσφιξης της οικονομικής μας συνεργασίας» συμπλήρωσε.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ 

Ως προς τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η κ. Σακελλαροπούλου, είχε την ευκαιρία να τονίσει, ότι η με οιονδήποτε τρόπο παραβίαση ή αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου, συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη, όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στην Ευρώπη.

Νέο μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Απαραίτητος ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου

«Επεσήμανα, συναφώς, την ανάγκη όλες οι χώρες της περιοχής να στραφούν οριστικά και αμετάκλητα στην οδό του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. Αυτή είναι η μοναδική επιλογή που αρμόζει στις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα, αλλά και σε χώρες που επιθυμούν να προσχωρήσουν στην κοινότητα των λαών που απαρτίζουν την ΕΕ, όπου οι αρχές αυτές θεωρούνται δεδομένες» τόνισε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, επαναβεβαίωσε την απόλυτη προσήλωσή μας στην ανάγκη επίλυσής του στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επανέλαβε, επίσης, την απόλυτη προσήλωσή μας στην κατάργηση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου, καθώς και στην πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

ΠΤΔ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΌ    

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία, όπως είπε, «θεωρούμε ένα ισχυρό μέσο επίτευξης σταθερότητας και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας».

Σχετικά με την υγειονομική κρίση, υπογράμμισε ότι ανέδειξε ακόμα περισσότερο την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση κάθε φύσεως απειλών. Μάλιστα, σημείωσε ότι σήμερα εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την κοινή μας απόφαση για τη θέσπιση ενός πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, τυποποιημένου και διαλειτουργικού έναντι της COVID-19, που θα καλύπτει τον εμβολιασμό, την αρνητική διαγνωστική δοκιμή, αλλά και την ανάρρωση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top