Νέο μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Απαραίτητος ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου

Μηνύματα και για το Κυπριακό στη συνάντηση με τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ    

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις Τούρκων αξιωματούχων στον Ν. Δένδια και το νέο μήνυμα του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία   

Νέο μήνυμα έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Τουρκία, για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της, μετά τον «εξάψαλμο» στον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το ίδιο θέμα, στην πρόσφατη επίσκεψη στην Άγκυρα.       

Μαξίμου: Σε πλήρη συνεννόηση με Μητσοτάκη ο «εξάψαλμος» Δένδια σε Τουρκία 

Την κοινή θέση της Ελλάδας και της Σλοβακίας για το Κυπριακό, ότι δηλ. η επίλυσή του μπορεί να γίνει μόνο στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, διατύπωσαν με σαφήνεια οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδιας και Ιβάν Κόρτσοκ. 

Μαξίμου: Σε πλήρη συνεννόηση με Μητσοτάκη ο «εξάψαλμος» Δένδια σε Τουρκία 

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας είπε πως ενημέρωσε τον Σλοβάκο ομόλογό του σχετικά με την έναρξη των συνομιλιών υπό τον γενικό γραμματέα στη Γενεύη, τη γνωστή σαν «5+1», σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, εκεί όπου σταμάτησαν το 2017. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο που έχουν προδιαγράψει τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορούμε να αναζητήσουμε άλλες λύσεις εκτός του πλαισίου αυτού» κατέστησε σαφές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι δυνατή μια λύση για το Κυπριακό με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας». Υπενθύμισε ότι η Σλοβακία συμβάλλει στον δικοινοτικό διάλογο, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα 30 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε δημοσίως τη Σλοβακία για τη σταθερή και διαχρονική συνεισφορά της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Αποθεώνει τον Δένδια το ελληνικό twitter - «Ξύλο αλύπητο»

Επίσης, ενημέρωσε τον Ιβάν Κόρτσοκ για την επίσκεψή του στην Άγκυρα και επανέλαβε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους, και με την Τουρκία.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως «αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Δεν μπορούν να αναζητηθούν λύσεις εκτός αυτού του πλαισίου, επισήμανε περαιτέρω και εξέφρασε την ελπίδα η αποκλιμάκωση που παρατηρείται από την τουρκική πλευρά να συνεχιστεί, και μάλιστα με πιο έντονο και με πειστικό τρόπο.

Εστιάζοντας στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα πρότεινε προς την τουρκική πλευρά μια θετική ατζέντα συγκεκριμένων οικονομικών συνεργασιών, με την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα το δεχθεί κι από εκεί θα μπορέσει να ξεκινήσει μια σταδιακή μεταστροφή του κλίματος. «Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο. Ξαναλέω όμως πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Επιμένω ότι οι θέσεις μας είναι θέσεις βασισμένες στις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι θέσεις ευρωπαϊκές» προσδιόρισε με σαφήνεια.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ  

Την προοπτική για περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν επίσης σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Ιβάν Κόρτσοκ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Κόρτσοκ συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και κύριο αντικείμενο των συνομιλιών τους αποτέλεσε η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, καθώς και οι δυνατότητες επιπρόσθετων συνεργειών στην εποχή μετά την πανδημία του κορωνοϊού, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών.

Η συνάντηση αποτέλεσε, επίσης, ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα.

Στην συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top