«Ξύλο» Δένδια στον Τσαβούσογλου για τις τουρκικές προκλήσεις!

Μπρα - ντε - φερ μπροστά στις  κάμερες των δύο Υπουργών Εξωτερικών    

Οι δηλώσεις του Ν. Δένδια  από την Άγκυρα μετά τη συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου   

Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων έθεσε ξεκάθαρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα. 

Δένδιας - Τσαβούσογλου: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση   

Το κλίμα μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του Νίκου Δένδια προηγουμένως ήταν θετικό, τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο. 

Δένδιας Τσαβούσογλου

Ο Ν. Δένδιας στη συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα 

Στις κοινές δηλώσεις όμως του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το θερμόμετρο ανέβηκε, με τον κ. Δένδια να απαντά με θάρρος στα όσα ανέφερε περί «τουρκικής μειονότητας», υπενθυμίζοντας ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει και θα ισχύει. 

Δένδιας – Ερντογάν: Το μήνυμα από τον Μητσοτάκη στον Τούρκο Πρόεδρο

Ο κ. Δένδιας απάντησε και στις αιχμές περί «αποστρατιωτικοποίησης» των νησιών, υπογραμμίζοντας από πού προέρχεται η απειλή, ενώ έθιξε και το ζήτημα των παραβιάσεων της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία αλλά αι τις προκλήσεις της για το μεταναστευτικό.        

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι πρόκειται για «ευρωτουρκικό ζήτημα» και υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δήλωση του 2016, ενώ υπενθύμισε την εργαλειοποίηση μεταναστευτικού στον Έβρο πέρσι.

 

Δένδιας Τσαβούσογλου

Ν. Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα  

ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤA FAKE NEWS   

Ο κ. Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να μην υπάρχουν προβολές ψευδών ειδήσεων, προκλητικών ρητορικών, που προβάλλονται από συγκεκριμένους κύκλους και «οι οποίες δεν βοηθούν σε αυτό το θετικό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε». 

Επίσης, αναφέρθηκε στο casus belli εκ μέρους της Τουρκίας, στην απειλή πολέμου εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζοντας είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπογράμμισε μάλιστα πως η στάση αυτή αντίκεται στο Χάρτη του ΟΗΕ και δεν συνάδει με ένα ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας και της προώθησης αυτών των σχέσεων. 

O Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε ακόμη ότι η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία όχι μόνο αντικατοπτρίζει εθνικό δίκαιο, αλλά έχει επικυρωθεί και από την ΕΕ, άρα είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top