Lockdown: Ανοικτά όλα τα σενάρια για σχολεία, εστίαση και Πάσχα

Η κυβέρνηση αναζητά τον οδικό χάρτη μέχρι το άνοιγμα του τουρισμού

Δείτε το ρεπορτάζ της Κάτιας Μακρής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τις αποφάσεις της επιτροπής για το λιανεμπόριο

Έτοιμη για όλα τα σενάρια είναι η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τόσο οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου, παρακολουθούν πολύ στενά την πορεία της πανδημίας με τους αριθμούς των κρουσμάτων, αλλά κυρίως των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Με τα πρώτα βήματα στην άρση των περιοριστικών μέτρων να έχουν γίνει με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων για τα σαββατοκύριακα, στόχος είναι να βρεθεί ο οδικός χάρτης, που θα μας οδηγήσει μέχρι τις 14 Μαΐου, που ανοίγει ο τουρισμός στη χώρα.

Ανοικτά όλα τα σενάρια για εστίαση, σχολεία και Πάσχα

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, ακόμα κι αν είναι μόνο μερικές τάξεις σε πρώτη φάση (πχ. η Γ’  Λυκείου).

Εξαδάκτυλος: «Να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για την Γ΄Λυκείου»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμήνυσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν όταν θα είναι διαθέσιμα τα self test, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψουν οι μαθητές από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ήταν ο στόχος.

Πελώνη: Σε όλα τα φαρμακεία τα self test έως το τέλος της εβδομάδας

«Ειδικά για την Γ' Λυκείου είναι πρακτικά μονόδρομος να ανοίξει, λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων», δήλωσε στον Σκάι ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξηγώντας όμως ότι για πρακτικούς λόγους ίσως εξυπηρετεί περισσότερο να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου μαζί.

Οι οριστικές αποφάσεις πιθανότατα θα ληφθούν την Παρασκευή και εκτιμάται πως, εάν δοθεί το πράσινο φως για την Γ’ Λυκείου από Δευτέρα 12 Απριλίου, τότε πιθανόν να ανοίξουν και οι υπόλοιπες τάξεις και το Γυμνάσιο στις 19 Απριλίου.

Ωστόσο, το άνοιγμα των σχολείων εξαρτάται άμεσα από την πορείας της πανδημίας, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, πως δε θα διστάσει ακόμα και να ξανακλείσει το λιανεμπόριο, εάν διαπιστωθεί συνωστισμός.

«Καμπανάκι» για μέτρα: Αν δεν τηρηθούν, ίσως κλείσουν πάλι τα καταστήματα

Μητσοτάκης: Δε μιλάμε για άνοιγμα. Μπορεί να επανέλθουν οι περιορισμοί

Η εστίαση, μετά και τα νέα μέτρα στήριξης, που ανακοινώθηκαν, φαίνεται πως δύσκολα θα προλάβει το στοίχημα του Πάσχα και θα ανοίξει τον Μάιο. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις εκτιμάται πως θα ληφθούν μετά τις 15 Απριλίου, όταν και θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα του επιδημιολογικού αποτυπώματος από το άνοιγμα των καταστημάτων.

Τα 7 + 1 μέτρα στήριξης για εστίαση, λιανεμπόριο και κλειστές επιχειρήσεις

Το ίδιο ισχύει και για τις μετακινήσεις εκτός νομού, με άπαντες να ξεκαθαρίζουν πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει η συζήτηση. Εκτιμάται πως το θέμα θα πέσει στο τραπέζι το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου (η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει στις 26 Απριλίου). 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top