Μητσοτάκης: Δε μιλάμε για άνοιγμα. Μπορεί να επανέλθουν οι περιορισμοί

«Τα νέα μέτρα είναι ανάσες ελευθερίας»

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη κρίσιμο δίμηνο της μάχης, ελπίζουμε το τελευταίο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ο ιός παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανθεκτικός στον επίλογό του, με τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί, αλλά ο εμβολιασμός «θα μας φέρει την τελική νίκη έναντι του ιού».

Η Ελλάδα είναι πολύ κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε απώλειες ανθρώπων από την πανδημία. «Αν ήμαστε σε αυτό το σημείο, θα είχαμε ακόμη 8.000 νεκρούς», σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης

Ανοίγουν τα σχολεία, ακολουθεί η εστίαση - Τα σενάρια και οι ημερομηνίες

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για «επιτυχία της χώρας στην πιο οδυνηρή στατιστική», η οποία,όμως, αποτυπώνει πλήρως το πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση την υγειονομική κρίση από την αρχή της.

Μητσοτάκης: Έγιναν λάθη στη διαχείριση της πανδημίας 

«Κανείς δεν πανηγυρίζει ή χαμογελά με περίπου 8.000 νεκρούς. Αλλά να μη μηδενίζουμε όσα έχουμε πετύχει Έγιναν λάθη, τα έχω αναγνωρίσει πρώτος εγώ. Είναι, όμως, ψέμα η εικόνας καταστροφής, που προβάλλει η αντιπολίτευση. Αδικεί τη χώρα και προσβάλλει όσους υπερβάλλουν εαυτό, παλεύοντας νύκτα και μέρα», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από πολλές χώρες με πιο οργανωμένα συστήματα υγείας.

Μητσοτάκης: Επισκέφτηκε ειδικό σχολείο στον Άγιο Δημήτριο

Η κυβέρνηση κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), από 557 σε 1.475, ενώ έγιναν προσλήψεις στην Υγεία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Τα νέα μέτρα είναι ανάσες ελευθερίας»

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «νέα ανάγνωση της πραγματικότητας», αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει κόπωση τόσο στους πολίτες, όσο και στους μηχανισμούς επιτήρησης. 

«Οι περιορισμοί που επιβάλλαμε τις τελευταίες έξι εβδομάδες ανάσχεσαν το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ενέτειναν, όμως, και την κούραση του κόσμου και έφεραν τη χαλάρωση», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις περίπου 700 διαδηλώσεις, στα κορωνοπάρτι και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, και σε άλλα φαινόμενα που μαρτυρούν τη χαλάρωση των πολιτών το τελευταίο διάστημα.

Γιατί ανοίγει το λιανεμπόριο με τα κρούσματα στα ύψη

«Είναι, όμως, λάθος να μιλάμε για άνοιγμα. Αναπροσαρμόζεται η στάση μας. Μπορεί να έχουμε πιο επιθετικές μεταλλάξεις, ωστόσο έχουμε σύμμαχο πλέον τον πιο φιλικό καιρό, για εξωτερικές δραστηριότηρες, αλλά και ισχυρό σύμμαχο τα εμβόλια», είπε.

«Από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με οργανωμένο τρόπο, κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλα τα μέλη της επιτροπής, εκτός από ένα. Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα. Οι πολίτες είναι καλύτερα να εκτονώνονται, τονώνοντας την τοπική αγορά, από το να συναντιούνται σε σπίτια. Και από επιδημιολογικής πλευράς μπορεί να έχει αποτέλεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε αναπροσαρμογή και συμπεριφορά των πολιτών» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων, έκανε λόγο για «ανάσες ελευθερίας», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι εάν γίνει κατάχρηση, τα μέτρα μπορεί να παρθούν πίσω.

«Είναι καλύτερα να εκτονώνονται οι πολίτες και να ενισχύεται η αγορά, παρά να συγκεντρώνονται σε σπίτια, όπου βγάζουν μάσκες και χαλαρώνουν τα μέτρα. Χρειάζεται, όμως, προσοχή. Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Δεν πρέπει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

Καρφιά σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα εμβόλια

«Πολλές φορές, μαζί με το Υπουργείο Υγείας χρειάστηκε να αλλάξουμε τακτική, όπως με τις καθυστερήσεις των εμβολίων», τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα εμβόλια.

«Η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά. Πράγματι πέτυχε στην αλληλεγγύη και απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων και στην διάθεσή τους στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργός», είπε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η επιχείρηση «Ελευθερία» δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top