Ανοίγουν τα σχολεία, ακολουθεί η εστίαση - Τα σενάρια και οι ημερομηνίες

Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Σε άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για την άρση περιορισμών βήμα – βήμα και την επαναλειτουργία της οικονομίας.

Όπως δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη την Πέμπτη 1 Απριλίου, η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα αφορά σε πρώτη φάση μόνο μερικές τάξεις, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τους μαθητές Λυκείου.

«Η προτεραιότητα σε αυτήν την φάση είναι να ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και δη τα Λύκεια, δεδομένου ότι έχουν μείνει πολύ καιρό κλειστά, ενώ υπάρχουν και οι εξετάσεις των παιδιών», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Πελώνη: Βαλβίδες εκτόνωσης για τους πολίτες τα νέα μέτρα

Σχολεία: Στόχος να ανοίξουν ορισμένες τάξεις στις 12 Απριλίου

Σύμμαχος σε αυτό θα είναι τα self tests, τα οποία θα φτάσουν στη χώρα μας από την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές θα κάνουν ένα self test την εβδομάδα, το οποίο θα προμηθεύονται δωρεάν – όπως όλοι οι Έλληνες – από τα φαρμακεία και θα πηγαίνουν στο σχολείο με υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους ότι βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.

Self test: Από Δευτέρα στα φαρμακεία – Πώς θα τα προμηθευτείτε

Πότε ανοίγει η εστίαση και ποια είναι τα νέα μέτρα 

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, οι όποιες αποφάσεις θα έρθουν μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Αυτή τη στιγμή τα σενάρια στο τραπέζι είναι η 19η Απριλίου και η 26η Απριλίου, με τη δεύτερη ημερομηνία να θεωρείται – αυτή τη στιγμή – πιο πιθανή για δύο λόγους:

α) αφενός οι ειδικοί θα έχουν σαφή εικόνα του επιδημιολογικού αποτυπώματος από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων

Πότε ανοίγουν Λύκεια, malls, πρακτορεία ΟΠΑΠ και κέντρα αισθητικής

β) αφετέρου θα υπάρχει αρκετός χρόνος στους επιχειρηματίες για να κάνουν τις προετοιμασίες, που χρειάζονται, καθώς – όπως οι ίδιοι τονίζουν – μετά από τόσους μήνες μη λειτουργίας, χρειάζονται περίπου 20 μέρες για να «ξαναστηθεί» το κατάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαη για άνοιγμα τη εστίασης πριν το Πάσχα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εκτός απροόπτου. Δεδομένο είναι και πως θα γίνει με χρήση μόνο εξωτερικών χώρων και με μέτρα προστασίας, όπως αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

Γιατί είναι χρήσιμα τα self tests

Αναφερόμενος στα self tests, o κ. Σκέρτσος είπε πως η η χρησιμότητά τους είναι η επαναληπτικότητα τους.

«Δεν σημαίνει ότι κάναμε τεστ και βγήκε αρνητικό ότι είμαστε εντάξει. Μπορεί να κολλήσουμε στο επόμενο μισάωρο. Είναι ένα εργαλείο για να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε κρούσματα», είπε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, όλα τα self test θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, φέροντας την σήμανση CE, και ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία.

Γιατί «χαλαρώνουν» τα μέτρα, ενώ τα κρούσματα είναι αυξημένα

Αν και η χαλάρωση των μέτρων είναι καλοδεχούμενη από όλους, διάχυτη είναι και η απορία γιατί ανοίγουν οι οικονομικές και οι κοινωνικές δραστηριότητες με τόσα κρούσματα κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: 1 στους 3 ασθενείς ξαναμπαίνει στο νοσοκομείο μετά το εξιτήριο

«Το φθινόπωρο είχαμε 2.000-3.000 κρούσματα με τα μισά ή το 1/3 των τεστ που κάνουμε σήμερα. Η δυνατότητα για τεστ αυξάνεται σταδιακά. Θυμίζω ότι πέρσι ξεκινήσαμε από τα 1.000 τεστ και τώρα είμαστε στα 60.000. Με τα ατομικά, οικιακά τεστ θα πάμε σε πολύ υψηλά νούμερα», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος.

Εξάλλου, σημείωσε πως ήδη οι εμβολιασμοί έχουν αγγίξει τα 2 εκατομμύρια και είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top