Μακελειό Μόσχα: Συνελήφθησαν 11 άτομα - Τέσσερα συμμετείχαν στην επίθεση

Περισσότεροι από 100 οι νεκροί

Οι πρώτες πληροφορίες για το τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στη Μόσχα - Βίντεο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Ο επικεφαλής της FSB ενημέρωσε, το πρωί του Σαββάτου, τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι συνελήφθησαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερις τρομοκράτες που πήραν μέρος στην τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο που έγινε χθες στη Μόσχα.

Περαιτέρω έρευνες γίνονται για τον εντοπισμό περισσότερων συνεργών, πρόσθεσε το Interfax, επικαλούμενο και πάλι το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα Ρώσος βουλευτής είχε ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων ύστερα από την καταδίωξη ενός αυτοκινήτου Renault, το οποίο εντοπίστηκε από την αστυνομία στην περιφέρεια Μπριάνσκ, περίπου 340 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, και αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο της αστυνομίας χθες το βράδυ.

 

 

Ο βουλευτής Αλεξάντερ Κινστάιν σημείωσε ότι η έρευνα των αρχών συνεχίστηκε για άλλους που διέφυγαν σε κοντινό δάσος.

 

 

Επίσης πρόσθεσε ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ένα πιστόλι, ένας γεμιστήρας για τουφέκι εφόδου και διαβατήρια από το Τατζικιστάν. 

Μόσχα: Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών

Την ίδια ώρα στους 115 αυξήθηκαν οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ρωσικών Αρχών.

Μόσχα τρομοκρατικό χτύπημα 1

«Η Ρωσία θα τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για την επίθεση», δήλωσε ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η επίθεση αυτή δείχνει ακριβώς το μέγεθος της απειλής που συνιστά η τρομοκρατία για τη Ρωσία.

Ρωσία: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Μόσχα

Μόσχα: Σκόρπισαν τον θάνατο με καλάσνικοφ και βαρύ οπλισμό

Οι ρωσικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τους δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με την ανάρτηση του ΙΚ στο Telegram κατάφεραν να διαφύγουν και να επιστρέψουν στη βάση τους.

 

 

Σύμφωνα με το Reuters έγινε ανάρτηση σε κανάλι του Ισλαμικού Κράτους στο Telegram η οποία αναφέρει: «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο σημείο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

 

Εκπρόσωπος της Ερευνητικής Επιτροπής δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς επί του παρόντος να πει οτιδήποτε σχετικά με τους δράστες της πολύνεκρης επίθεσης, ενώ ανέφερε ότι οι άγνωστοι που πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση ήταν οπλισμένοι με τουφέκια Καλάσνικοφ και είχαν άφθονα πυρομαχικά.

Μόσχα: Βίντεο από το μακελειό στη συναυλία - Πυροβολούν κόσμο χωρίς έλεος!

Το καλάσνικοφ που βρέθηκε στον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα - AP

Το καλάσνικοφ που βρέθηκε στον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα - AP

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε ένα προσαρμοσμένο τουφέκι Καλάσνικοφ, πολλά φυσίγγια και πυρομαχικά για αυτόματα όπλα και ένα κιτ ζώνης που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες. Έχουν αρχίσει να γίνονται βαλλιστικές έρευνες σε όπλα και οπλισμό.

Μόσχα: Μακελειό σε συναυλία - Tουλάχιστον 40 νεκροί και 100 τραυματίες

Οι καταζητούμενοι τρομοκράτες

Οι καταζητούμενοι τρομοκράτες

Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall - μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας - και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο κτίριο.

 

 

Ένας μουσικός παραγωγός που βρισκόταν στα καμαρίνια, αφηγήθηκε ότι «λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και κραυγές» και είδε πανικόβλητους θεατές που έτρεξαν να βγουν έξω.

 

 

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram καταγράφονται στιγμιότυπα από την εισβολή των ενόπλων, πυροβολισμοί στο αμφιθέατρο, θεατές να αναζητούν καταφύγιο πίσω από τα καθίσματα και άλλους να σπεύδουν προς την έξοδο.

Πάνω από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα - AP

Πάνω από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα - AP

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από αρκετές ώρες και αφότου τμήμα της οροφής κατέρρευσε.

Η Δύση είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση - AP

Η Δύση είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση - AP

Μόσχα: Ο Πούτιν δεν έδωσε σημασία στις προειδοποιήσεις της Δύσης

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες.

Οι τρομοκράτες έβαλαν και φωτιά στον συναυλιακό χώρο - AP

Οι τρομοκράτες έβαλαν και φωτιά στον συναυλιακό χώρο - AP

Ωστόσο, αυτό που έχει προκαλέσει αρνήτική εντύπωση είναι ότι, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, είχε πριν από λίγες ημέρες κατηγορήσει τη Δύση για «προκλητικές δηλώσεις» αναφορικά με την προειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα.

«Θα σας υπενθυμίσω τις πρόσφατες, ας το πούμε ευθέως, προκλητικές δηλώσεις από ορισμένες επίσημες δυτικές δομές για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία» έλεγε πριν από τρεις ημέρες. «Όλα αυτά μοιάζουν με προφανή εκβιασμό και μια προσπάθεια εκφοβισμού, αποσταθεροποίησης της χώρας μας» είχε αναφέρει ενώπιον της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

Πέντε ένοπλοι εισέβαλαν σε συναυλιακό χώρο στα περίχωρα της Μόσχας, πυροβολώντας αδιακρίτως αμάχους - AP

Πέντε ένοπλοι εισέβαλαν σε συναυλιακό χώρο στα περίχωρα της Μόσχας, πυροβολώντας αδιακρίτως αμάχους - AP

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση και υπενθύμισαν ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Ρωσία για την τρομοκρατική απειλή.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί ξένοι ηγέτες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top