Λέκκας για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: «Περιμένουμε έως και 7,8 Ρίχτερ»

«Ο σεισμός στα Δαρδανέλια μπορεί να θεωρηθεί προπομπός», λέει ο καθηγητής

Ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη / SKAI 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας σχετικά με το πόσο αναμένεται να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο ο μεγάλος σεισμός που οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο πως θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη

 «Το επίκεντρο του σεισμού, που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, απέχει πολύ από τον ελληνικό χώρο, περίπου 150 χλμ. από Αλεξανδρούπολη συνεπώς θα έχουμε απόσβεση των σεισμικών κυμάτων», σχολίασε στον SKAI. 

Λέκκας για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: Πόσο θα επηρεάσει την Ελλάδα;

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κλήθηκε να αναφερθεί και στον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Δαρδανέλια την περασμένη Δευτέρα (4/3) και το εάν ήταν ένας «προπομπός» της μεγάλης σεισμικής δόνησης. 

«Το όριο που έθεσαν οι επιστήμονες ανέβηκε στα 7,8 Ρίχτερ»

«Είμαστε κοντά στην πιθανότητα», είπε και πρόσθεσε «Μέχρι το 2020 περιμέναμε σεισμό της τάξης των 7,5 βαθμών. Όταν ξεπεράσαμε το 2020 που ήταν και το χρονικό όριο που έθεσαν επιστήμονες από όλο τον κόσμο ότι θα γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός, ανέβηκε και φτάσαμε τώρα τα 7,7-7,8 Ρίχτερ».

«Συσσωρεύονται οι τάσεις και η ενέργεια θα είναι μεγαλύτερη, αλλά η χρονική κλίμακα δεν είναι της μίας εβδομάδας ή του μήνα», ανέφερε ο κ. Λέκκας

Σεισμός Τουρκία: Ανησυχεί η ηρεμία του ρήγματος της Ανατολίας

Ο σεισμός στα Δαρδανέλια 

Ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως ο σεισμός στα Δαρδανέλια μπορεί να θεωρηθεί προπομπός του φαινομένου, καθώς επίσης και ο σεισμός στην Προύσσα, των 5,3 βαθμών. «Όταν πάει να σπάσει κάτι, αρχίζουν μικρές θραύσεις, μικροί σεισμοί και στη συνέχεια γενικεύεται», είπε αναλύοντας την πιθανότητα. 

Τέλος, όσον αφορά το εάν μπορούν οι επιστήμονες να προσδιορίσουν χρονικά το πότε θα συμβεί ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Λέκκας απάντησε «δεν μπορούμε να πούμε πού πάμε χρονικά, μπορεί να είναι αύριο το πρωί, μπορεί μετά από 5 χρόνια».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top