Σεισμός Τουρκία: Ανησυχεί η ηρεμία του ρήγματος της Ανατολίας

Λέκκας: «Όσο δεν ενεργοποιείται, τόσο μεγαλύτερο σεισμό θα δώσει»

Ανήσυχοι είναι οι σεισμολόγοι από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην Τουρκία

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι ο χθεσινός σεισμός είναι ανησυχητικός, καθώς αν ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Ανατολίας, οι καταστροφές θα είναι τεράστιες. 

Σειμός 5,1 Ρίχτερ στην Τουρκία

«Ανησύχησα για την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος και είχε πολύ μικρές ζημιές, έγινε αισθητός όμως στην Προύσσα, στην Κωνσταντινούπολη και το Ιζμίτ. Είναι περιοχές που είχαν πάθει καταστροφές το 1999 με τον σεισμό που είχε γίνει», είπε και συνέχισε:

«Ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος, αλλά είναι σε κομβικό σημείο που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ. κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα».

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι είχαν εκτιμήσει πως το ρήγμα της Ανατολίας θα έδινε έναν μεγάλο σεισμό έως το 2020, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα. 

Σεισμός Κωνσταντινούπολη: Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι σε Τουρκία και Ελλάδα

«Όσο το ρήγμα δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Εάν δώσει ισχυρό σεισμό, περίπου 100.000 κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν», είπε ο κ. Λέκκας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και για την Αγιά Σοφιά.

«Υπάρχει κίνδυνος για την Αγία Σοφία, γιατί είναι κτίριο συμβολικό, ένα κτίριο που έχει ηλικία 1.500 ετών. Κατά περιόδους στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια έπαθε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών», είπε ο κ. Λέκκας.

Όσο για το πότε μπορεί να σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει σύντομα, αλλά μπορεί να γίνει και σε δέκα χρόνια. 

«Ένα μέρος της Κωνσταντινούπολης μπορεί να είναι εξαιρετικά αντισεισμικό, ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα της έχει παλιές κατασκευές και μνημεία», προειδοποίησε ο κ. Λέκκας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top