Λέκκας για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: Πόσο θα επηρεάσει την Ελλάδα;

«Δεδομένο ότι περιμένουμε μεγάλο σεισμό», λέει ο ίδιος

Ο Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη που αναμένεται να είναι πολύ μεγάλος 

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για επικείμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη που θα είναι πολλών Ρίχτερ και θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην πυκνοκατοικημένη πόλη. Ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, έκανε τις προβλέψεις του σχετικά με το θέμα. 

Σεισμός Τουρκία: Ανησυχεί η ηρεμία του ρήγματος της Ανατολίας

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ «το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο με 1.300 χιλιόμετρα μήκος, έχει μόνο ένα τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης».

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: «Μπορεί και να μην επηρεάσει τον ελληνικό χώρο»

«Ναι, και τα δύο ρήγματα αυτά έχουν μία διεύθυνση Ανατολή, Δύση. Άρα και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο κ. Λέκκας. 

Με τους σεισμολόγους διεθνώς να προβλέπουν σεισμική δόνηση έως και 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο. 

Σεισμός Κωνσταντινούπολη: Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι σε Τουρκία και Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ο Ευθύμιος Λέκκας αναλύει: 

«Ναι μεν το 1999 είχαμε την άμεση επίδραση του σεισμού και έγινε στον ελληνικό χώρο σεισμός στην Αθήνα, 20 ημέρες μετά τη Τουρκίας αλλά τώρα, δεν είναι πλήρης η αντιστοίχιση και αμφίδρομη γιατί πρέπει να δούμε πότε θα γίνει σεισμός, τι χαρακτηριστικά δυναμικά, γεωμετρικά θα έχει, ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. Μπορεί και να μην τον επηρεάσει, αλλά αυτό θα το δούμε με βάση τον σεισμό».

«Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των κατασκευών στον ελληνικό χώρο και τον τουρκικών. Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top