Αμίς: Η αίρεση από όπου εμπνεύστηκαν οι Παλαιοχριστιανοί της Κορινθίας

Μετρά 350.000 μέλη στις ΗΠΑ και τον Καναδά

Οι ομοιότητες των Παλαιοχριστιανών με τους Αμίς 

Η υπόθεση των Παλαιοχριστιανών στην Κορινθία που ζούσαν σε πρωτόγονες συνθήκες έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη δημοσιότητα, με την αίρεση Αμίς από την οποία επηρεάστηκαν να προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον

Η οικογένεια ζούσε σε λαγούμι μακριά από τον πολιτισμό στην ορεινή Κορινθία. Ένας τρόπος ζωής, ο οποίος ορίζεται από την Αμίς που ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο της αίρεσης των Αναβαπτιστών

Κόρινθος: Oικογένεια με τόξα και βέλη ζει σε λαγούμι 30 μέτρων

Αμίς: Το Αναβαπτιστικό κίνημα και η εμφάνισή της   

Το Αναβαπτιστικό κίνημα πρωτοεμφανίστηκε το 1525 στη Ζυρίχη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα άλλαξε όνομα και αποκαλούνταν πια «Μενονίτες». 

Πήρε το όνομά του από τον Μένο Σίμονς (1496-1561), έναν ιερέα που μπήκε στην αίρεση με στόχο να μειώσει τον φανατισμό. Η διδασκαλία των Μενονιτών δεν ασχολήθηκε μόνο με θρησκευτικού περιεχομένου ζητήματα άλλα και άλλα, κοινωνικής φύσης που ήταν ιδιαίτερα προκλητικά για την εποχή και τους οδήγησαν στην περιθωριοποίηση. 

Η Αμίς, που προέκυψε από διάσπαση του κινήματος, εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα στην Ελβετία και τη Γερμανία και οι υποστηρικτές της ήταν συντηρητικοί χριστιανοί που ζούσαν απλά, μακριά από την τεχνολογική πρόοδο και αγωνίζονταν για την ειρήνη. 

Κατά τον 18ο, τον 19ο και τον 20ο αιώνα «πιστοί» της Αμίς έφυγαν στην Αμερική με αποτέλεσμα σχεδόν να εξαφανιστούν από τη Ευρώπη. Μάλιστα, μέχρι και σήμερα στην ανατολική Πενσιλβάνια υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός τους. Άλλα σημαντικά τους κέντρα είναι το Κάνσας, η Ιντιάνα, η Αϊόβα, το Οχάιο και το Ιλινόις.

Η ζωή των Αμίς που μοιάζει με αυτή των Παλαιοχριστιανών

Η ζωή των Αμίς που μοιάζει με αυτή των Παλαιοχριστιανών / Pixabay 

Αμίς: Πώς ζουν και σε τί πιστεύουν 

Σύμφωνα με την πίστη της Αμίς, τα μέλη της επιλέγουν να ζουν μακριά από το «Hochmut» (αλαζονεία), ενώ πορεύονται με γνώμονα το «Demut» (ταπεινοφροσύνη) αλλά και το «Gelassenheit» (γαλήνη). 

Κόρινθος: «Είμαστε κοινότητα Παλαιοχριστιανών» - Ζουν σε λαγούμι 30 μέτρων

Οι Αμίς δηλώνουν υποταγή στον Θεό τους και δεν τους χαρακτηρίζει ατομικισμός. Αυτή είναι και η αιτία που απομακρύνονται από την τεχνολογία, αφού αυτή θα διευκόλυνε τη ζωή τους ως άτομα και έτσι δεν θα χρειάζονταν την κοινότητα. 

Δεν συμφωνούν με την υποχρέωση για στρατιωτική θητεία και για τον λόγο αυτό δεν την εκτελούν. 

Το μεταφορικό μέσο των Αμίς ήταν η άμαξα

Το μεταφορικό μέσο των Αμίς ήταν η άμαξα / Pixabay 

Πώς γίνεται κάποιος μέλος της Αμίς 

Οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος της αίρεσης δεν είναι πολύπλοκες, μιας και το μόνο που χρειάζεται είναι να το θέλει ο ίδιος. 

Η ηλικία που συνήθως κάποιος μπαίνει στην Αμίς είναι από 18 έως και 23 ετών. 

Μάλιστα, ο γάμος επιτρέπεται μόνο εάν είναι ανάμεσα σε μέλη της αίρεσης. 

Κόρινθος: Πώς ζει η οικογένεια «Παλαιοχριστιανών» στο λαγούμι των 30 μέτρων

Ο πληθυσμός της Αμίς σήμερα

Πρόκειται για πληθυσμό που αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού οι οικογένειες Αμίς γεννούν ακόμα και έξι παιδιά. 
Σήμερα ξεπερνούν τις 350 χιλιάδες


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top