Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκοτώθηκαν ηγετικά στελέχη της Χαμάς σε βομβαρδισμό

Συμφωνία για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Παγκόσμια οργή έχει προκαλέσει το ματωμένο χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας / Βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης φτάνει ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα, μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες που έχει σημειωθεί ποτέ παγκοσμίως. Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζουν να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, ενώ την ίδια ώρα η απειλή της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Παράλληλα το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και όπως έγινε γνωστό έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον δέκα ηγετικά στελέχη της Χαμάς.

Πληροφορίες για νέο μακελειό σε τέμενος με αμάχους στη Γάζα

Συγκεκριμένα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπεσε νεκρός ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της ομάδας «Λαϊκή Επιτροπή Αντίστασης» Rafat Harb Hussein Abu Halal, μετά από αεροπορική επιδρομή στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας. 

 

 

Επίσης ανακοίνωσε ότι σκότωσε τουλάχιστον δέκα πράκτορες από την ελίτ δύναμη Νούκμπα της Χαμάς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον στρατό, ήταν επικεφαλής του μακελειού αμάχων στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως έχει καταστρέψει εκατοντάδες στόχους της Χαμάς, δεκάδες από αυτούς στη γειτονιά Σατζάγια στη Γάζα. Μεταξύ αυτών ήταν φρεάτια σηράγγων, τοποθεσίες εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και υποδομές πληροφοριών και αρχηγεία. Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται.

 

 

Η Χάλα Άμπου Χασίρα, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γαλλία, δήλωσε ότι «το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε την Τετάρτη έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα, για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας ενώ αλληλοκατηγορούνται Ισραήλ και Χαμάς».

«Βράζει» η Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα στη Γάζα

H Παλαιστινιακή Αρχή καταφεύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα - AP

H Παλαιστινιακή Αρχή καταφεύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα - AP

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Παράλληλα, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Αιγύπτου συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες να συνεργαστούν για την επίσπευση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας.

 

 

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα τελευταία μηνύματα των θυμάτων της Χαμάς

Μπάιντεν και Σίσι συμφώνησαν για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - AP

Μπάιντεν και Σίσι συμφώνησαν για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - AP

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησε να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, για να αφήσει έως και 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στον παλαιστινιακό θύλακα.

 

 

«Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν, θα τερματιστεί η προσπάθεια», διευκρίνισε ο Μπάιντεν, αποδίδοντας εύσημα στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη συνεργασία του.

Ισραήλ: Ποια είναι η Μία Σεμ, η 21χρονη όμηρος της Χαμάς

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα είναι τεράστια μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ - AP

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα είναι τεράστια μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ - AP

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να είναι συστηματική, της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, τόνισε ωστόσο χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ δε θα εμποδίσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Την ίδια ώρα το Ισραήλ ανακοίνωσε πως δε θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, εφόσον πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα που προορίζονται για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και εφόσον οι προμήθειες δεν φθάσουν στη Χαμάς.

Ισραήλ: Μπαλάκι οι ευθύνες για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Μπάιντεν: «Ο βομβαρδισμός ήρθε από την άλλη πλευρά»

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο βομβαρδισμός οφείλεται σε μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση, την Ισλαμική Τζιχάντ.

 

 

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «οι φρικαλεότητές της ξεπερνάνε και αυτές του ISIS» ενώ τόνισε ότι υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, για να επιτευχθεί η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια και η ειρήνη.

Μετά τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου προκάλεσε η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ - AP

Μετά τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου προκάλεσε η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ - AP

«Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς μας θυμίζει αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου. Αν αναλογιστούμε το μέγεθος του έθνους του Ισραήλ, τότε οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς μοιάζουν με 15 αντίστοιχες της 11ης Σεπτεμβρίου», είπε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν και άφησε υπόνοιες ότι έχει σχέδιο για την απελευθέρωση ομήρων.

Μακελειό σε νοσοκομείο στη Γάζα - Φόβοι για τουλάχιστον 500 νεκρούς  

«Δεν μπορώ να αναφερθώ δημόσια σε όλες τις λεπτομέρειες, αλλά επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, ως ο Αμερικανός πρόεδρος, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από την απελευθέρωση και την ασφαλή επιστροφή όλων αυτών των ομήρων», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ισραήλ: 12η μέρα πολέμου με βαρύ απολογισμό

Τουλάχιστον 3.478 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα. Άλλοι 12.065 Παλαιστίνιοι είναι τραυματίες, εκ των οποίων το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. 

Πάνω από 3.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου, που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ισραήλ - ΑP

Πάνω από 3.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου, που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ισραήλ - ΑP

Τουλάχιστον 1.300 άλλοι άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων 600 παιδιά.

Πόλεμος στο Ισραήλ: H επίσκεψη Μπάιντεν καθυστερεί τη χερσαία επέμβαση

Οι σειρήνες ηχούν συνέχεια και παντού. Το Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ συγκλονίζονται διαρκώς από ρουκέτες της Χαμάς, ενώ οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις απαντούν με δικά τους πλήγματα στη βόρεια Γάζα. 

Παράλληλα, έχει ανοίξει και μέτωπο στα βόρεια με τη Χεζμπολάχ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τουλάχιστον πέντε επιθέσεις κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού. Οι IDF απάντησαν με πυρά πυροβολικού και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες.

Παλαιστίνιος πρέσβης: «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο»

«Η Ελλάδα ως φίλος του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο», επεσήμανε ο Παλαιστίνιος πρέσβης Yussef Dorkhom σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

Ανείπωτη τραγωδία: «Λύγισε» γιατρός που αντίκρισε νεκρούς πατέρα κι αδερφό

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα ζήτησε από τη χώρα μας να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου - ΑP

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα ζήτησε από τη χώρα μας να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου - ΑP

«Η Ελλάδα πάντα τηρεί μια ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Είναι η γενέτειρα του πολιτισμού και της δημοκρατίας και προσβλέπουμε σε ένα θετικό ρόλο. Πάντα ήταν υπέρ της λύσης των δύο κρατών και του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού στην ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα είχε ιστορικά ταχθεί υπέρ του διεθνούς δικαίου. Ο Παλαιστινιακός λαός ζει σήμερα μια μαύρη μέρα», τόνισε και καταδίκασε την επιθετικότητα εναντίον της Γάζας.

Ισραήλ: Ήχησαν οι σειρήνες - «Μπαράζ ρουκετών σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ»

«Το τελευταίο αποτρόπαιο έγκλημα ήταν αυτό που διεπράχθη εναντίον του νοσοκομείου Αλ Αχλί της αγγλικανικής εκκλησίας στη Γάζα, όταν ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το κτίριο στοχεύοντας σε γιατρούς, νοσοκόμες, ολόκληρες οικογένειες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Αλλά το μεγαλύτερο έγκλημα είναι ο αποπροσανατολισμός από το έγκλημα αυτό. Τα ισραηλινά μίντια έχουν ήδη ξεκινήσει προπαγάνδα και πυροβολούν τη διεθνή κοινή γνώμη με σφαίρες γεμάτες μίσος και δηλητήριο. Έχετε δει τα παιδιά μας, γεμάτα αίματα; Τι άλλο χρειάζεται ο κόσμος για να καταδικάσει το έγκλημα του Ισραήλ;», αναρωτήθηκε.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αναβρασμός σε αραβικό κόσμο και Δύση - Απειλεί με πετρελαϊκό εμπάργκο το Ιράν

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Aλ Αχλί της Γάζας έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο, αλλά και στη Δύση.

ΗΠΑ: Σκότωσε με 26 μαχαιριές 6χρονο αγόρι με καταγωγή από την Παλαιστίνη

Το Ιράν απηύθυνε κάλεσμα στις μουσουλμανικές χώρες να επιβάλουν πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ισραήλ, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν για δεύτερη νύχτα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.

 

 

Έξω από τις πρεσβείες Γαλλίας και Βρετανίας στην Τεχεράνη, διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του Ισραήλ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον αραβικό κόσμο σε πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον της χώρας του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η εξαγωγή πετρελαίου στο Ισραήλ και οποιοδήποτε συνεργασία υπάρχει ανάμεσα σε Ισλαμικά κράτη και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Σε μέρα οργής κάλεσε χθες η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όπου σημειώθηκαν επεισόδια έξω από την αμερικανική πρεσβεία για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top