«Βράζει» η Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα στη Γάζα

Τριήμερο πένθος κηρύσσουν Αίγυπτος και Τουρκία

Παγκόσμια οργή έχει προκαλέσει το ματωμένο χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας / Βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν και σήμερα σε πολλές πόλεις αραβικών χωρών, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους, στον απόηχο του βομβαρδισμού χθες βράδυ του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων αμάχων και έχει προκαλέσει κύμα οργής σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Ισραήλ: Με νέα βίντεο κατηγορεί τη Χαμάς για τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο

Αραβικές χώρες κατηγόρησαν το Ισραήλ για το χτύπημα στο νοσοκομείο, με το Ισραήλ να ρίχνει την ευθύνη για το πλήγμα στην παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα, την Αίγυπτο, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε διάφορες πόλεις της χώρας, παρόλο που στη χώρα οι διαδηλώσεις είναι παράνομες.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είχε προειδοποιήσει: «αν ζητήσω από τον αιγυπτιακό λαό να βγει στους δρόμους, θα βγουν εκατομμύρια». 

Σημειώνεται πως Αίγυπτος και Ισραήλ έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης.  

Ακυρώθηκε το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Στη Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας, εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων που περιμένουν να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα, συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν στην μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού του νοσοκομείου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά σήμερα μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία εκφράζοντας την οργή τους για το φονικό χτύπημα στο νοσοκομείο.

«Η απομάκρυνση του πρέσβη (της Γαλλίας) είναι υποχρέωση», «Γάλλοι και Αμερικανοί είναι σύμμαχοι των Σιωνιστών», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια άλλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι μπροστά από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, στα βόρεια προάστια της Τύνιδας. Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σάγιεντ κατήγγειλε τη «διεθνή σιωπή» για τις «γενοκτονίες» που διέπραξε, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ισραηλινός στρατός κατά των Παλαιστινίων.

Διπλωματικό θρίλερ: Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν - Ακυρώθηκε η τετραμερής

Στην Ιορδανία, περίπου 5.000 Ιορδανοί διαδηλώνουν για δεύτερη συναπτή μέρα κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Αμάν. Ο αριθμός των διαδηλωτών ενδέχεται να αυξηθεί παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στην πρεσβεία. 

Η Ιορδανία, που έχει υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το εβραϊκό κράτος, δήλωσε ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για αυτό το σοβαρό περιστατικό».

«Ας το πούμε ανοιχτά, δεν θέλουμε πρεσβεία», «Όχι σιωνιστική πρεσβεία στο έδαφος της Ιορδανίας» και «Όχι αμερικανική πρεσβεία στο έδαφος της Ιορδανίας», φώναζαν διαδηλωτές κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες.

Οι διαδηλωτές φώναξαν επίσης συνθήματα κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αποκαλώντας τον «προδότη» και καλώντας τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β' να «ανοίξει τις δύο γέφυρες» που συνδέουν τη χώρα με το Ισραήλ.

Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πάνω στις οποίες είχε γραφτεί στα αραβικά και στα αγγλικά, «εγκληματίες πολέμου» και «συνεργάτες στο έγκλημα».

Στον Λίβανο επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ σε προάστιο της Βηρυτού, ενώ πέφτουν δακρυγόνα και σημειώνονται συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στον Λίβανο επεισόδια σημειώθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ σε προάστιο της Βηρυτού

Επεισόδια κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό / AP

Λίβανος: Διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους, στον απόηχο του βομβαρδισμού χθες βράδυ του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας / Βίντεο AP

Τριήμερο πένθος κηρύσσουν Αίγυπτος και Τουρκία

Η Τουρκία θα κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος μετά το φονικό χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του προεδρικού κόμματος AKP στη Βουλή, την Οζλέμ Ζενγκίν, την οποία επικαλέστηκε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και το ιδιωτικό δίκτυο NTV, η ανακοίνωση για την κήρυξη εθνικού πένθους θα επισημοποιηθεί με προεδρικό διάταγμα.

Ισραήλ: Μπαλάκι οι ευθύνες για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Τριήμερο πένθος για την τραγωδία στο νοσοκομείο της Γάζας κήρυξε η Αίγυπτος. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αποφάσισε να κηρύξει τριήμερο πένθος σε όλα τα μέρη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για τα αθώα θύματα της επίθεσης στο νοσοκομείο Al-Ahly Baptist στη Λωρίδα της Γάζας και όλους τους νεκρούς εκπροσώπους του αδελφικού παλαιστινιακού λαού», ανέφερε ανακοίνωση του επίσημου εκπροσώπου του Αιγύπτιου προέδρου.

Ισραήλ: Με νέα βίντεο κατηγορεί την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επέμεινε πως η ευθύνη βαραίνει την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. 

Σε ένα από τα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας (IDF) έχει καταγραφεί μια ρουκέτα να εκτοξεύεται από τη Γάζα και να εκρήγνυται μέσα σε παλαιστινιακό έδαφος στις 18:59 το απόγευμα της Τρίτης, ώρα κατά την οποία χτυπήθηκε το νοσοκομείο Al Ahli Arabi Baptist.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα κι άλλο βίντεο με πλάνα από το νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε στη Γάζα. 

Στο βίντεο, μεταξύ άλλων, έχουν καταγραφεί εικόνες από τους κρατήρες που προκαλούν οι πύραυλοι της ισραηλινής αεροπορίας, με τις IDF να τονίζουν ότι τέτοιος κρατήρας δεν υπήρξε στο νοσοκομείο μετά το χτύπημα το βράδυ της Τρίτης.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top