Ισραήλ: Μπαλάκι οι ευθύνες για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Για γενοκτονία κάνει λόγο η Παλαιστινιακή Αρχή

Επικίνδυνη τροπή παίρνει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετά από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα. Ισραήλ και Χαμάς επιδίδονται από χθες σε ένα πινγκ πονγκ, πετώντας η μία στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών για την επίθεση, η οποία έβαλε φωτιά στις διπλωματικές προσπάθειες που ήταν σε εξέλιξη για κατάπαυση του πυρός. 

Μακελειό σε νοσοκομείο στη Γάζα - Φόβοι για τουλάχιστον 500 νεκρούς  

 

 

Οι εικόνες που φτάνουν από εκεί είναι σκοκαριστικές, με το προαύλιο του νοσοκομείου να έχει γεμίσει πτώματα. Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για 200 – 300 νεκρούς και συνολικά 500 θύματα, συμπεριλαμβανομένων και των τραυματιών. Ωστόσο η Παλαιστινιακή αρχή αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 1.000, ενώ τονίζει πως είναι η πιο αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού από το 2008. 

Για γενοκτονία έκαναν λόγο οι Παλαιστίνιοι μετά από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας - AP

Για γενοκτονία έκαναν λόγο οι Παλαιστίνιοι μετά από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας - AP

Σε συναγερμό η Ελλάδα για «μοναχικούς λύκους» - Τι είναι και πώς «χτυπούν»

Αμπάς: «Γενοκτονία ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου από το Ισραήλ»

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος και έκανε λόγο για «γενοκτονία» και μια «άνευ προηγουμένου σφαγή» των Παλαιστινίων. 

 

 

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε τη Δύση να παρέμβει αμέσως για «να σταματήσει την τραγωδία στη Γάζα». Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, κάνοντας λόγο για «έγκλημα πολέμου» και προειδοποιώντας πως οι δράστες του θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

 

«Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Άμυνας, Μαχμούντ Μπασάλ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εκτιμά ότι οι νεκροί από τον βομβαρδισμό μπορεί να φτάσουν τους 1.000 - AP

Η Παλαιστινιακή Αρχή εκτιμά ότι οι νεκροί από τον βομβαρδισμό μπορεί να φτάσουν τους 1.000 - AP

Πόλεμος στο Ισραήλ: H επίσκεψη Μπάιντεν καθυστερεί τη χερσαία επέμβαση

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί καταδίκασε επίσης τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του νοσοκομείου, κρίνοντας πως «οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών σύντομα πρόκειται να καταβροχθίσουν το Ισραήλ».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μπαλάκι οι ευθύνες για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

Μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, καμία από τις δύο πλευρές, ούτε το Ισραήλ, ούτε η Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη. 

 

 

Η Χαμάς έκανε λόγο για κτηνωδία, ενώ το Ισραήλ υποστηρίζει πως πύραυλος της Ισλαμικής Τζιχάντ αστόχησε και χτύπησε το νοσοκομείο. 

«Είμαι η Mia, πάρτε με από δω» - Η Χαμάς δημοσίευσε το πρώτο βίντεο ομήρου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα βομβάρδισαν το νοσοκομείο al-Alhi» και ότι δεν ευθύνεται ο στρατός του Ισραήλ ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter ο IDF γράφει: «μετά από ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του Ισραηλινού Στρατού, μπαράζ ρουκετών, που εκτοξεύτηκε προς το Ισραήλ, πέρασε στην περιοχή του νοσοκομείου και χτυπήθηκε».

 

 

«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του IDF δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε. Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ είναι υπεύθυνο για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα», έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter και σε δεύτερη ανάρτησή του ανέφερε:

Ισραήλ και Χαμάς πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ο ένας στον άλλον - AP

Ισραήλ και Χαμάς πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ο ένας στον άλλον - AP

Φρίκη στο Ισραήλ: Η Χαμάς εκτέλεσε γυναίκες του ισραηλινού στρατού

 

 

«Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει: Βάρβαροι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο νοσοκομείο στη Γάζα και όχι το IDF. Όσοι δολοφόνησαν βάναυσα τα παιδιά μας, δολοφονούν και τα δικά τους παιδιά».

 

 

Παράλληλα το Ισραήλ ανέφερε πως το αραβικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε βίντεο, στο οποίο φέρεται να απεικονίζεται πύραυλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο οποίος αστόχησε και χτύπησε το νοσοκομείο, προκαλώντας την τραγωδία.

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας - AP

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας - AP

Ανείπωτη τραγωδία: «Λύγισε» γιατρός που αντίκρισε νεκρούς πατέρα κι αδερφό

 

 

Πάντως η Wall Street Journal χθες το βράδυ, επικαλούμενη αμερικανικές πηγές, ανέφερε πως έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν ευθύνεται για το χτύπημα η Χαμάς. 

Χαμάς: «Πλήρως υπεύθυνο το Ισραήλ για τη σφαγή στο νοσοκομείο»

Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια από την πλευρά του δήλωσε ότι «η σφαγή στο νοσοκομείο είναι ένα νέο σημείο καμπής και μια πλημμύρα που θα προστεθεί στην πλημμύρα της Αλ Άκσα», ενώ χαρακτήρισε το Ισραήλ πλήρως υπεύθυνο για τα αθώα θύματα.

ΗΠΑ: Σκότωσε με 26 μαχαιριές 6χρονο αγόρι με καταγωγή από την Παλαιστίνη

Ο ηγέτης της Χαμάς ανέφερε επίσης ότι οι Αμερικανοί που παρείχαν απεριόριστη κάλυψη στο Ισραήλ φέρουν την ευθύνη για τη σφαγή του νοσοκομείου Baptist. 

 

 

«Ο εχθρός δε σέβεται τις αξίες, τους νόμους, τα έθιμα ή τις νομοθεσίες. Ο εχθρός έχει αυταπάτες αν νομίζει ότι αυτές οι σφαγές θα καλύψουν την ηχηρή ήττα του ή θα ωθήσουν το λαό μας να παραδοθεί. Η αντίσταση συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι ο κατακτητής να εγκαταλείψει τη γη μας», αναφέρει.

 

 

Μετά από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου μάλιστα η Χαμάς δήλωσε διατεθειμένη να απελευθερώσει όλους τους αμάχους ομήρους, αν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ενώ η Χεζμπολάχ απείλησε ότι η Τετάρτη θα είναι «ημέρα πρωτοφανούς οργής κατά του Ισραήλ».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αλαλούμ με την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Βράζει» η Μέση Ανατολή μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμμάν στην Ιορδανία, μετά τον βομβαρδισμό που έπληξε το νοσοκομείο Al-Ahli Arabi Baptist.

 

 

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά έξω από την πρεσβεία ενώ υπάρχουν αναφορές ότι μερικοί προσπάθησαν να εισβάλουν εντός του κτηρίου αλλά απετράπησαν από τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

 

 

Βίαιες διαδηλώσεις Παλαιστινίων ξέσπασαν και στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης. Εξοργισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, με αφορμή τη φερόμενη αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο.

 

 

Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Ραμάλα για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση. Παλαιστίνιοι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης για να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος ενώ φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Διεθνής καταδίκη του νοσοκομείου στη Γάζα

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε σύσσωμη την φρικτή επίθεση εναντίον των αμάχων χαρακτηρίζοντάς την «έγκλημα πολέμου».

Ισραήλ: «Θα συντρίψουμε τη Χαμάς»- Το μήνυμα Νετανιάχου στους υπουργούς του

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα που οδήγησαν στη βαθύτατα οδυνηρή απώλεια ανθρώπινων ζωών στο νοσοκομείο της Γάζας. 

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη για προστασία των αμάχων και διασφάλιση των ανθρωπιστικών αξιών και εμμένει στη θέση αυτή», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η Αίγυπτος καταδίκασε απερίφραστα τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει τέτοια εγκλήματα», αναφέρει.

«Αποτρόπαιο και απολύτως απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Ο καναδός πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο να πλήττεται νοσοκομείο».

Ισραήλ: Aπέκλεισε τα σύνορα με τον Λίβανο μετά από επίθεση με ρουκέτα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε το ισραηλινό πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας, από το οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες «άοπλοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι».

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, επισημαίνοντας πως πλέον πλήττονται νοσοκομεία, σχολεία και αστικά κέντρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι καταδικάζει τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό και να καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για τον τερματισμό που πολέμου.

Πόλεμος Ισραήλ: Επαγρύπνηση στην Ελλάδα για πιθανές μεταναστευτικές ροές

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα «πιο βαθιά συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν στην έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα». Ο κ. Μπάιντεν ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για το ποιος ευθύνεται για το πλήγμα στο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στοχοποίηση αμάχων», αναφερόμενος στον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας.

Στρατιώτης ελληνικής καταγωγής στον ισραηλινό στρατό μιλά στο Star

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτηση του στο Twitter καταδίκασε τη φονική επίθεση.

«Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα», δήλωσε Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό νοσοκομείου «μέσα στο οποίο βρίσκονταν γυναίκες, παιδιά και αθώοι πολίτες».

Ισραήλ: Καλεί τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τη Τουρκία

Οι εξελίξεις στη Τουρκία είναι ραγδαίες μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.

Εκατοντάδες παιδιά νεκρά στη Γάζα - Η στιγμή που ρουκέτα «χτυπά» διασώστες

Το Πρωθυπουργικό Γραφείο του Ισραήλ κάλεσε όλους τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στην χώρα, να την εγκαταλείψουν αμέσως καθώς ο συναγερμός για τρομοκρατία αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top