Πόλεμος στο Ισραήλ: Αλαλούμ με την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Διαψεύδονται από το Ισραήλ οι πληροφορίες για κατάπαυση του πυρός

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να απομακρυνθούν από εκεί οι άμαχοι. Νωρίς το πρωί αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν πως ΗΠΑ, Αίγυπτος και Ισραήλ αποφάσισαν κατάπαυστη του πυρός από τις 09:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα τοπική ώρα. Ωστόσο το Ισραήλ διέψευσε την πληροφορία αυτή, όπως και η Χαμάς. 

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Χαμάς: «Σκοτώστε και πιάστε ομήρους»

Η εκεχειρία που ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές πηγές θα συνέπεφτε με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο, ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι. 

Αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ ΗΠΑ, Αιγύπτου και Ισραήλ - AP

Αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ ΗΠΑ, Αιγύπτου και Ισραήλ - AP

Την ίδια ώρα το Ισραήλ ενεργοποίησε σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων 28 χωριών που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο.

Ισραήλ: «Θα συντρίψουμε τη Χαμάς»- Το μήνυμα Νετανιάχου στους υπουργούς του

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και ο στρατός ανακοινώνουν «την εφαρμογή σχεδίου απομάκρυνσης από το βόρειο Ισραήλ των κατοίκων που ζουν σε τομέα δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο προς καταλύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος».

Τις πληροφορίες αυτές για εκεχειρία διέψευσαν το Ισραήλ και η Χαμάς - AP

Τις πληροφορίες αυτές για εκεχειρία διέψευσαν το Ισραήλ και η Χαμάς - AP

Ένα από τα χωριά στο βόρειο Ισραήλ, η Στούλα, δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ χθες, Κυριακή. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκε ένας άμαχος.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες Κυριακή τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους που κρατά και το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου».

Πόλεμος Ισραήλ: Επαγρύπνηση στην Ελλάδα για πιθανές μεταναστευτικές ροές

Η Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με «έλλειψη νερού, ηλεκτρισμού και απολύτως απαραίτητων προμηθειών», τόνισε ο κ. Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Τις πληροφορίες αυτές για εκεχειρία διέψευσαν το Ισραήλ και η Χαμάς - AP

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματική, καθώς δεν υπάρχει νερό, ρεύμα και προμήθειες - AP

Αποθέματα τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ιατρικών εφοδίων και καυσίμων του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ «μπορούν να σταλούν μέσα σε μερικές ώρες στον θύλακα», συνέχισε, καλώντας το προσωπικό του διεθνούς οργανισμού να επιτραπεί «να μεταφέρει αυτές τις προμήθειες στη Γάζα με ασφάλεια και ανεμπόδιστα» στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.

Εκατοντάδες παιδιά νεκρά στη Γάζα - Η στιγμή που ρουκέτα «χτυπά» διασώστες

Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Χαμάς να αφήσει «αμέσως» και «χωρίς όρους» ελεύθερους τους ομήρους. «Ο καθένας από αυτούς τους δυο στόχους ισχύει αυτός καθαυτόν. Δεν πρέπει να γίνουν διαπραγματευτικά χαρτιά», πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες, τονίζοντας πως θεώρησε «καθήκον του» να απευθύνει τις δυο εκκλήσεις «αυτή τη δραματική στιγμή, καθώς στεκόμαστε στο χείλος της αβύσσου στη Μέση Ανατολή».

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου - AP

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου - AP

Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών, ενώ άλλοι 150 είναι όμηροι. Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά, και 9.600 τραυματίες στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού σε μια εβδομάδα και κάτι.

Έτοιμο το Ισραήλ για την επέμβαση - Έληξε το τελεσίγραφο στους αμάχους

Αντιμέτωποι με ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και μετά τη διαταγή του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα -με έκταση 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων-, ενόψει της έναρξης ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του, κατά τον ΟΗΕ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top