Τουρκία: Δεύτερος γύρος εκλογών με τον Ερντογάν να έχει το προβάδισμα

Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο σουλτάνος

Πολύ σκληρός για να πεθάνει πολιτικά και να παραδώσει τα ηνία της Τουρκίας σε άλλα χέρια, αποδεικνύεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Έκανε την ανατροπή οδηγώντας τις εκλογές σε δεύτερο γύρο- κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαψεύστηκαν όλες οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία μετά από τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, με τον Ερντογάν να αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να… πεθάνει και να παραδώσει την εξουσία που κατέχει αδιάλειπτα εδώ και 21 χρόνια.

Τουρκία: Ο «επτάψυχος» Ερντογάν που είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει

Με καταμετρημένο το 97,55%, o Τούρκος πρόεδρος συγκέντρωσε ποσοστό 49,35% έναντι 44,97% του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

 

 

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Εμινέ, πανηγύρισε μαζί με τους οπαδούς του στο αρχηγείο του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης στην Άγκυρα, αν και τα αποτελέσματα παραμένουν ανεπίσημα. 

Προς δεύτερο γύρο εκλογών οδεύει η Τουρκία με τον Ερντογάν να δείχνει να έχει το προβάδισμα - ΑP 

Προς δεύτερο γύρο εκλογών οδεύει η Τουρκία με τον Ερντογάν να δείχνει να έχει το προβάδισμα - ΑP 

Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία οδεύει προς δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου, με τον Ερντογάν να κόβει πρώτος το νήμα του πρώτου γύρου και να δείχνει να έχει προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του. 

 

 

Ιστορική ήταν η συμμετοχή των πολιτών στις χθεσινές εκλογές, με το ποσοστό να αγγίζει το 93,6%. Οι Τούρκοι έφταναν στις κάλπες με κάθε μέσο, ακόμα και πάνω σε φορεία, ενώ μέλη εφορευτικών επιτροπών μετέφεραν τις κάλπες και στα νοσοκομεία για να ψηφίσουν όλοι και να μη χαθεί ούτε μία ψήφος.

Εκλογές στην Τουρκία: O Ερντογάν ψήφισε και μοίρασε χαρτζιλίκι σε παιδιά

Τουρκία: Οι παράγοντες που συνέβαλαν στο να κόψει πρώτος το νήμα του πρώτου γύρου ο Ερντογάν

Προβάδισμα στον Ερντογάν φέρεται να έδωσε η συσπείρωση της κομματικής του βάσης, η οποία οικοδομήθηκε μέσα από πελατειακά δίκτυα και προνόμια τα τελευταία 21 χρόνια. Σε αυτή συγκαταλέγονται ανώτατοι δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, επιχειρηματίες, αλλά και φτωχοί σουνιτικής καταγωγής Τούρκοι πολίτες που κατοικούν στα βάθη της Ανατολίας. 

 

 

Ακόμη πιο σημαντική καθιστά την πρώτη νίκη του Ερντογάν το γεγονός ότι έχασε τις 10 επαρχίες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας που επλήγησαν από τον δίδυμο, φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, παραδοσιακά προπύργια του κόμματός του. Οι πολίτες των επαρχιών αυτών ψήφισαν Κιλιντσντάρογλου, όμως και πάλι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Ερντογάν.  

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δεν επιβεβαιώθηκαν και ο Ερντογάν αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να πεθάνει - AP

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δεν επιβεβαιώθηκαν και ο Ερντογάν αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να πεθάνει - AP

Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι σαρωτικές παροχές που υποσχέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος το τελευταίο διάστημα, όπως φθηνά δάνεια και γρήγορη συνταξιοδότηση, βρήκαν απήχηση στους Τούρκους ψηφοφόρους. 

Μητσοτάκης: Χείρα φιλίας στον νέο ηγέτη της Τουρκίας, αλλά δεν είμαι αφελής

Ερντογάν ψήφισαν και οι Τούρκοι πολίτες που κατοικούν σε μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Τουρκία: Ρυθμιστής ο Σινάν Ογάν

Εκτός από τη συμμετοχή – ρεκόρ, ρόλο ρυθμιστή ενόψει του δεύτερου γύρου αποκτά, εκ των πραγμάτων, ο τρίτος στην κατάταξη υποψήφιος για την Προεδρία, Σινάν Ογάν, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 5,27%.

Οι Τούρκοι θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου - AP

Οι Τούρκοι θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου - AP

Εκτιμάται ότι ο Σινάν Ογάν βρίσκεται εγγύτερα ιδεολογικά στη «Λαϊκή Συμμαχία» υπό τον Ερντογάν, πολύ περισσότερο όταν ο τελευταίος αναδείχθηκε σε νικητή του πρώτου γύρου και πιθανόν να τον στηρίξει στον δεύτερο γύρο. Προς το παρόν κρατά τα χαρτιά του κλειστά, αναμένοντας τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου. 

Τουρκία: Βέβαιοι για τη νίκη στον δεύτερο γύρο Ερντογάν και Κιλιντσντάρογλου

Οι δυο διεκδικητές της εξουσίας στην Τουρκία, ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσαν και οι δύο βέβαιοι για τη νίκη μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες Κυριακή.

Άρθρο κόλαφος του Economist για Ερντογάν – «Πρέπει να φύγει»

Ο Ερντογάν δήλωσε πεπεισμένος μπροστά σε μια θάλασσα υποστηρικτών του μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμα πέντε χρόνια».

 

 

Την πεποίθησή του εξέφρασε και ο αντίπαλός του, υποσχόμενος στους δικούς του υποστηρικτές πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Απέναντί του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος συμμαχίας έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, φερόταν να προηγείται κατά τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, έστω οριακά.

O Ερντογάν έκοψε πρώτος το νήμα του πρώτου γύρου των εκλογών και έχει το προβάδισμα στον δεύτερο γύρο - ΑP

O Ερντογάν έκοψε πρώτος το νήμα του πρώτου γύρου των εκλογών και έχει το προβάδισμα στον δεύτερο γύρο - ΑP

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δεν επιβεβαιώθηκαν με τον ίδιο να αμφισβητεί χθες το βράδυ το αποτέλεσμα και να εκφράζει φόβους για νοθεία. 

«Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δε θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δε θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», προειδοποίησε ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

Πάντως τις πρώτες πρωινές ώρες και οι δύο υποψήφιοι αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα και δήλωσαν έτοιμοι για να δώσουν τη μεγάλη μάχη στον δεύτερο γύρο, ώστε να βγουν νικητές. 

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και -τουλάχιστον στη θεωρία- υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές απρόβλεπτες στροφές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top