Άρθρο κόλαφος του Economist για Ερντογάν – «Πρέπει να φύγει»

Εξοργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου

Ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, το περιοδικό Economist δημοσίευσε άρθρο που στηλιτεύει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι πρέπει να χάσει τις εκλογές και να φύγει από την εξουσία. 

Επισημαίνει επίσης ότι η αποχώρησή του αυτή θα φέρει πολλά καλά στην Τουρκία και θα βελτιώσεις τις σχέσεις της τόσο με τη Δύση, όσο και με την Ελλάδα. 

Προκλητικός Ακάρ: Να μοιράσουμε τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο

Το άρθρο του Economist αποθεώνει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και βασικό αντίπαλο του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, τονίζοντας ότι αν κερδίσει τις εκλογές μπορεί να αλλάξει τη χώρα. 

«Οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023», αναφέρει το εξώφυλλο του περιοδικού, στο οποίο τονίζεται ότι «Πρέπει να φύγει, σώστε τη δημοκρατία».

Economist: «Ολοένα και πιο αυταρχικό το στυλ του Ερντογάν»

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό οι εκλογές της 14ης Μαΐου είναι οι πιο σημαντικές φέτος στον κόσμο και κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι από το 2003 κυβερνάει τη χώρα με όλο και πιο αυταρχικό στυλ. 

Deutsche Welle: Παρέμβαση της Δύσης στα ελληνοτουρκικά μετά τις εκλογές

«Το Anadolu, το πρώτο αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής της Τουρκίας, παραγγέλθηκε στον Βόσπορο τον περασμένο μήνα, καθώς η χώρα ετοιμαζόταν να ψηφίσει σε εκλογές στις 14 Μαΐου, οι οποίες είναι οι πιο σημαντικές πουθενά στον κόσμο φέτος. Επιδεικνύοντας το πολεμικό πλοίο, το οποίο πραγματοποιεί εκστρατεία στην ακτή, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει να πυροδοτήσει πατριώτες ψηφοφόρους. Αλλά το χάρισμα, οι μεγάλες χειρονομίες και τα δώρα του μπορεί να μην είναι αρκετά. Ο άνθρωπος που κυβερνά την Τουρκία από το 2003, με ολοένα και πιο αυταρχικό στυλ, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ήττα», ανέφερε το Economist.

Economist: «Ο κόσμος θα ήταν πιο ελεύθερος»

Το περιοδικό ανέφερε πως μια ενδεχόμενη ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είχε παγκόσμιες συνέπειες και θα απελευθέρωνε τον φοβισμένο τουρκικό λαό. 

Τουρκία: Πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση Ερντογάν μετά το πρόβλημα υγείας

«Αν έχανε, θα ήταν μια εκπληκτική πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες συνέπειες. Ο τουρκικός λαός θα ήταν πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και με τον καιρό θα ευημερούσε. Μια νέα κυβέρνηση θα επανορθώσει τις κακοποιημένες σχέσεις με τη Δύση. Η εκδίωξη του κ. Ερντογάν θα έδειχνε στους δημοκράτες παντού ότι οι ισχυροί μπορούν να ηττηθούν», σημειώνει.

Δένδιας: Δεν πρόκειται να αποστούμε από τις πάγιες εθνικές θέσεις μας 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα σκάνδαλα που έχουν στιγματίσει τη διακυβέρνηση Ερντογάν, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων πως ο Τούρκος πρόεδρος απέλυσε δύο διοικητές κεντρικών τραπεζών μέσα σε δύο χρόνια κι έκανε τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών και ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να ακολουθήσει χαλαρή νομισματική πολιτική. 

Η πολιτική του, σύμφωνα με τον Economist, προκάλεσε πληθωρισμό που κορυφώθηκε πέρσι στο 86% και τώρα βρίσκεται πάνω από το 40%.

Πανικός στην Τουρκία: «Ω, Θεέ μου» - Κατέρρευσε σε συνέντευξη ο Ερντογάν

Υπογραμμίζει επίσης την υπόσχεση Κιλιντζάρογλου να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό εάν κερδίσει τις εκλογές. 

Economist: «Η ήττα Ερντογάν θα φέρει νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης»

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ο Economist αναφέρει πως αν ο Ερντογάν χάσει την εξουσία, τότε η ήττα αυτή «θα βελτιώσει τις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία, κάτι που υποσχέθηκε επίσης, και ο Κιλιτσντάρογλου στην προεκλογική του εκστρατεία».

Προσθέτει ακόμα πως μια ήττα του νυν προέδρου θα ήταν καλή για τους γείτονές της και ίσως να άνοιγε και τις πόρτες της ΕΕ για τη χώρα. 

Δένδιας: Δεν είμαστε αφελείς – Μετά τις εκλογές θα φανεί η τουρκική  στάση

«Μια νίκη της αντιπολίτευσης θα ήταν καλή για τους γείτονες της Τουρκίας και θα είχε τεράστια γεωπολιτική αξία για τη Δύση. Η Τουρκία είναι σήμερα σχεδόν τελείως αποξενωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στα χαρτιά, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. Αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ, αλλά εάν ο Κιλιτσντάρογλου γίνει πρόεδρος, η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με την αναβίωση ενός προγράμματος βίζας για τους Τούρκους που έχει ανασταλεί εδώ και καιρό, να βελτιώσει την πρόσβαση της Τουρκίας στην κοινή αγορά της ΕΕ και να συνεργαστεί στενότερα στην εξωτερική πολιτική», αναφέρει το άρθρο.

Economist: Ανοιχτή στήριξη στον Κιλιντζάρογλου

Το περιοδικό στηρίζει ανοιχτά τον Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, υποστηρίζοντας ότι θα φέρει νέα εποχή στις σχέσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ενώ σημειώνει πως αν και ο Ερντογάν έκανε κάποια καλά πράγματα στις αρχές της θητείας του, η συνεχιζόμενη συσσώρευση εξουσίας επισκίασε την κρίση του. 

Economist: Οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν

Οργισμένη ήταν φυσικά η αντίδραση της πλευράς Ερντογάν στο άρθρο του Economist. 

 

 

«Οι εποχές που δίνονταν εντολές στη χώρα μου τελείωσαν. Ο τουρκικός λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο με την ψήφο του», ανέφερε στο Twitter, ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top