Σε δίκη ο Τραμπ - Θα παραδοθεί για την υπόθεση της πορνοστάρ Ντάνιελς

Για πρώτη φορά ασκείται ποινική δίωξη σε πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον πρώην προέδρου της χώρας, στην προκειμένη περίπτωση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για την δωροδοκία μιας πορνοστάρ το 2016, ώστε να εξαγοράσει τη σιωπή της και να εκλεγεί επικεφαλής του Λευκού Οίκου. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανακοίνωση της απόφασης έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη», διατρανώνοντας την αθωότητά του. 

Τραμπ: Ντελίριο με τις fake εικόνες της «σύλληψής του»

Ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου, που ονειρεύεται να επιστρέψει στην προεδρία το 2024, αναμένεται να ακούσει να του απαγγέλλονται κατηγορίες από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, για την καταβολή λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 ποσού 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Για πρώτη φορά στα χρονικά των ΗΠΑ ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον πρώην προέδρου, στην προκειμένη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ - AP

Για πρώτη φορά στα χρονικά των ΗΠΑ ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον πρώην προέδρου, στην προκειμένη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ - AP

«Επικοινωνήσαμε απόψε με δικηγόρο του κ. Τραμπ για να συντονιστεί η παράδοσή του ενώπιον του εισαγγελέα του Μανχάταν για την απαγγελία κατηγοριών ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης», ανέφερε σε επιγραμματική ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατόπιν ψηφοφορίας σώματος ενόρκων.

ΗΠΑ: Αυτή είναι η πορνοστάρ για την οποία αναμένεται να συλληφθεί ο Τραμπ

Το κατηγορητήριο παραμένει για την ώρα «σφραγισμένο» και η ημερομηνία της ακροαματικής διαδικασίας δεν έχει οριστεί ακόμη, κατά την ανακοίνωση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN έκανε λόγο για περίπου τριάντα κατηγορίες για απάτη στο πλαίσιο της μυστικής καταβολής του ποσού των 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ στα τέλη του 2016.

Φοροφυγάς ο Ντόναλντ Τραμπ - Το 2020 δεν πλήρωσε ούτε σεντ

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπάθωσε καταγγέλλοντας για νιοστή φορά πως υφίσταται «πολιτικό διωγμό», «κυνήγι μαγισσών» και πως η δίωξη σε βάρος του δεν αποτελεί παρά «ανάμιξη στις εκλογές του 2024». 

«Αυτή η ιστορία θα αποβεί σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, του διαδόχου και πιθανού αντιπάλου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές», προέβλεψε.

Τραμπ: Έφτιαξε βίντεο σαν άλλος Σούπερμαν και προαναγγέλλει ανακοίνωση

Ο κ. Τραμπ κατηγορεί τον δημοκρατικό νυν πρόεδρο πως του «έκλεψε» τη νίκη στις εκλογές του 2020, χωρίς να έχει παρουσιάσει ποτέ κάποιο τεκμήριο γι’ αυτό.

Τραμπ: «Δεν μπορώ να έχω δίκαιη δίκη στη Νέα Υόρκη»

Μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, του Truth Social, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, που έφερε μεγάλες ανατροπές από το 2015 κι έπειτα στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα κι έθεσε επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση τη διάκριση των εξουσιών, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον αντιπάλων του που δεν κατονόμασε. 

«Με διώκουν (...) επειδή ξέρουν πως θα είμαι στο πλευρό του αμερικανικού λαού και ότι δεν μπορώ να έχω δίκαιη δίκη στη Νέα Υόρκη», υποστήριξε αναφερόμενος στη γενέτειρά του, παραδοσιακό οχυρό των δημοκρατικών.

Δικαστής - «άνθρωπος» του Τραμπ θα ελέγξει τα αρχεία που κατέσχεσε το FBΙ

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας, Ρον ΝτεΣάντις, κατά πολλούς ο σημαντικότερος αντίπαλος του πρώην προέδρου στην εσωκομματική κούρσα των ρεπουμπλικάνων - παρότι δεν έχει επισημοποιήσει ακόμη την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024 - έκανε λόγο για ενέργεια που «αντίκειται προς τις αξίες της Αμερικής». Τόνισε πως δε θα ενέκρινε «αίτημα έκδοσης» του πρώην προέδρου, που κατοικεί στην πολιτεία του, στις αρχές της Νέας Υόρκης.

Υπέρ του κ. Τραμπ τάχθηκε επίσης ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, κατά τον οποίο «ο αμερικανικός λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή την αδικία». Ο κ. Μακάρθι διεμήνυσε ακόμη πως η Βουλή θα φροντίσει να «λογοδοτήσει» ο εισαγγελέας Μπραγκ για αυτή την «κατάχρηση εξουσίας άνευ προηγουμένου».

Τραμπ: Η αντίδραση της Στόρμι Ντάνιελς

Η Στόρμι Ντάνιελς, που συνεργάστηκε με τη δικαιοσύνη τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια, σχολίασε ειρωνικά μέσω Twitter πως δε θα ήθελε να «της χυθεί η σαμπάνια». Ο δικηγόρος της Κλαρκ Μπρούστερ συμπλήρωσε «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς φέρεται να πήρε 130.000 δολάρια από τον Ντόναλντ Τραμπ για να μην αποκαλύψει την ερωτική τους σχέση - ΑP

Η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς φέρεται να πήρε 130.000 δολάρια από τον Ντόναλντ Τραμπ για να μην αποκαλύψει την ερωτική τους σχέση - ΑP

Από πλευράς Δημοκρατικών, ο βουλευτής Άνταμ Σιφ υπογράμμισε πως «η άσκηση ποινικής δίωξης και η σύλληψη πρώην προέδρου είναι κάτι χωρίς προηγούμενο σε όλη την αμερικανική ιστορία».

Τραμπ: 'Εγγραφα για πυρηνικά όπλα έψαχνε το FBI - Αποκάλυψη Washington Post

Επί χρόνια, η αμερικανική δικαιοσύνη επιδιώκει να εξακριβώσει αν ο 76χρονος ρεπουμπλικάνος έκανε ψευδείς δηλώσεις (πλημμέλημα) ή αν παραβίασε τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών (κακούργημα) όταν κατέβαλε το ποσό στη Στόρμι Ντάνιελς, λίγο καιρό πριν από την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο του 2016, ώστε να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με εξωσυζυγική σχέση που φέρεται να είχε μαζί της δέκα χρόνια νωρίτερα.

Τραμπ: Την Τρίτη θα παραδοθεί στη δικαιοσύνη

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 4 Απριλιου, ο κ. Τραμπ αναμένεται να παραδοθεί στη δικαιοσύνη. Θα ακούσει να του απαγγέλλονται κατηγορίες, θα συλληφθεί συμβολικά, θα φωτογραφηθεί και θα ληφθούν τα αποτυπώματά του. Θα κληθεί να δηλώσει αθώος ή ένοχος.

Τραμπ: Τον «έκαψε» ο πρώην δικηγόρος του

Ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή την υπόθεση ακούει στο όνομα Μάικλ Κόεν. Ο πρώην δικηγόρος εξ απορρήτων του Ντόναλντ Τραμπ μετατράπηκε σε μεγάλο εχθρό του. Αυτός πλήρωσε την πορνοστάρ το 2016 κι έχει καταθέσει πως τα χρήματα του επιστράφηκαν. Αφού εξέτισε την ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί, συνεργάστηκε στην έρευνα από τα τέλη του 2018 και προσήλθε επανειλημμένα να καταθέσει ενώπιον του σώματος ενόρκων.

Ο πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κοέν είναι το πρόσωπο κλειδί για την δίωξη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ - AP

Δεχόμενος το τελευταίο διάστημα καταιγισμό φραστικών πυρών από τον κ. Τραμπ, που τον χαρακτηρίζει «ζώο» και «ρατσιστή», καθώς και από άλλους ρεπουμπλικάνους, που του προσάπτουν «πολιτικά κίνητρα», ο εισαγγελέας Μπραγκ επισήμανε πως ο δισεκατομμυριούχος «δημιούργησε ψευδείς προσδοκίες» νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν διαλαλούσε πως θα «συλλαμβανόταν» και καλούσε τους υποστηρικτές του να ξεσηκωθούν, με πρόθεση να δημιουργήσει σάλο, κάνοντας λόγο για παρακώλυση και «ανάμιξη» στην έρευνα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top