Ο coach Νίκος Καρύδας περιγράφει πώς έζησε τον σεισμό στην Τουρκία

«Τον φόβο του κόσμου μπορείς να τον διακρίνεις μέσα στα αυτοκίνητα»

Όλα όσα είπε ο Fitness Soccer Coach Νίκος Καρύδας, ο οποίος έζησε τον εφιαλτικό σεισμό στην Τουρκία

Τις πρώτες στιγμές μετά από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε τα ξημερώματα το κεντρικό τμήμα της Τουρκίας και τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν, περιέγραψε στο star.gr ο πρώην γυμναστής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γκαζιαντέπ, Νίκος Καρύδας. Όπως σημείωσε, αν και έληξε πριν από μία εβδομάδα τη συνεργασία του με την ομάδα, ο ίδιος παρέμεινε για κάποια διαδικαστικά στην πόλη, που απέχει μόλις 45 λεπτά από το επίκεντρο του σεισμού.

«Ο σεισμός μας έπιασε στον ύπνο. Ειλικρινά δεν θυμάμαι πώς ξύπνησα, απλά σηκώθηκα και κατάλαβα ότι γίνεται σεισμός. Έκατσα κάτω από το περβάζι της πόρτας. Σκέφτηκα ότι θα σταματήσει, όμως δεν σταμάτησε, καθώς η δόνηση ήταν πολύ έντονη και είχε πολλή διάρκεια. Δεν θυμάμαι να άκουσα βουητό, αλλά είχε απίστευτη ταλάντωση δεξιά-αριστερά, σε σημείο που έλεγες θα χάσω την ισορροπία μου, πρέπει να ακουμπήσω κάπου για να μην πέσω», είπε.

Χιλιάδες άνθρωποι κάτω από συντρίμμια μετά τον σεισμό στην Τουρκία

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμας Ρίχτερ - Φωτ. AP 

Όπως πρόσθεσε, ο ίδιος μένει σε διαμέρισμα στον 4ο όροφο, σε μία εξαώροφη πολυκατοικία.

«Όταν είδα ότι δε σταματάει ο σεισμός, σκέφτηκα “θα πέσει το κτίριο έτσι όπως πάει”. Τόσο πολύ κουνιόταν. Ντύθηκα και μέχρι να βάλω τα παπούτσια μου, να πάρω τα κλειδιά μου και ένα μικρό τσαντάκι, ίσα-ίσα να έχω χρήματα μαζί μου, είχε συνέχεια κούνημα... Κατέβηκα από τις σκάλες και μπήκα στο αυτοκίνητο. Σκέφτηκα να φύγω λίγο πιο μακριά. Στο φανάρι αισθάνθηκα τον μετασεισμό. Ήταν ένα κούνημα απίστευτο. Το αμάξι πήγαινε δεξιά- αριστερά. Στον δρόμο,όπως και τώρα, υπήρχε μποτιλιάρισμα».

Ο σεισμός στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας είχε μέγεθος 7,8 Ρίχτερ και ακολούθησαν ισχυρότατοι μετασεισμοί - AP

Ο σεισμός στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας είχε μέγεθος 7,8 Ρίχτερ και ακολούθησαν ισχυρότατοι μετασεισμοί. Περισσότεροι από 1.400 οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες - AP

«Ένιωθα ότι ήμουν σε καράβι πάνω στα κύματα»

Ο κ. Καρύδας περιέγραψε στην συνέχεια τον δεύτερο ισχυρό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ, ο οποίος αυτήν την φορά τον βρήκε μέσα στο αυτοκίνητό του. 

Το μεσημέρι κατά τις 12 έγινε ο δεύτερος σεισμός όπου εκεί τα είδα όλα. Ήμουν μέσα στο αυτοκίνητο και ένιωθα ότι ήμουν σε καράβι πάνω στα κύματα. Δεν σταματούσε… Απίστευτη και τρομακτική αίσθηση.

Όπως πρόσθεσε, ώρα με την ώρα, φτάνουν περισσότερες πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων. 

«Όσο περνάει η ώρα μαθαίνουμε για θύματα. Εγώ είδα τουλάχιστον τρία κτίρια που έπεσαν. Στην πόλη, μου είπαν ότι υπάρχουν περίπου 120 νεκροί.

Σεισμός Τουρκία: Βίντεο από εγκλωβισμένους σε συντρίμμια που ζητούν βοήθεια

Σίγουρα όποιο κτίριο ήταν μισοτελειωμένο από τον πρώτο σεισμό, ο δεύτερος σεισμός το τελείωσε...Και μιλάμε για μία πόλη αραιοκατοικημένη, που δεν είναι τα κτίρια το ένα πάνω στο άλλο».

«Τον φόβο του κόσμου μπορείς να τον διακρίνεις μέσα στα αυτοκίνητα»

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδα, μετά τους διαδοχικούς σεισμούς μεταξύ των πολιτών επικρατεί πανικός και φόβος, ενώ για προληπτικούς λόγους στην πόλη έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

«Υπάρχει πανικός γιατί έγινε ο δεύτερος σεισμός και τώρα ο κόσμος προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται. Ήταν ο κύριος σεισμός; Ήταν μετασεισμός; Δεν μπορεί να ήταν μετασεισμός αυτός, γιατί είχε την ίδια ένταση...  

Λέκκας: Δε συνδέονται οι σεισμοί σε Τουρκία και Ρόδο

Όλοι θα περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρει κάποιος μετά από δυο τέτοιους σεισμούς. Τον φόβο του κόσμου μπορείς να τον διακρίνεις μέσα στα αυτοκίνητα. Κάνεις δεν κυκλοφορεί έξω και τα μαγαζιά όλα είναι κλειστά.

ο Νίκο Καρύδας

Ο Νίκος Καρύδας έζησε τον εφιαλτικό σεισμό στην Τουρκία

Έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά, σε μία ακτίνα 200 km από το επίκεντρο του σεισμού. Οι τοπικές αρχές στέλνουν διαρκώς ενημερωτικά μηνύματα και οδηγίες. Δεν έχουν αφήσει τον κόσμο έτσι... Έμαθα ότι κάπου μοιράζουν και θερμοκουβέρτες», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top