Σεισμός Τουρκία: Βίντεο από εγκλωβισμένους σε συντρίμμια που ζητούν βοήθεια

Σαν χάρτινα έπεφταν τα κτίρια - Συγκλονιστικές εικόνες

Η στιγμή που διασώστες βγάζουν τραυματισμένο παιδί από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στην πόλη Aζάζ στη βορειοδυτική Συρία / Βίντεο από Reuters

Θρήνος και πανικός επικρατούν στην Τουρκία και τη Συρία, που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στη νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν κτίρια σαν τραπουλόχαρτα. Ανθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια και οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων είναι αγωνιώδεις.  Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πάνω από 912 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία. Συνολικά οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ξεπερνούν μέχρι στιγμής τους 1.200. Μαύρη είναι, ωστόσο, η πρόβλεψη από το Γεωλογικό Ινστιτούτο ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο τα θύματα από τον σεισμό στις πληγείσες περιοχές των δύο χωρών μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ τον αριθμό που αρχικά είχαμε φανταστεί και να φθάσει ακόμη και τους 10.000 ανθρώπους.

Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - Τουλάχιστον 500 νεκροί

Σοκ προκαλούν τα βίντεο και φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου όπου ομάδες διάσωσης σκάβουν στα συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων, βγάζοντας τραυματισμένους και ανασύροντας νεκρούς.

Βίντεο του Reuters καταγράφει τη συγκλονιστική στιγμή που τα συνεργεία διάσωσης βγάζουν ένα παιδί γεμάτο αίμα μέσα από τα ερείπια στην πόλη Aζάζ στη Συρία.

σεισμός Τουρκία και Συρία

Χάος σε Τουρκία - Συρία

Τα νοοκομεία στη Συρία γεμίζουν από τραυματισμένους μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

σεισμός Συρία και Τουρκία

Νοσοκομείο στην περιοχή Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία / AP

Υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από τα συντρίμμια, αφού ολόκληρα κτίρια έπεσαν σαν χάρτινα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

 

 

Πολυκατοικίες κατέρρευσαν σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ. Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία.

Σεισμός Τουρκία-Συρία

Πάνω από 2.800 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σημαντικές ζημιές μέχρι στιγμής στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο Ερντογάν / AP

Σεισμός Τουρκία-Συρία: Εγκλωβισμένοι τραβούν βίντεο κάτω από τα ερείπια

Ορισμένοι ανεβάζουν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ είναι εγκλωβισμένοι σε κατεστραμμένα σπίτια.

 

 

Μια γυναίκα τράβηξε βίντεο κάτω από τα ερείπια και το ανέβασε, καλώντας σε βοήθεια.

 

 

Αλλόφρονες οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν για να βρουν σωτηρία. Άνθρωποι κατέβαιναν με τα σεντόνια από τον τέταρτο όροφο κτιρίου φωνάζοντας πανικόβλητοι  «τι κάνει η πυροσβεστική ;».

Χιλιάδες είναι οι τραυματίες, με τις αρχές να φοβούνται ότι ο απολογισμός σε νεκρούς και τραυματίες θα γιγαντώνεται όσο περνούν οι ώρες.

Ερντογάν: Πάνω από 912 νεκροί στην Τουρκία

Πάνω από 912 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία μετά το φονικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπάρχουν 5.385 τραυματίες.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, τουλάχιστον 2.800 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σημαντικές ζημιές.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470.

Σύμφωνα ωστόσο με τις εκτιμήσεις του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS), υπάρχει 47% πιθανότητα ο αριθμός των νεκρών στις πληγείσες περιοχές σε Τουρκία και Συρία να φθάσει ακόμη και τους 10.000 ανθρώπους.

Στη Συρία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 320 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι πάνω από 1.000.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top