Λέκκας: Δε συνδέονται οι σεισμοί σε Τουρκία και Ρόδο

«Ο σεισμός έγινε σε ρήγμα χιλιομέτρων - Θα έχουμε πολλαπλάσια θύματα»

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία με εκατοντάδες νεκρούς και παγιδευμένους στα συντρίμμια / Βίντεο από ΕΡΤ

Για τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Τουρκία μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας ότι ο ισχυρότατος σεισμός δε συνδέεται με τον σεισμό μεγέθους 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα στον Αρχάγγελο της Ρόδου. Όπως τόνισε, ο σεισμός στην Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία, έγινε σε ρήγμα χιλιομέτρων και θα έχουμε πολλά θύματα.

Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας

 φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στηνΤουρκία

Εκατόμβη νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία / AP (Mahmut Bozarsan)

«Έχουμε να κάνουμε με έναν ισχυρότατο σεισμό της τάξεως των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σαν προκαταρκτικό μέγεθος, ο οποίος έχει προκαλέσει πολύ σημαντικές βλάβες» δήλωσε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας.

«Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

 

 

Όπως τόνισε «ακόμα δεν έχουμε αντίληψη της περιοχής που επλήγη. Είμαστε σε μια φάση ετοιμότητας στο να αποτιμήσουμε επιστημονικά και επιχειρησιακά τι πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες γιατί ο σεισμός έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα και τα κτίρια είναι πολύ υποδέεστερα από τα δικά μας. «Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτίρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή.

Λέκκας: Σε «κομβικό σημείο» ο σεισμός στη Ρόδο, αλλά δε συνδέεται με τον σεισμό στην Τουρκία

Μιλώντας για την σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ που αναστάτωσε στις 04:00 τα ξημερώματα τους κατοίκους στη Ρόδο σημείωσε ότι ναι μεν είναι «σεισμός σε κομβικό σημείο, όμως ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δε νομίζω ότι θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

 σεισμός στη Ρόδο

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απέφυγε να απαντήσει αν ήταν ο κύριος σεισμός λέγοντας στην ΕΡΤ ότι πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου και να αποφανθούν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top