Τουρκία: Νέος ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ - Πάνω από 1.500 οι νεκροί

Μαύρη πρόβλεψη για 30.000 νεκρούς - Χιλιάδες άνθρωποι κάτω από συντρίμμια

Σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών έπληξε το κεντρικό τμήμα της Τουρκίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και τη Συρία.

Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Σεισμός Τουρκία: ΕΜΑΚ, γιατρούς, διασώστες και τον Λέκκα στέλνει η Ελλάδα

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά τους 1.200 - AP

Το επίκεντρο του νέου σεισμού ήταν 67χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σε μια από τις περιοχές όπου διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων στα συντρίμμια.

Σεισμός Τουρκία: Βίντεο από εγκλωβισμένους σε συντρίμμια που ζητούν βοήθεια

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως τουλάχιστον 912 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία εξαιτίας του σεισμού. 

Τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά για μία εβδομάδα - AP

Τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά για μία εβδομάδα - AP

Ο τελευταίο απολογισμός, με βάση το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρία κάνει λόγο για 320 νεκρούς στη χώρα. Συνολικά, λοιπόν, οι νεκροί ξεπερνούν μέχρι στιγμής τους 1.200.

Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - Τουλάχιστον 500 νεκροί

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τουλάχιστον 5.383 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στην Τουρκία και δεκάδες ακόμα στη Συρία. 

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο στην Τουρκία - AP

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο στην Τουρκία - AP

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. 

«Το σενάριό μας καταδεικνύει πως σεισμός της τάξης των 7,5 Ρίχτερ στο Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, στη θάλασσα του Μαρμαρά, θα μπορούσε να σκοτώσει 26.000 έως 30.000 άτομα», δήλωσε ο Μουράτ Νουρλού, προϊστάμενος της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Αναγκών της Τουρκίας. 

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο ΗΠΑ προβλέπει επίσης ότι τα θύματα από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ τον αριθμό των 10.000 που αρχικά είχε εκτιμηθεί - δεδομένης της έντασης και το εστιακό βάθος του.

Σεισμός Τουρκία: H Ελλάδα στέλνει ΕΜΑΚ, γιατρούς, διασώστες και τον Λέκκα

Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία στέλνει ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας Αξιωματικός - Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. 

Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470. Ο αριθμός των κτιρίων που κατέρρευσαν στην Τουρκία είναι 2.818. 

Σεισμός Τουρκία: Κλειστά τα σχολεία για μια εβδομάδα

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία σε δέκα πόλεις που επλήγησαν από τον σεισμό θα παραμείνουν κλειστά για μια εβδομάδα.

Οι μετασεισμοί στην Τουρκία είναι συνεχείς - AP

Οι μετασεισμοί στην Τουρκία είναι συνεχείς - AP

Ο Οκτάι είπε επίσης ότι οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο στην επαρχία Χατάι έχουν ανασταλεί, ενώ τα αεροδρόμια στο Μαράς και στο Αντέπ είναι επίσης κλειστά για πτήσεις πολιτών.

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου κάλεσε το έθνος να κάνει αιμοδοσίες.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια. Χρειαζόμαστε τη διεθνή κοινότητα να κάνει κάτι, να μας βοηθήσει, να μας στηρίξει. Η βορειοδυτική Συρία είναι πλέον μια περιοχή καταστροφής. Χρειαζόμαστε βοήθεια από όλους για να σώσουμε τον λαό μας», είπε ο Αλ Αμπντουλάχ.

Τουρκία: Πάνω από 50 μετασεισμοί

Σύμφωνα με την AFAD έχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί.

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Σύμφωνα με τον τούρκο αντιπρόεδρο Οκτάι, 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αντιγιαμάν, ενώ έχουν καταρρεύσει κάπου εκατό κτίρια. Τουλάχιστον άλλοι 47 σκοτώθηκαν και ακόμη 600 τραυματίστηκαν στην Μαλάτια, κατά την AFAD.

Στην Γκαζιάντεπ, γίνεται λόγος για 80 νεκρούς, 600 τραυματίες και 581 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Αγωγοί αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτά ή για να εξακριβωθεί το εύρος των ζημιών που έχουν υποστεί στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ.

Ο σεισμός και οι δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία, το ιρακινό Κουρδιστάν και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top