Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: «Σταματήστε τις απειλές»

Μήνυμα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κρασσάς εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star γιατί ενοχλούνται οι Τούρκοι με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Ηχηρή απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε το «casus belli» εναντίον της Ελλάδας, έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την θλίψη του για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων, καλώντας Αθήνα και Άγκυρα να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Επέκταση χωρικών υδάτων ίσον πόλεμος με Τουρκία

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν» ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ και συνέχισε:

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα: «Απαράδεκτες οι συνεχείς απειλές πολέμου»

Η αμερικανική τοποθέτηση έρχεται στον απόηχο των νέων απειλών που εξαπέλυσε κατά της χώρας μας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, Όχι 12, δε θα επιτρέψουμε να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα ούτε για ένα μίλι στο Αιγαίο. Η απόφαση που έλαβε η Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 γι’ αυτό το θέμα είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ερντογάν: Οι απειλές δε θα βοηθήσουν κανέναν

«Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές, βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό» προσέθεσε.

«Η ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ελληνοτουρκικά: Τα παράπονα Ερντογάν μετά την «πόρτα» από τον Λευκό Οίκο

«Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top