ΗΠΑ Ενδιάμεσες Εκλογές: Οι Δημοκρατικοί «πήραν» τη Γερουσία

Κέρδισαν τη Νεβάδα και πέτυχαν αποφασιστική νίκη έναντι των Ρεπουμπλικανών

Καταμέτρηση ψήφων στη Νεβάδα - AP

Το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει την 50ή έδρα του στη Γερουσία των ΗΠΑ και διατηρεί τον έλεγχό του σώματος, πετυχαίνοντας μια αποφασιστική νίκη για το υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνησης Μπάιντεν.

ΗΠΑ: Ισχυρή παρουσία στο Κογκρέσο θα έχει η ελληνική ομογένεια

Τέσσερις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως η Δημοκρατική γερουσιαστής Κάθριν Κορτές Μάστο επικράτησε οριακά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Άνταμ Λάξαλτ (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) στην κομβικής σημασίας πολιτεία της Νεβάδα.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών που εξελέγη στη Νεβάδα

Η Κάθριν Κορτές Μάρτο επανεξελέγη στις Νεβάδα στις ενδιάμεσες εκλογές και έφερε τη νίκη των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ - AP/Gregory Bull

Η επανεκλογή της Κορτές Μάστο ανεβάζει σε 50 τον αριθμό των Δημοκρατικών που εκλέγονται στη Γερουσία. 

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ–Τζο Μπάιντεν: «Θέλω να είμαι ξανά υποψήφιος το 2024»

Ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου της 6ης Δεκεμβρίου για την έδρα της Τζόρτζια, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας. Κι αυτό γιατί όταν το 100μελές σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι τέσσερις κρίσιμες πολιτείες για έλεγχο Γερουσίας

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για «κόκκινο κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές, που παραδοσιακά είναι δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θέτοντας εμπόδια στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ VS Μπάιντεν - Τα σενάρια για την Ελλάδα

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται πάντως να είναι μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Το δίκτυο NBC προέβλεψε μια εύθραυστη πλειοψηφία πέντε εδρών, με 220 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές έναντι 215 Δημοκρατικών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top