ΗΠΑ: Ισχυρή παρουσία στο Κογκρέσο θα έχει η ελληνική ομογένεια

Πολλοί ομογενείς αλλά και φιλέλληνες πολιτικοί κατάφεραν να επανεκλεγούν

Θρίαμβος για τους ομογενείς υποψηφίους - Το θρίλερ στη Γερουσία συνεχίζεται / Βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Ισχυρή παρουσία στο Κογκρέσο και στις αρχές των πολιτειών θα έχει η ελληνική ομογένεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Πολλοί ομογενείς αλλά και φιλέλληνες πολιτικοί κατάφεραν να επανεκλεγούν ή να εκλεγούν για πρώτη φορά σε δημόσιο αξίωμα σε όλα τα επίπεδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και σε τοπικό επίπεδο.

Σε επίπεδο Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων 

Στην Φλόριντα, ο Γκας Μπιλιράκης επικράτησε με διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ και ανανέωσε τη θητεία του. Στο 97% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπιλιράκης είχε συγκεντρώσει πάνω από το 70% των ψήφων.

γκας μπιλιρακης

Ο Γκας Μπιλιράκης (Greg Nash/Pool via AP)

Στη Νέα Υόρκη, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλιωτάκη, που είχε καταγράψει οριακή νίκη δύο χρόνια νωρίτερα, ανακηρύχθηκε νικήτρια απέναντι στον Δημοκρατικό Μαξ Ρόουζ με διαφορά 20 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων.

νικολ μαλλιωτακη

Η Νικόλ Μαλιωτάκη (AP Photo/Susan Walsh, Pool)

Στο Μέριλαντ, ο Τζον Σαρμπάνης επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κογκρέσου.

Ο γιος του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνης εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2007, όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα.

τζον σαρμπανης

Ο Τζον Σαρμπάνης (AP Photo/Andrew Harnik, File)

Στο Νιου Χάμσιρ, ο Κρις Πάπας κέρδισε δύσκολη μάχη απέναντι στην Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του Κάρολαϊν Λέβιτ. Προεκλογικά, η επικράτηση του θεωρείτο δύσκολη: υποστηριζόταν πως επρόκειτο για μια από τις πιο ευάλωτες θέσεις των Δημοκρατικών.

κρις παππας

Ο Κρις Πάπας (AP Photo/Charles Krupa)

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή του χαρακτηρίζεται κομβική για την Ελλάδα, καθώς έχει υποστηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η τροπολογία για τα τουρκικά F-16.

Η Ελλάδα, όμως, αποκτά έναν ακόμη σύμμαχο στο Κογκρέσο. Πρόκειται για το γιο του φιλέλληνα Μπομπ Μενέντεζ, του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο οποίος μοιράζεται το ίδιο όνομα με τον πατέρα του: εξελέγη στο Νιου Τζέρσει.

Αναμένονται ακόμη εξελίξεις για την Ντίνα Τάιτους, η οποία προηγείται σε έναν δύσκολο αγώνα στην Νεβάδα στην προσπάθεια της να επανεκλεγεί για νέα θητεία.

Ο Ρεπουμπλικανός Άλεκ Σκαρλάτος δεν κατάφερε να εκλεγεί τελικά στο Όρεγκον.

Σε επίπεδο πολιτειών 

Σε επίπεδο πολιτειών, ο Αλέξης Γιαννούλιας επανέρχεται δυναμικά στη δημόσια ζωή καταλαμβάνοντας το υπουργείο Εσωτερικών του Ιλινόι. Πρόκειται για πολλά υποσχόμενο Ελληνοαμερικανό, η πορεία του οποίου έχει ενδιαφέρον.

Στη Νέα Υόρκη, επανεξελέγαν στην πολιτειακή Γερουσία ο Άντριου Γουναρδής και ο Μιχάλης Γιάνναρης.

Στη Φλόριντα, ο ομογενής Δημοκρατικός υποψήφιος κυβερνήτης των Δημοκρατικών Τσάρλι Κράιστ ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top