Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ VS Μπάιντεν - Τα σενάρια για την Ελλάδα

Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται σίγουροι για τη νίκη τους

Οι Ρεπουμπλικάνοι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ επιθυμούν οι σημερινές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ να αποτελέσουν «προειδοποίηση» για τους Δημοκρατικούς / Μεσημεριανό Δελτίο STAR 

Ενισχυμένοι από τις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ επιθυμούν οι σημερινές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ να αποτελέσουν «προειδοποίηση» για τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά ταυτόχρονα και να κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη.

Αύριο οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Οι σημερινές εκλογές είναι «αποφασιστικής σημασίας» για το μέλλον «της δημοκρατίας» στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το συντηρητικό κόμμα πιστεύει ότι θα δημιουργήσει ένα «τεράστιο κύμα» στις 8 Νοεμβρίου.

Αυτό προέβλεψε το Σάββατο το βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση στην πολιτεία - κλειδί Πενσιλβάνια ο Τραμπ, ο οποίος ονειρεύεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές το 2024.

Οι σημερινές εκλογές είναι «αποφασιστικής σημασίας» για το μέλλον «της δημοκρατίας» στις ΗΠΑ / Φωτογραφία AP

Περίπου 40 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, σύμφωνα με το Election Project, με τα δύο κόμματα να εμφανίζονται σίγουρα για τη νίκη σε μια πολωμένη πολιτικά και πολιτιστικά χώρα. Οι Δημοκρατικοί, όμως, είναι σαφώς πιο ανήσυχοι.

«Μεγάλη νύχτα» για τους Ρεπουμπλικάνους

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρικ Σκοτ προέβλεψε ότι η το σημερινό βράδυ θα είναι «μια μεγάλη νύχτα» για το κόμμα του, ενώ ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Γκλεν Γιάνγκιν διαβεβαίωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «προτείνουν λογικές λύσεις» στις ανησυχίες των Αμερικανών, κυρίως τον πληθωρισμό και την εγκληματικότητα.

Βέβαιοι για τη νίκη τους, βάσει των δημοσκοπήσεων και των δεδομένων που τους εμφανίζουν να προηγούνται, οι Ρεπουμπλικάνοι «θα δεχθούν» όλα τα αποτελέσματα των εκλογών, είτε κερδίσουν είτε χάσουν, υποσχέθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ράνα Ρόμνεϊ ΜακΝτάνιελ στο CNN.

Πυροσβέστες κρέμονται στον αέρα και σώζουν δύο γυναίκες - Δείτε βίντεο

Bάσει των δημοσκοπήσεων και των δεδομένων που τους εμφανίζουν να προηγούνται, οι Ρεπουμπλικάνοι «θα δεχθούν» όλα τα αποτελέσματα των εκλογών, είτε κερδίσουν είτε χάσουν / Φωτογραφία AP

Πώς επηρεάζονται τα «ελληνοτουρικά»

Στο ερώτημα «τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά η ήττα που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για τους Δημοκρατικούς», στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησε ο εκτελεστικός Διευθυντής του HALC (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας), ‘Εντι Ζεμενίδης, τονίζοντας ότι η αμερικανική υποστήριξη προς την Ελλάδα, είναι δικομματική.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μας είναι πόσοι από τους Ρεπουμπλικανούς ή Δημοκρατικούς θα αλλάξουν, ποιοι θα είναι και ποια θα είναι τα νέα πρόσωπα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή άνω Βουλή, όπου κρίνονται οι έδρες στις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών. Ο βουλευτής Κρις Πάπας, που ζητάει να διατηρηθεί η τροπολογία για τα F -16 σχετικά με την απαγόρευση της αναβάθμισης και της πώλησής τους στην Τουρκία, είναι σε πολύ δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Ζεμενίδης μιλώντας στην ΕΡΤ, επικαλούμενος τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

ΗΠΑ: Νοσοκόμα ακρωτηρίασε πόδι ασθενούς για να το συμπεριλάβει σε έκθεση

Σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς και αναλυτές, υπάρχουν περίπου 300 Ρεπουμπλικάνοι έτοιμοι να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών / Φωτογραφία AP

Αμφισβητούμενα αποτελέσματα

Με τη δέσμευσή της η ΜακΝτάνιελ αντικρούει πολλές δηλώσεις υποψηφίων που πρόσκεινται στον Τραμπ, ο οποίος ποτέ δεν αναγνώρισε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Η Κάρι Λέικ, που θέλει να γίνει κυβερνήτρια της Αριζόνα, για παράδειγμα αρνήθηκε να δηλώσει αν θα παραδεχθεί την ήττα της, εφόσον στις εκλογές κερδίσει η Δημοκρατική αντίπαλός της Κέιτι Χομπς. 

Στο Ουισκόνσιν ο απερχόμενος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, επίσης, δεν έχει δηλώσει αν θα αποδεχθεί την ήττα του σε περίπτωση που επικρατήσει η αντίπαλός της Μαντέλα Μπαρνς. Σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς και αναλυτές, υπάρχουν περίπου 300 Ρεπουμπλικάνοι έτοιμοι να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.

ΗΠΑ: Σπάει ρεκόρ εποχών το αμερικανικό λόττο - Μοιράζει σχεδόν 2 δισ.

«Κομμουνιστές»

Έπειτα από έναν μαραθώνιο προεκλογικών συγκεντρώσεων των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στην Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν μετέβη την Κυριακή το βράδυ στη Νέα Υόρκη για να στηρίξει την απερχόμενη κυβερνήτρια Κάθριν Χόκολ, η οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται πίσω από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Λι Ζέλντιν.

Η νέα προεκλογική συγκέντρωση στο προπύργιο των Δημοκρατικών, τη Νέα Υόρκη, «καταδεικνύει σε ποιο βαθμό είναι απελπισμένοι να σώσουν την πλειοψηφία τους», κάτι που --αν δεν το πετύχουν-- «θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των αποτυχιών του Μπάιντεν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. «Θα διατηρήσουμε αυτή την πλειοψηφία», απάντησε στο NBC ο Σον Μαλόνεϊ, Δημοκρατικός βουλευτής από τη Νέα Υόρκη.

Στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, στο Μαϊάμι της Φλόριντα όπου διαμένει ο Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος πραγματοποίησε χθες Κυριακή νέα προεκλογική εμφάνιση, κάνοντας λόγο μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει, του Truth Social, για «τεράστιο πλήθος». Το Σάββατο το βράδυ είχε κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι είναι «κομμουνιστές» και δεσμεύθηκε να βάλει τέλος «στην καταστροφή της χώρας». Ζήτησε εξάλλου να δημιουργηθεί ένα «τεράστιο ρεπουμπλικανικό κύμα» προκειμένου να «σωθεί το αμερικανικό όνειρο».

Επίσης το Σάββατο ο Μπάιντεν, που θα γίνει 80 ετών στις 20 Νοεμβρίου, και ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσαν τους ψηφοφόρους να «υπερασπιστούν τη δημοκρατία».

Υποχωρεί στο 39% η δημοτικότητα του Μπάιντεν - Οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται για βαριές απώλειες στις ενδιάμεσες εκλογές

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν μειώθηκε οριακά αυτή την εβδομάδα στο 39%, στοιχείο που υπογραμμίζει τις προβλέψεις πως το Δημοκρατικό Κόμμα θα υποστεί βαριές απώλειες στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές, υπέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και μεταδόθηκε από αυτό το τελευταίο χθες Δευτέρα.

Βασικό εύρημα της διήμερης έρευνας είναι ότι το ποσοστό του εκλογικού σώματος που εγκρίνει το έργο του κ. Μπάιντεν στο αξίωμα υποχώρησε κατά μία μονάδα, κοντά στο ναδίρ της ως τώρα θητείας του (36%). Η παράταξη του ενοίκου του Λευκού Οίκου οδεύει να απολέσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα, αν όχι και αυτόν της Γερουσίας, και το χαμηλό ποσοστό της δημοτικότητάς του είναι ανάμεσα στους παράγοντες που το εξηγούν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου μελετών Center for Politics του πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν με άνεση σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κερδίζοντας 24 έδρες, ενώ θα εξασφαλίσουν επίσης πολύ οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία.

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν μειώθηκε οριακά αυτή την εβδομάδα στο 39%/ Φωτογραφία AP

Η απώλεια του ελέγχου έστω και ενός από τα δύο σώματα θα σηματοδοτούσε την παράλυση των προσπαθειών προώθησης του προγράμματος του κ. Μπάιντεν για το υπόλοιπο της θητείας του. Αν όπως προεξοφλείται οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, θα μπορούν να κινήσουν διάφορες πολιτικά αιματηρές έρευνες.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και η θητεία του σημαδεύτηκε από τον αντίκτυπο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία και τελευταία τον υψηλό πληθωρισμό. Η δημοτικότητα του κ. Μπάιντεν παραμένει κάτω από το 50% από τον Αύγουστο του 2021 και φέτος πλησίασε, μολονότι δεν έφθασε, τα επίπεδα της δημοτικότητας του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, που είχε κατακρημνιστεί στο 33% τον Δεκέμβριο του 2017.

Στη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων χαρακτήρισε την οικονομία το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον έναν στους δέκα που υπέδειξε την εγκληματικότητα και τον έναν στους 15 που θεωρεί πως είναι ο τερματισμός του δικαιώματος στην άμβλωση με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο.

Η κυλιόμενη εθνική δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου, στην αγγλική γλώσσα, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ενηλίκων, εκ των οποίων 424 δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και 390 υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ∓ 4%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top