Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ - Οι αφίξεις των καλεσμένων στο Αββαείο

Μέλη βασιλικών οικογενειών και αρχηγοί κρατών στο Ουεστμίνστερ

Κορυφώνεται σήμερα το δεκαήμερο εθνικό πένθος που είχε κηρυχθεί στη Μεγάλη Βρετανία με την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ. 

φέρετρο Ελισάβετ

Σήμερα θα γίνει η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Οι Βρετανοί αποχαιρετούν την επί 70 χρόνια μονάρχη τους, ενώ στο Λονδίνο έχουν φτάσει πολιτικοί ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλον τον κόσμο. 

Αββαείο Ουεστμίνστερ

Το Αββαείο του Ουεστμίνστερ άνοιξε για τους 2.000 προσκαλεσμένους περίπου που θα παραστούν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Το λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε στις 8:30 το πρωί ώρα Ελλάδος και στις 10 το πρωί άνοιξαν οι πύλες του Αββαείου του Ουέστμινστερ και ξεκίνησε η άφιξη των καλεσμένων.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της σε όλη τη χώρα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί κλήθηκαν να ενισχύσουν τη Σκότλαντ Γιαρντ, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά κατά τη διάρκεια της κηδείας. 

Βασίλισσα Ελισάβετ λουλούδια

Τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο είναι δρακόντεια

Το Αββαείο του Ουεστμίνστερ, μπορεί να υποδεχθεί περίπου 2.000 άτομα και γι’ αυτό στην τελετή θα παραβρεθούν μόνο οι αρχηγοί κρατών κι ένας ή δύο προσκεκλημένοι ανά χώρα. Επίσης, θα παραστούν μέλη βασιλικών οικογενειών, με αποτέλεσμα οι αρχές στο Λονδίνο να βρίσκονται σε επιφυλακή. 

Ελισάβετ-Καμίλα: Πώς πέρασαν οι σχέσεις τους από 40 κύματα

Οι Αρχές της Βρετανίας έχουν ζητήσει από τους επίσημους προσκεκλημένους να φθάσουν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ με ναυλωμένα λεωφορεία για λόγους ασφαλείας. 

κηδεία Ελισάβετ

Χιλιάδες κόσμου απότισαν φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πήρε άδεια να χρησιμοποιήσει για τις μετακινήσεις του την τεθωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα του. Ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν θα μετακινηθεί με το λεωφορείο, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό σε τι διευθετήσεις προχώρησαν οι υπεύθυνοι ασφαλείας. 

Ελισάβετ: Ενός λεπτού σιγή για τη βασίλισσα

Χθες το βράδυ στις 22:00 ώρα Ελλάδος η καμπάνα του Big Ben σήμανε μία φορά, σηματοδοτώντας την έναρξη για την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ένα λεπτό αργότερα σήμανε ξανά για να σηματοδοτήσει το τέλος. 

Βασίλισσα Ελισάβετ: To τελευταίο «αντίο» του Μπάιντεν

Η καμπάνα του Big Ben θα σημάνει και σήμερα σε διαστήματα του ενός λεπτού, καθώς η βασιλική πομπή με το φέρετρο θα αναχωρεί από το Αββαείο του Ουεστμίνστερ. 

βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη ηγέτης

Την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ αναμένεται να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά περί τους 4,1 δισ. ανθρώπους, ενώ δύο εκατομμύρια κόσμου έχουν ταξιδέψει στη βρετανική πρωτεύουσα για το ύστατο χαίρε.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το δείπνο για τους ξένους ηγέτες

Χθες το βράδυ ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ περίπου 1.000 άτομα, πολιτικούς ηγέτες και βασιλιείς. 

Παύλος Μαρί Σαντάλ

Στην κηδεία θα παραστούν η σύζυγος του τέως βασιλιάς Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία και ο γιος του Παύλος με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ

Ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη σύζυγό του Λετίθια, ο πατέρας του Χουάν Κάρλος με τη βασίλισσα Σοφία, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα μαζί με τη σύζυγό του Ράνια, κ.α.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Όλα τα βλέμματα στο Λονδίνο - Το πρόγραμμα της κηδείας

Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του

Ανάμεσα σε αυτούς που επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στην κηδεία της Ελισάβετ είναι ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας και η αυτοκράτειρα Μασάκο. Επίσης, θα παραστούν ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό με τη σύζυγό του Σαρλίν, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ – Αλεξάντερ, η βασίλισσα Μαξίμα, η πριγκίπισσα Βεατρίκη, ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος, ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ Ε΄ και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας. 

Συντετριμμένος ο Harry: Αφαίρεσαν τα αρχικά της γιαγιάς του από τη στολή

Βασιλιάς Φελίπε και Λετίθια

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη σύζυγό του Λετίθια

Στην κηδεία θα βρίσκονται ο βασιλιάς και η βασίλισσα του Μπουτάμ και του σουλτανάτου του Μπρουνέι.

αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι αμφιλεγόμενοι ηγέτες

Μεταξύ των προσκεκλημένων υπάρχουν όμως και κάποιες αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, η παρουσία των οποίων στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια. 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς διατηρείται η σορός της, 11 ημέρες μετά τον θάνατο

βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα

Η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα

Ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Δεν είναι σίγουρο αν στην κηδεία θα παραστεί ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας μετά από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. 

Βασιλιάς της Σουηδίας

Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουστάβος XVI και η βασίλισσα Σίλβια

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ενημέρωσε ότι δε θα παραστεί στην κηδεία, αντ’ αυτού όμως θα βρίσκεται εκεί ο αντιπρόεδρός του Ουάνγκ Τσισάν. Πάντως σε μια επίσημη κινεζική αντιπροσωπεία δεν επετράπη να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της βασίλισσας λόγω των κυρώσεων που ελήφθησαν από την Κίνα σε βάρος Βρετανών κοινοβουλευτικών, οι οποίοι είχαν επικρίνει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η τελευταία «Αγρυπνία των Πριγκίπων»

Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ

Δεν προσκλήθηκαν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ένας αποκλεισμός που χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα «βλάσφημος» και «ανήθικος».

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποιος είναι ο «ψηλός Πολ» που ήταν πλάι της 44 χρόνια

Βασιλιάς της Ιορδανίας

Ο βασίλιας της Ιορδανίας, Αμπντάλα με τη σύζυγό του Ράνια

Αποκλείστηκαν επίσης η Βιρμανία, η Συρία, το Αφανιστάν και η Βόρεια Κορέα.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η στιγμή που ο Κάρολος έμαθε ότι η μητέρα του πεθαίνει

Ελισάβετ: Το πρόγραμμα της κηδείας – Τι ορίζει το πρωτόκολλο

Στις 13:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Οι διαδικασίες ωστόσο, θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί και θα ολοκληρωθούν το βράδυ, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ζελένσκα

Φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ απέτισε και η σύζυγος του προέδρου της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ (σε ώρα Ελλάδος):

  • 8:30 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ
  • 10:00 – Ανοίγουν οι πόρτες του Αββαείου του Ουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους
  • 12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού
  • 12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Ουεστμίνστερ
  • 12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αββαείου του Ουεστμίνστερ
  • 13:00 – Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2.000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο
  • 14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο
  • 14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση
  • 15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ . ( Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)
  • 17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή
  • 17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά
  • 17:40 – Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή
  • 17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο
  • 19:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. (Όπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες
  • 21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top