Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς διατηρείται η σορός της, 11 ημέρες μετά τον θάνατο

Γίνεται ταρίχευση ή χρησιμοποιείται άλλη μέθοδος;

Δέκα ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα που η παγκόσμια κοινότητα έμαθε για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, 11 ημέρες μετά τον θάνατό της. Πώς διατηρείται η σορός της;

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η τελευταία «Αγρυπνία των Πριγκίπων»

Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί έξω από το Ουεστμίνστερ όπου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ και χιλιάδες Βρετανοί αναμένουν επί ώρες στην προσπάθειά τους να πουν το τελευταίο «αντίο» στην αγαπημένη τους βασίλισσα. 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η στιγμή που ο Κάρολος έμαθε ότι η μητέρα του πεθαίνει

Μεγάλη Βρετανία - ουρές προσκύνημα βασίλισσα Ελισάβετ

Πλήθος κόσμου περιμένει στην ουρά για να αποχαιρετήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ / AP

Φυσικά πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται πώς διατηρείται η σορός τόσο καλά για τόσες πολλές ημέρες, από την ημέρα που άφησε την τελευταία της πνοή στις 8 Σεπτεμβρίου μέχρι την κηδεία της στις 19.

Βασίλισσα Ελισάβετ – πρίγκιπας Φίλιππος: Μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς διατηρείται η σορός της επί 11 ημέρες;

Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο N-TV η σορός για να διατηρηθεί πρέπει να προετοιμαστεί ανάλογα. 

Συγκεκριμένα, για να ανασταλεί η φυσική διαδικασία της αποσύνθεσης τα σωματικά υγρά ανταλλάσσονται με φορμαλδεΰδη και άλλες χημικές ουσίες, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο γερμανικό δίκτυο RND ο εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης Γραφείων Τελετών της Κάτω Σαξονίας, Μάρκους Γκεμπάουερ.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα είδος ταρίχευσης που διαρκεί από δύο έως έξι ώρες, ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται το σώμα, και μπορεί να το διατηρήσει σε καλή κατάσταση από δύο έως τρεις μήνες.

βασίλισσα Ελισάβετ

Ο ταριχευτής Φίλιπ Μπέργκερ, μιλώντας στο RTL, τόνισε πως οι ταριχευτές φροντίζουν για τη διατήρηση της σορού και πως αυτό περιλαμβάνει την προσωρινή διακοπή της αποσύνθεσης του σώματος.

Σημειώνεται ότι η ταρίχευση μπορεί να επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει και με τη σορό του Βλαντίμιρ Λένιν, που πέθανε τον Ιανουάριο του 1924 και το σώμα του παραμένει στο μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας σχεδόν έναν αιώνα.

Οι ειδικοί υποβάλλουν τη σορό του σε διαδικασία ταρίχευσης με ειδικές ενέσεις κάθε 12 μήνες. Ανάλογα με τη διαδικασία, η ταρίχευση μπορεί να είναι αρκετή για έναν χρόνο.

Από την άλλη, η γερμανική «Bild» δεν αποκλείει το σενάριο η σορός να διατηρείται με ειδικές ψυκτικές πλάκες εντός του φερέτρου μέχρι την ταφή.

βασίλισσα Ελισάβετ σορός

βασίλισσα Ελισάβετ 2

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τον αποχαιρετισμό

Αυτό είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο στη διάρκεια του οποίου οι πολίτες μπορούν να προσκυνήσουν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’: η ουρά αναμονής μέχρι το Ουέστμινστερ Χολ, όπου θα βρίσκεται το φέρετρό της μέχρι τη Δευτέρα όταν θα γίνει η κηδεία της, είναι τεράστια.

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ιδιαίτερα δημοφιλούς έπειτα από 70 χρόνια στον θρόνο, προκάλεσε μεγάλη θλίψη στη Μ. Βρετανία. Η ουρά αναμονής προκειμένου οι πολίτες να προσκυνήσουν το φέρετρό της εκτεινόταν σε πολλά χιλιόμετρα κατά μήκος του Τάμεση χθες Παρασκευή, με τη βρετανική κυβέρνηση να εκτιμά ότι οι πολίτες θα χρειαστεί να περιμένουν περισσότερες από 22 ώρες.

Το κοινό μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα ως τις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.

Χθες το βράδυ έγινε τη «αγρύπνια των πριγκίπων»: τα τέσσερα παιδιά της Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, η Άννα, ο Άντριου και ο Έντουαρντ, πήραν θέσεις γύρω από το φέρετρό της, όπως είχαν κάνει και στο Εδιμβούργο και φορώντας στρατιωτικές στολές και με το κεφάλι κατεβασμένο παρέμειναν εκεί για ένα τέταρτο, περιστοιχισμένοι από το πλήθος που περίμενε για να προσκυνήσει το φέρετρο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top