Εξετάζει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου η Γερμανία - Τα σχέδια της ΕΕ

Έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας για την ενεργειακή κρίση

Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Για τις 9 Σεπτεμβρίου ορίστηκε τελικά το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, η ΕΕ ρίχνει μια δεύτερη ματιά σε βαθύτερες παρεμβάσεις στην αγορά. Και μέχρι το Συμβούλιο της 9ης Σεπτεμβρίου, η πρόταση θα υπάρχει ήδη στο τραπέζι.

Για χειμώνα χωρίς ζεστό νερό, θέρμανση και φώτα ετοιμάζονται οι Ευρωπαίοι

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Βρυξέλλες θα ακολουθήσουν μια διττή προσέγγιση τις επόμενες εβδομάδες: Το πρώτο βήμα θα είναι μια προτεινόμενη «παρέμβαση έκτακτης ανάγκης» για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών βραχυπρόθεσμα, ενώ μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή εξετάζει μια «θεμελιώδη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τις τιμές της ενέργειας στις αγορές, πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν: «Μέχρι εδώ και όχι παραπέρα». 

Αυτό είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης τη φορολόγηση των ενεργειακών κερδών. Η πρόεδρος της Επιτροπής άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες θα υποστηρίξουν κάποια μορφή φόρων απροσδόκητων κερδών, λέγοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει «να αναπτύξει ένα εργαλείο για να πει στους παρόχους ενέργειας με χαμηλό κόστος: «Μπορείτε να έχετε ένα συγκεκριμένο κέρδος, αλλά ... δεν μπορείτε να τα κρατήσετε όλα», πρέπει να λάβουμε μέρος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με μικρά εισοδήματα και τις εταιρείες που αγωνίζονται». 

Κομισιόν: «Χαμηλώστε ένα βαθμό τη θερμοκρασία για εξοικονόμηση ενέργειας»

Μιλώντας μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, η φον ντερ Λάιεν πρότεινε, επίσης, μια βαθύτερη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του επόμενου έτους, αλλά η οποία, σύμφωνα με τον Χάμπεκ, θα πρέπει να διαρκέσει «εβδομάδες ή μήνες». 

Εφιαλτικά σενάρια για «βαρύ» χειμώνα: Νέο άλμα τιμών σε αέριο και ενέργεια

Μια πρόταση που συζητήθηκε στο Βερολίνο βασίζεται στο ανώτατο όριο τιμών ενέργειας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνήσεις περιορίζουν και επιδοτούν την τιμή του φυσικού αερίου για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η ιδέα είναι ότι, διατηρώντας το φυσικό αέριο φθηνότερο, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι πυρηνικοί σταθμοί δεν μπορούν να χρεώνουν αστρονομικές τιμές. 

Η Γερμανία ετοιμάζεται για την εθνικοποίηση της Gazprom Germania

Ωστόσο, ο κίνδυνος με τέτοια συστήματα ανώτατων ορίων και επιδοτήσεων είναι ότι η φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια διαρρέει πέρα από τα σύνορα ενός κράτους. Από τότε που η Ισπανία υιοθέτησε το μέτρο της, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας από τον νότιο γείτονά της τετραπλασιάστηκαν, με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να προειδοποιούν ότι το σύστημα ανώτατων ορίων και επιδοτήσεων της Μαδρίτης επιδοτεί τους Γάλλους καταναλωτές πέρα από τα σύνορα με 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ενώ η διαρροή μπορεί να είναι ανεκτή για την ιβηρική χερσόνησο, η οποία είναι λιγότερο συνδεδεμένη με την υπόλοιπη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας προειδοποιούν ότι ένα παρόμοιο σύστημα θα εξατμιζόταν μέσα από το εξαιρετικά συνδεδεμένο δίκτυο της Γερμανίας - εκτός αν το υιοθετήσει η ΕΕ στο σύνολό της. 

Απίστευτα μέτρα από Γερμανία: Σβήνουν φώτα και θέρμανση για εξοικονόμηση

Σε αυτή την περίπτωση, ένας πρόσθετος φόρος επί των κερδών θα μπορούσε να έχει νόημα, υποστηρίζουν ορισμένοι εμπειρογνώμονες. Ομοίως, οι παραγωγοί αιολικής, υδάτινης και πυρηνικής ενέργειας αποκομίζουν στρατοσφαιρικά κέρδη χωρίς να έχουν αλλάξει τίποτα στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Δυστυχώς, τα υψηλά κέρδη δεν μεταφράζονται σε περισσότερες επενδύσεις, καθώς ο περιοριστικός παράγοντας δεν είναι η έλλειψη κεφαλαίων αλλά η δυσκολία απόκτησης νέων αδειών. 

Ενεργειακή Κρίση: «Μάχη» Βορρά - Νότου για το σχέδιο της Κομισιόν

Αλλά οι επιδοτήσεις, οι φόροι και τα ανώτατα όρια τιμών δεν μπορούν να λύσουν μια πιο θεμελιώδη αναντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς. Αντιθέτως, τα μέτρα για να γίνει το φυσικό αέριο φθηνότερο ή για να επιδοτηθούν οι καταναλωτές θα αυξήσουν τη ζήτησή του, όπως συνέβη στην Ισπανία από τον Ιούνιο. 

Οι αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Κατά ειρωνικό τρόπο, ένας μεγάλος μοχλός της πρόσφατης αύξησης των τιμών ήταν το γερμανικό κράτος, το οποίο αγοράζει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου για να γεμίσει τις τέταρτες μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στον κόσμο, που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου της Γερμανίας. Το Βερολίνο έχει δώσει εντολή "ό,τι χρειαστεί" και επιδοτεί τις αγορές φυσικού αερίου με δισεκατομμύρια ευρώ για να γεμίσουν οι υπόγειες δεξαμενές φυσικού αερίου. Εμπειρογνώμονες του κλάδου δήλωσαν στο Playbook ότι πιστεύουν ότι οι έμποροι έχουν επωφεληθεί από αυτό, καθώς γνωρίζουν ότι οι αγοραστές που έχει ορίσει η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οποιαδήποτε τιμή. 

Στη Γαλλία εξετάζεται ο περιορισμός ηλεκτροδότησης στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Το Συμβούλιο Άμυνας συγκαλεί την Παρασκευή ο Εμανουέλ Μακρόν όπου θα συζητηθεί η προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, με δεδομένη την αύξηση των τιμών και εν όψει του φετινού χειμώνα.

Στο συμβούλιο θα συμμετάσχουν η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, ο υπουργός οικονομίας Μπρούνο Λε Μερ και η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ανιές Πανιέ Ρουνασέρ.

Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Άμυνας θα ασχοληθεί με το θέμα της ενέργειας κι αυτό αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

Ακρίβεια: Καλπάζουν οι τιμές στο ρεύμα - Νεό υψηλό ρεκόρ

Η πρωθυπουργός Μπορν, μιλώντας στο συνέδριο των εργοδοτών δήλωσε πως η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης αυτόν τον χειμώνα.

Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να επηρεαστούν  από περιορισμούς στην ηλεκτροδότηση και προέτρεψε τον κόσμο να λάβει τα μέτρα του εξοικονόμησης ενέργειας

Η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom ενημέρωσε σήμερα τη γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie για την περαιτέρω και άμεση μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου «εξαιτίας μιας διαφωνίας των πλευρών για την εφαρμογή των συμβολαίων».

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία.

Η εταιρεία όμως τόνισε ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Gazprom: Απειλεί με αύξηση 60% στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου

Την προηγούμενη Πέμπτη η πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γαλλία για τον χειμώνα είχε ξεπεράσει το όριο του 90%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aggregated gas Storage Inventory (AGSI) και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 100% ως τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «ως το τέλος του καλοκαιριού», αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει «αρκετό αέριο για να περάσει τον χειμώνα, αν οι Ρώσοι το κόψουν ή αν καταναλώνουμε πολύ».

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top