Ενεργειακή Κρίση: «Μάχη» Βορρά - Νότου για το σχέδιο της Κομισιόν

Αυξάνονται οι χώρες της ΕΕ που αντιδρούν στην πρόταση της Κομισιόν

Αυξάνονται οι χώρες της ΕΕ που αντιδρούν στο σχέδιο της Κομισιόν για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση λόγω ουκρανικού πολέμου. Το ζήτημα θα συζητήσουν αύριο οι Υπουργοί Ενέργειας στο έκτακτο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. 

Φυσικό αέριο: Όχι σε Κομισιόν για μείωση 15% από Ελλάδα, Ισπανία,Πορτογαλία

Όπως αναφέρει η Μαρία Ψάρα στο Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του STAR, περισσότερες από 10 χώρες της ΕΕ, ιδίως εκείνες που έχουν μικρή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν αντιταχθεί στην πρόταση. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία έχει πει ότι δε θα δεχθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν, αλλά και σύσσωμος ο Νότος. Γενικά, υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι όλα γίνονται για να σωθεί η Γερμανία και οι άλλες χώρες του Βορρά που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Από τις Βρυξέλλες απαντούν ότι αν καταρρεύσει η ατμομηχανή της Ευρώπης, θα καταρρεύσει η Ευρωζώνη, δηλαδή και ο Νότος. Αυτό το κλίμα αναμένεται να αποτυπωθεί στη συνάντηση σήμερα που θα έχουν οι πρέσβεις των κρατών-μελών ενόψει του αυριανού Συμβουλίου.

Eνεργειακή επάρκεια: Το σχέδιο που θα «θωρακίσει» την Ελλάδα

Το τελευταίο σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι έχει ήδη υποστεί αλλαγές, με τη βασικότερη να επιτρέπει στις χώρες να ζητούν εξαιρέσεις από την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης, επικαλούμενες την «ειδική γεωγραφική ή φυσική τους κατάσταση». Επίσης, θα απαιτείται πέντε και όχι τρεις χώρες για να μπορούν να ζητούν τον πανευρωπαίκό Συναγερμό που θα ενεργοποιεί τους δεσμευτικούς κανόνες. Ωστόσο, ακόμα, η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αναμένεται μεγάλη... μάχη σήμερα μεταξύ των 27 πρέσβεων και σίγουρα αύριο στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top